ABD’li savcıya göre Cihantimur’un hapiste ruh sağlığı bozulmaz: Gün boyu derste, babasıyla Zoom’da konuşuyor

ABD'de Savcı Yardımcısı Kristine Kearney Timur Cihantimur'un şartlı tahliye talebine ilişkin sunduğu dilekçede çocuk ve gençlik yerleşkesindeki şartların 'kötü ve güvensiz olmadığını' söyledi.

Gündem 28 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

İstanbul’da ehliyetsiz kullandığı araçla Oğuz Murat Aci’nin ölümüne neden olduktan sonra annesi Eylem Tok ile ABD’ye kaçan Timur Cihantimur’un ABD’deki yargı süreci tutuklu olarak devam ediyor.

Cihantimur’un avukatları Cihantimur’un geçen ay telefon sırasındayken uğradığı saldırıdan sonra psikolojisinin bozulduğunu iddia ederek şartlı tahliye talep etti. Savcılık ise Cihantimur’un psikolojisinin bozuk olmadığı, hafta sonları aile bireyleriyle görüşebildiği, kaldığı bölümde telefon bulunduğu, Türkiye’deki babası ve aile bireyleriyle Zoom aracılığıyla görüntülü olarak görüştüğü bilgisini verdi.

İstanbul Eyüpsultan’da 1 Mart tarihinde yaşanan kazada Oğuz Murat Aci’nin ölümüne neden olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur ve onu yurt dışına kaçıran annesi Eylem Tok, kazadan 106 gün sonra ABD’de tutuklandı.

İkilinin Türkiye’ye iadesiyle ilgili davalar görülmeye devam ederken yeni gelişmeler olduğu öğrenildi.

Savcı itiraz etti

VOA Türkçe’den Can Kamiloğlu’nun haberine göre Cihantimur’un tutuklu bulunduğu New Jersey eyaletinin Newark kentindeki ceza yerleşkesinin ne kadar güvenli olduğu konusunda avukatları ile savcılık arasındaki tartışma sürüyor. Avukatları Cihantimur’un güvende olmadığı için şartlı tahliyesini isterken, savcılık ise buna karşı çıkıyor. Cihantimur’un tahliyesiyle ilgili son kararı hakim Donald Cabbel verecek.

Avukatları mahkemeye gizlilik kararıyla sundukları psikiyatri uzmanının raporunun ekinde, Cihantimur’un geçen ay telefon sırasındayken uğradığı saldırı sonrası psikolojisinin bozulduğunu, tutulduğu ceza yerleşkesinin güvensiz olduğunu, ayrıca yeniden saldırıya uğrama riskinin olduğunu söylemiş, şartlı tahliye istemişti.

Savcı Yardımcısı Kristine Kearney ise mahkemeye sunduğu son dilekçede Cihantimur’un Newark’taki çocuk ve gençlik yerleşkesinde içinde bulunduğu şartların kötü ve güvensiz olmadığını savundu.

Savcılık ceza yerleşkesindeki görevlilerle yaptıkları görüşmeye dayanarak Cihantimur’un hafta içi günlerde kaldığı odada gün boyu sadece vardiya değişiminde zorunlu olarak tutulduğunu, bunun dışında sabah 8’den öğleden sonra 4’e kadar derslere katıldığını belirtti. Cihantimur’un kaldığı odada kitap okuduğu, bazen de kart oyunları oynadığının tespit edildiği kaydedildi.

Görüntülü konuşuyor

Savcılık Cihantimur’un şu anda tutulduğu bölümün daha önce saldırıya uğradığı bloğun dışında olduğunu belirtti. Cihantimur’un hafta sonları aile bireyleriyle görüşebildiği, kaldığı bölümde telefon bulunduğu, ayrıca Türkiye’deki babası ve aile bireyleriyle Zoom aracılığıyla görüntülü olarak görüştüğü belirtildi.

Bu arada Cihantimur’un avukatları bugün hakime sundukları dilekçede gizlilik kararıyla müvekkilleri adına yeni bir başvuru yaptı.

Timur Cihantimur, serbest kalmak için 2,2 milyon dolar kefalet vaat ettiTimur Cihantimur, serbest kalmak için 2,2 milyon dolar kefalet vaat etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.