TSK’da general tayinleri yayınlandı: Akar’ın yaverine özel görev

Türkiye'nin NATO dışı ülkelerde artan askeri varlığı nedeniyle açıklanan tayin kararnamesinde ilk defa  5 general Genelkurmay Başkanlığı emrine alınarak ihtiyaca göre yurtdışında görevlendirilecek. Öte yandan Hulusi Akar'ın yaveri de ÖKK'ye atandı. 

Gündem 12 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Açıklanan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları sonrası dün yayımlanan Resmi Gazete’de  TSK’daki general ve amiral tayinleri de belli oldu.  Bu yılki tayinlerde en dikkat çekici ayrıntı Genelkurmay emrine alınan general sayısındaki artıştı. Açıklanan tayin kararında Korgeneral Bahtiyar Ersay, Tümgeneral Mustafa Koşan, Tümgeneral Özkan Ulutaş, Tuğgeneral Sebahattin Kalkan ve Tuğgeneral Mehmet Fatih Ören Genelkurmay Başkanlığı emrinde görevlendirildi. Bu kadar sayıda generallin Genelkurmay Başkanlığı emrinde görevlendirilmesinin nedeninin ise Azerbaycan, Somali, Katar, Libya, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Arnavutluk, Lübnan, Bosna-Hersek ve Kosova gibi ülkelerde TSK’nın askeri varlığının artmasından kaynaklandığı öğrenildi.

Ersay Paşa önceden görevlendirildi

Ermenistan’la yaşanan Karabağ savaşında Azerbaycan’da görevlendirilen Korgeneral Bahtiyar Ersay Azerbaycan Görev Grup Komutanı  olarak görev yapıyordu. Ersay, son olarak  Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov’un danışmanı olmuştu. Azerbaycan askeri üniforması ile kamuoyunun karşısına çıkan Bahtiyar Ersay Azerbaycan televizyon kanallarına da açıklamalar yapmıştı. Balyoz kumpasından hapis yatan Bahtiyar Ersay 15 Temmuz sonrası Tuğgeneral olup Hakkâri-Çukurca 2. Hudut Tugay komutanı olarak görevlendirilmişti.

Hulusi Akar’ın yaverine özel görev

Önemli bir atama da Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda (ÖKK) yaşandı. Hulusi Akar’ın 2020 yılının Ağustos ayına kadar yaveri olan bordo bereli Tuğgeneral Hakan Büyükçulha İstanbul Merkez Komutanlığı görevinden Özel Kuvvetler 3. Tugay Komutanlığı’na atandı.
15 Temmuz darbe girişiminde döneminde Genelkurmay Başkanı olan Hulusi Akar’ın yaverinin FETÖ’cü çıkması sonrası güvenilir ve bu örgütle bağı olması imkansız bir yaver arayışı başlamıştı. Bu profile en uygun isim olarak düşünülen Hakan Büyükçulha Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde görevinden getirilerek Genelkurmay Başkanı yaveri olmuştu.
Hakan Büyükçulha’nın yaver yapılmasının en önemli nedeni ise emekli  Tuğgeneral Uğur Şevket Büyükçulha’nın oğlu olmasıydı. Uğur Şevket Büyükçulha  TSK içinde Atatürkçü kimliği ile bilinen paşalardan birisiydi. Hakan Büyükçulha  Hulusi Akar’ın Milli Savunma Bakanlığı döneminde de yaverliğini yapmıştı.

Silahlı Kuvvetler'de bir ilk: Ordu komutanlığından doğru Genelkurmay Başkanlığı'naSilahlı Kuvvetler’de bir ilk: Ordu komutanlığından doğru Genelkurmay Başkanlığı’na

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.