Türk medyasının ‘harç’ sınavı: Resmi Gazete’de ne yazıyor?

Resmi Gazete'de 2023-2024 eğitim yılında üniversitelerdeki ödemelere ilişkin yayımlanan karar Türk medyasının sınavı oldu. Medya bu kararı 'örgün öğretime harç geldi' başlığıyla duyururken kararın devamında örgün öğretimin harç ödemeyeceği yazıyordu.

Gündem 15 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Resmi Gazete’de yayımlanan üniversitelerdeki harç ücretlerine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı, örgün öğretimlerin de 2023-2024 eğitim öğretim döneminde harç vereceği şeklinde yorumlandı. Hemen bütün Türk medyası ise örgün öğretim öğrencilerinin de harç ödeyeceği şeklinde başlıklar attı, haberler hazırladı. Ancak işin doğrusu bu değildi çünkü “2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında Yükseköğretim kurumlarında cari hizmet maliyetlerine öğrenci katkısı olarak alınacak katkı payları ve öğrenim ücretlerinin tespitine dair kararın’ yürürlüğe konulmasına, 2547 sayılı kanunun 46’ıncı maddesi ile 3843 sayılı kanunun 7’inci maddesi gereğince karar verilmiştir” ifadeleri ile duyurulan kararın devamı da vardı. 10Haber bu kanun maddelerini inceledi ve 2547 sayılı kanunun 46’ıncı maddesinde “Öğrencilerden her bir dönem için birinci öğretimde öğrenci katkı payı, ikinci öğretim ve uzaktan öğretimde ise öğrenim ücreti alınır” cümlesi yer alıyordu. Birinci öğretimdeki katkı payı ise devlet tarafından karşılanıyor.

Öğrenim ücretlerinin detaylarının açıklandığı sayfanın 3. maddesinde birinci öğretim öğrencilerinden katkı payı alınmayacağı açıkça yazıyordu. O madde şu şekilde:

Resmi Gazete’de yer alan kararın detayı.

Haberlerin yayılmasından kısa bir süre sonra ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan açıklama geldi ve örgün öğretim öğrencilerinden harç alınacağı iddiaları yalanlandı. İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi “Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, üniversite harçları geri getirildi. İkinci öğretimin yanı sıra artık birinci öğretim öğrencileri de harç ödeyecek.” iddiası doğru değildir. Devlet üniversitelerinde eğitime başlayacak veya eğitimi devam eden öğrenciler harç ödemeyecektir” dedi. Ayrıca Resmi Gazete’de bahsedilen ödemelerin yurt dışından gelen öğrenciler ve öğrenimini uzatanlarla ilgili olduğu da açıklamada yer aldı.

Okul birincisi olup diploma alan bu çocuğu tanıdınız mı?Okul birincisi olup diploma alan bu çocuğu tanıdınız mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.