Tüm yurtta 23 Nisan coşkusu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının (TBMM) 104. yıl dönümü Türkiye genelinde coşkuyla kutlandı.

Gündem 23 Nisan 2024

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 104. yıl dönümü Türkiye genelinde coşkuyla kutlandı. Şehir merkezlerinden köylere 81 ilde düzenlenen etkinliklerden renkli görüntüler vardı.

Kapadokya’da sabahın erken saatlerinde bırakılan sıcak hava balonları, kutlamalar için Türk bayrakları ile havalandı.

Balon pilotu İbrahim Daşdeler “Her yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan’ı Türk Bayrakları ile gökyüzünde kutlayacağız. Umarım coşkuyla kutladığımız bu gelenek her yıl devam eder” diye konuştu.

81 ildeki okullardaki törenlerde çocuklar, bayramı halk oyunları ve şarkılarla kutladı.

Ormanya’da bilim şov

Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı Ormanya’da minikler, bilim şovlarıyla eğlenirken 35 atölyede de renkli etkinliklere katıldılar.

Zeynep bebeğin babasının karaciğeriyle ilk 23 Nisan’ı

Bursa’da yaşayan, 17 yıl önce evlenen ve 16 yaşında Uğur isimli çocukları olan 43 yaşındaki Emine ve Ahmet Çelik çiftinin daha sonra dünyaya gelen üç çocuğu ‘sarılık’ teşhisi ile henüz bir aylıkken yaşamlarını yitirdi. Çelik ailesinin iki yıl önce ‘Zeynep’ adını verdiği kızları dünyaya geldi. Zeynep’e de Bursa Uludağ Üniversitesi Hastanesi’nde ‘karaciğer yetmezliği’ tanısı kondu.

Çiftin üç çocuğunun da aynı hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini belirleyen doktorlar Zeynep Çelik’in beslenmesini kontrol altında tutmaya başladı. Bebeğin yaşamını sağlıklı şekilde sürdürmesi için karaciğer nakli yapılması gerektiğine karar verildi.

Testler sonucunda baba Ahmet Çelik’in kan ve doku değerleri tuttu ve babadan kızına nakil kararı alındı. Zeynep bebek kilosu uygun hale gelince 12 Şubat’ta Prof. Dr. Ekrem Kaya başkanlığında 30 kişilik ekiple ameliyat edildi. Altı saat süren operasyonda babanın karaciğerinden alınan parça kızına nakledildi.

Başarılı geçen operasyonun ardından Zeynep Çelik bebek de babası sayesinde yaşama tutundu.

Sağlığına kavuşan Zeynep bebek babasının karaciğeriyle ilk 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı karşıladı. Babası ile birlikte oyun parkına gidip salıncakta sallanan, kaydıraktan kayan Zeynep bebek ağabeyi ile de tahteravalliye binip gönlünce eğlendi.

‘Puta tapmayın’ diye bağırdı, gözaltına alındı

Öte yandan Kayseri’de İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikler dolayısıyla Atatürk anıtına çelenk bırakılırken, İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse’nin çelenk sunmasından hemen önce alana giren R.K. iki elini havaya kaldırıp yana doğru açarak, “Ey Müslümanlar puta tapmayın” diye bağırdı.

Polislerin hızla alandan uzaklaştırdığı R.K. emniyete götürüldü. İfadesinde akıl sağlığının yerinde olmadığını söylediği öğrenilen R.K., rapor alınması için Kayseri Devlet Hastanesi’ne götürüldü.

Devlet erkanı Ata’nın huzuruna çıktı

Kutlamalar öncesinde devlet erkanı Anıtkabir’deki törene katıldı.

Törende TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP TBMM Başkanvekili Celal Adan ve milletvekilleri yer aldı.

Devlet erkanının ziyareti sırasında 81 ilden gelen çocuklar da Anıtabir’de ellerinde Türk bayrakları ile hazır bulundu. Heyet Aslanlı Yol’dan yürüyerek Atatürk’ün mozolesine geldi. Kurtulmuş’un mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Ayrıca Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de, öğrenci ve öğretmenlerle birlikte Anıtkabir’i ziyaret etti. Heyet, Aslanlı Yol’dan yürüyüp Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine çıktı.

Belediye başkanları, koltuklarını çocuklara devretti

23 Nisan dolayısıyla birçok belediye başkanı geleneği sürdürerek koltuklarını bir günlüğüne çocuklara bıraktı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay görevini ilkokul öğrencisi Alya Ada Nizamoğlu’na devretti.

Uluslararası alanda Türkiye’yi solist olarak temsil etmeyi hayal ettiğini belirten 10 yaşındaki Nizamoğlu “Paylaştıkça Her Şey Güzel” şarkısını söyledi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk de koltuğunu Borsa İstanbul İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Şükrü Eymen Kahan’a devrederken Bursa’da çocuk meclisi kuruldu.

17 ilçeden gelen çocuklar, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve meclis üyelerinin koltuklarına oturarak şehrin geleceğine ilişkin kararlar aldı.

Özel’den minik Dora’ya: Koltuğa rahat oturun, iyice yerleşmezseniz kaldırabilirler

CHP Genel Başkanı Özgür Özel makamını Dora Mimaroğlu’na bıraktı. Ana muhalefet liderinin bu sırada “Koltuğa rahat oturun, sırtınızı dayayın, iyice yerleşmezseniz kaldırabilirler” demesi gülüşmelere neden oldu.

Dora Mimaroğlu temsilen görevi devralırken “Dünyada en önemli söz bir çocuğa verilen sözdür, ömür boyu etkileri akıldan çıkmaz. Bana verdiği her iki sözünü de yerine getirdiği için sevgili Özgür Bey’i hiç unutmayacağım” diyerek teşekkür etti.

23 Nisan’da İstanbul’un sembolü Taksim’de kutlandı.

İstanbul’da Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk sunuldu. İstanbul Valiliğince düzenlenen törene Vali Yardımcısı Mustafa Kaya, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür ve diğer protokol üyeleri ile çeşitli ülkelerden gelen çocuklar katıldı. Törende İstanbul Üniversitesi Itri Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri kısa bir konser verirken Ümraniye TEV Zahide Zehra Garring Ortaokulu öğrencilerinden oluşan halk oyunları ekibi gösteri yaptı.

İBB Başkanı İmamoğlu ikinci törende de vardı.

Resmi törenin bitmesi ve Vali Yardımcısı Kaya ile İl Milli Eğitim Müdürü Yentür’ün alandan ayrılmasının ardından İBB tarafından yeni bir tören daha yapıldı. Daha sonra İmamoğlu zabıta mangası eşliğinde İBB çelengini Taksim Cumhuriyet Anıtı’na bıraktı. Ardından bazı siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de anıta çelenk sundu.

MİT Başkanı Kalın’dan mektup: ‘Sen de bu faaliyetin bir parçasısın’

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, 23 Nisan dolayısıyla çocuklara yönelik olarak bir mektup kaleme aldı.

“Senin ve arkadaşlarının MİT’e güvenmesi demek, bizim işimizi daha iyi, daha güçlü, daha etkin ve daha büyük bir heyecanla yapmamızı sağlıyor” ifadesine yer verdiği mektupta teşkilatın mottosunun “Vatan için her an her yerde” olduğunu hatırlatan Kalın, şöyle devam etti:

“Sen de bu faaliyetin bir parçasısın.”

Bu sırada çocukların MİT’e gönderdiği mektuplar da paylaşıldı. Bunlarda “Merhaba ajan amcalarım, ben Hikmet Kerim”, “İsrail çocukları öldürüyor. Siz çocuklara yardım edemez misiniz? Yardım edemezseniz çok üzülürüm” gibi sözler yer alıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.