Türkiye-Singapur ‘zehirli biber’ skandalında son perde: ‘Tazminat istiyorum’

Singapur'da Arifoğlu baharatın 3 ürününde çıkan kanserojen madde, Türkiye'yi panikletmişti. Yapılan denetimde de izin verilmeyen renklendirici olduğu ortaya çıkmıştı. Avukat Keskin, "Zehirlendiğimden habersiz şekilde uzun yıllar boyunca bu firmanın ürünlerini kullandım" diyerek dava açtı.

Gündem 14 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Singapur’a ihraç edilen Arifoğlu markalı 3 baharatın kanserojen madde içerdiğini Türkiye, Singapur Gıda Otoritesi (SFA) sayesinde öğrenmişti. Endüstriyel renklendiricilerin tespit edildiği baharatlara ilişkin açıklamalarda aynı adı taşıyan 2 farklı şirket olduğu ortaya çıkmıştı. Üstelik bu iki şirket de ihracatın kendilerine ait olmadığını söylemişti. Tarım ve Orman Bakanlığı ise söz konusu firmanın Singapur ile bir ilişkisinin olmadığını ancak çıkan haberlerin ihbar kabul edildiğini ve bu nedenle de denetleme yapıldığını açıklamıştı.

Firmanın yurt içinde satışa sunduğu ürünlere yönelik 2022 yılı Mayıs ve Temmuz ayında yapılan denetimlerde sumak ürününden alınan numunelerde izin verilmeyen renklendiriciler tespit edilmişti. Firma ile ilgili Bakanlık Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu ve ilgili parti-seri nolu ürünler piyasadan toplatılmıştı.

Akşam’dan Neslihan Keskin’in haberine göre; yaşanan gelişmelerin ardından akademisyen ve avukat Prof. Dr. Mehmet Köksal harekete geçti. Arifoğlu firmasına ürünleri sağlıksız olduğu için 35 bin lira manevi tazminat davası açtı. Köksal, İstanbul Tüketici Mahkemesi’ne sunduğu dilekçesinde uzun yıllar boyunca zehirlendiğinden habersizce söz konusu firmanın ürünlerini kullandığını belirtti ve “İnsan yetiştirmeye en verimli döneminde ve topluma faydalı birçok projesini gerçekleştirmekteyken, zamanla yavaş yavaş zehir yuttuğunu ve ailemin de zehirlenmesine sebep olduğunu öğrendim. Zehirli olduğu şüphelenilen baharatlar ömrümden eksilen zamanı ve zarar gören sağlığımı geri getiremeyecektir. Mahkemenize göndereceğimiz baharatların laboratuvarda test edilerek insan sağlığına zararlı olup olmadığının ve yasaklı maddeler içerip içermediğinin tespitini istiyorum” dedi.

 

Arifoğlu'nun üç baharatı Singapur'da toplatıldıArifoğlu’nun üç baharatı Singapur’da toplatıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.