Türkiye unutmadı: Proteo’nun anısına gönderilen yavru köpek Meksika’da

Meksika Savunma Bakanlığı, Maraş depremlerinde görevi sırasında hayatını kaybeden arama-kurtarma köpeği Proteo'nun anısına Türkiye'nin hediye ettiği yavru kurt köpeğinin Meksika'ya vardığını açıkladı.

Gündem 3 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Türkiye’nin Maraş depremlerinin akabinde yaptığı uluslararası yardım çağrısının ardından Meksika’dan gelen arama-kurtarma ekibinin bir parçası olan Proteo, Adıyaman’da iki kişinin sağ kurtarılmasında önemli rol oynamıştı.

Meksika Savunma Bakanlığı, depremden altı gün sonra, 12 Şubat’ta sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak, “Yol arkadaşımız Proteo’yu kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Türkiye’deki kardeşlerimizin aranması ve kurtarılmasında Meksika ekibinin bir üyesi olarak görevini yerine getirdin. Kahramanca çalışman için teşekkür ederiz” demişti. Proteo’nun ölümün ardından Meksika’da resmi bir cenaze töreni de düzenlenmişti.

Ölen köpek Proteo için Meksika'da tören düzenlendiÖlen köpek Proteo için Meksika’da tören düzenlendi

Depremin ardından oynanan ilk Süper Lig maçında depremler için dev bir pankart açılmış, Proteo da o pankartta yer almıştı. Kocaeli’de inşa edilen bir hayvan rehabilitasyon merkezine Proteo’nun ismi verilmiş, Sarıyer’de bir parka da Proteo’nun heykelinin dikilmesine karar verilmişti. AFAD yavru bir arama kurtarma köpeğine Proteo’nun ismini vermişti.

Türkiye, hayatını kaybeden Proteo’nun anısına Meksika’ya bir yavru kurt köpeği gönderdi. Meksika Savunma Bakanlığı, yavru köpeğin ülkeye vardığını sosyal medyadan duyurdu.

Yavru köpeğin fotoğrafının üzerine “Şimdi buradayım” yazılı bir görselle bakanlığın Twitter hesabından paylaşılan mesajda, yavru köpeğin ağzından şu sözler paylaşıldı: “Meksika’ya geldim! Uçaktan inmeme sadece birkaç dakika kaldı. Minik bacaklarım ise burada, yeni evimde ilk kez Meksika topraklarına ayak bastı. Ben hazırım!”

Meksika Savunma Bakanlığı, Proteo’nun anısına Türkiye’nin Meksika’ya yavru bir köpek hediye ettiğini 25 Nisan’da bir açıklama yaparak duyurmuştu. Açıklamada, “Türkiye’deki arama-kurtarma çalışmaları sırasında hayatını kaybeden Proteo adlı üyemizin talihsiz kaybı nedeniyle Türkiye’nin bir dayanışma ve empati örneği olarak bağışladığı bir yavru köpeğin birliğimize katılacağını duyurmaktan onur duyuyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.

Savunma Bakanlığı, ardından dün, takipçileri ile yavru köpeğin Meksika’ya uçakla seyahatini canlı olarak izleyebilecekleri bir bağlantı da paylaşmıştı. Bağlantı açıldığında yavru köpeği taşıyan uçağın konumu anlık takip edilebiliyordu.

Meksika Savunma Bakanlığı ayrıca sosyal medya hesabından takipçilerine seslenerek yavru köpeğe verilmesi düşünülen “Proteo II”, “Arkadaş” veya “Yardım” isimlerinden birine oy vermeleri için Facebook’ta yapılacak oylamaya katılmalarını istedi.

Trabzonspor'un koreografisini yaratanlar konuştu: Unutulan ülkelerden özür diledikTrabzonspor’un koreografisini yaratanlar konuştu: Unutulan ülkelerden özür diledik

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.