TUSAŞ saldırısına tepki yağıyor: Bahçeli ‘hesap tutmayacak’, DEM ‘zamanlama manidar’ dedi

Ankara'da savunma sanayinin kalbi olan Kahramankazan'daki TUSAŞ saldırısına siyasiler dahil birçok kesimden tepkiler gelmeye devam ediyor. Özel zamanlamaya dikkat çekerken Demirtaş "Bu defa izin vermeyeceğiz" şeklinde bir çıkış yaptı.

Gündem 23 Ekim 2024
TUSAŞ'ın Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki tesislerinde saldırı sonrası patlama ve silah seslerinin duyulması üzerine bölgeye güvenlik güçleri, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. / Fotoğraf: AA

Türkiye bir kez daha barış umuduyla çalkalanırken siyasetin gündemi de bu oldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Cumhur İttifakı’nın ortaklarından biri olarak PKK’nın lideri Abdullah Öcalan’dan örgütü lağvetmesini ve bunu Meclis’te ilan etmesini istemişti. Bahçeli’nin bu sansasyonel çıkışı siyaset arenasında yankı bulurken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuyla ilgili şöyle bir açıklama yapmıştı: “Cumhur İttifakı tarafından açılan tarihi fırsat penceresinin kişisel hesaplara kurban edilmemesini ümit ediyoruz. Siyaset kurumu, Meclis, sivil toplum, basın, akademi ve topyekûn millet olarak hep beraber terörün olmadığı bir Türkiye’yi inşa edelim istiyoruz.”

Bu açıklamalar Türkiye’de farklı kesimlerde farklı tepkiler yarattı. CHP ve DEVA Partisi barış sürecine dair bazı çekincelerini dile getirseler de genel anlamda ılımlı bir yaklaşım sergilediler. Tüm bu gelişmelerin ortasında çözüm sürecine dair yeniden doğan umutlarla beraber barış dolu bir Türkiye hayali yeşermeye başladı.

Ancak ne yazık ki bu hayal Ankara’dan gelen acı bir haberle gölgelendi. Türkiye’nin savunma sanayiinin kalbi sayılan Kahramankazan’daki Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) tesislerinde öğleden sonra saatler 15.26’yı gösterdiğinde bir patlama sesi duyuldu. Gözlerin barış ve çözüm sürecine çevrildiği bir dönemde bu ses tüm ülkeyi sarsmaya yetmişti. Kısa süre sonra patlama seslerini silah sesleri takip etti. TUSAŞ’ın güvenliği anında alarma geçti, özel harekât timleri ve sağlık ekipleri hızla olay yerine sevk edildi. Ancak içeriden gelen bilgiler kaotikti: Çatışmalar sürüyor, rehineler olduğuna dair iddialar havada uçuşuyordu.

Henüz rehinelerle ilgili resmi bir açıklama yapılmamışken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya hızla bir basın açıklaması yaptı. Olayın bir ‘terör saldırısı’ olduğunu belirten Yerlikaya, saldırının boyutlarını tam anlamıyla ortaya koydu. Saatler ilerledikçe korkulan tablo netleşti: İki saldırgan etkisiz hale getirilmiş, ancak geriye derin bir acı bırakılmıştı.

Yerlikaya: Şehit sayımız maalesef 5 oldu, toplam yaralı sayısı 22

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada saldırının bilançosunu duyurdu: “Saldırıda dört şehidimiz var, yaralılardan üçünün durumu ağır.” Erdoğan açıklamasında şöyle dedi:

“Türk savunma sanayisinin lokomotif kuruluşlarından olan TUSAŞ’a yönelik düzenlenen terör eylemi, ülkemizin bekasını, milletimizin huzurunu ve ‘tam bağımsız Türkiye’ idealimizin timsali olan savunma atılımlarımızı hedef alan alçakça bir saldırıdır. Terör eyleminin ilk anından itibaren güvenlik kuvvetlerimiz olaya süratle müdahalede bulunmuş ve teröristleri etkisiz hale getirmiştir. Milletimiz şunu bilsin ki Türkiye’ye uzanan kirli eller mutlaka kırılacak, güvenliğimize kasteden hiçbir yapı, hiçbir terör örgütü, hiçbir şer odağı emellerine ulaşamayacaktır.

Her türlü terör tehdidiyle ve destekçileriyle mücadelemiz azimle, kararlılıkla ve çok boyutlu bir şekilde devam edecektir. Kalleş terör eyleminde şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyor, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Savunma sanayimizin gurur kaynağı TUSAŞ’ımızın fedakar çalışanlarına ve milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”

Daha sonra İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı açıklamada “Maalesef şehit sayımız 5 oldu, toplam yaralı sayımız 22” diye konuştu.

Özel: Zamanlamanın ne kadar dikkat çekici olduğunu düşünmeden edemiyor insan

CHP Genel Başkanı Özgür Özel TUSAŞ tesislerine yönelik olarak gerçekleştirilen saldırının ardından Diyarbakır’da beş günlük bölge turunu yarıda keserek Ankara’ya dönüyor. Özel saldırıyı Diyarbakır’daki programı sırasında canlı yayında öğrendi. CHP lideri ilk değerlendirmesinde süreci yakından takip edeceklerini ve ‘terörü kimden gelirse gelsin lanetlediklerini’ bildirdi.

Daha sonra ise şunları söyledi: Olay çok yeni dikkatle takip ediyoruz. Şehitlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Terörü kimden ve ne gerekçeyle gelirse gelsin lanetliyoruz. Burada tam da bu saldırıyı görünce, zamanlamanın ne kadar dikkat çekici olduğunu düşünmeden geçemiyor insan. 7 Haziran’a bir kaç gün kala Diyarbakır’dan başlayan ve 1 Kasım’a kadar süren süreci hatırlamadan geçemiyoruz. Bütün terör örgütlerinin bir anda aktive olduğu bir süreci aslında 7 Haziran, 1 Kasım arasındaki sürecin nasıl yönlendirilmeye çalışıldığını hatırlamak gerekiyor. Kim terörden medet umuyorsa yanlış yapıyor. Biz bugün Diyarbakır’da dün Ankara’da Türkiye’nin gündeminden terörün çıkmasını, Kürt de olsa Türk de olsa batıdan da olsa doğudan da olsa gözyaşının durmasını ve artık bu ülkede 86 milyonun barış kardeşlik ve huzur içinde yaşayıp, refaha kavuşmasını, yoksulluktan kurtulmasını söyledik. Bu kolay olmayacak tabii, demediğimiz sözleri söyleyecekler..”

Özel ardından Diyarbakır’daki programına eşlik eden MYK ve PM üyeleri ile milletvekilleriyle bir araya geldi ve saldırıyı değerlendirdi. Yaklaşık yarım saat süren toplantıda, programların iptal edilmesi, Ankara’ya dönülmesi ve Merkez Yönetim Kurulu toplantısının Ankara’da acil olarak toplantıya çağrılması kararlaştırıldı.

DEM Parti: Çok üzgünüz, zamanlaması manidar bir provokasyon

DEM Parti Grup Başkan Vekili Sezai Temelli saldırıyı kınayarak bunun ‘zamanlaması manidar bir provokasyon olduğunu’ belirtti.

Temelli şunları söyledi: “Çok üzgünüz, yine insanlarımız öldü. Ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum. Tabii sadece bu olaya bu olay kapsamında bakmamak gerekiyor. Bu ülkede kaç gündür, son birkaç haftadır aslında çok önemli bir tartışma sürdürülüyor. Bu tartışmaların çok çok büyük bir kısmı Türkiye toplumunun beklentilerine yanıt veriyor. Çünkü uzun süredir Türkiye toplumu bu savaş, şiddet, bu ölümlerden kurtulmak isterken böyle bir olayla karşılaşıyoruz. Zamanlaması manidardır, provokasyon her tarafından belli olmaktadır. Dolayısıyla da bu tür şeylere karşı halkın, toplumun beklentisi olan barış içinde bir arada yaşama beklentisine ısrarla, inatla yanıt vermek zorundayız.“

Demirtaş: Bu defa izin vermeyeceğiz

Edirne’de tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, TUSAŞ’ın Ankara’daki tesislerine yapılan saldırıyı ”Demokratik siyaseti barış arayışlarını itibarsızlaştırmaya, iradesiz kılmaya yönelik hiçbir yaklaşımı kabul etmeyeceğiz” sözleriyle kınadı. Demirtaş açıklamasında şunları söyledi:

“Ankara’daki saldırıyı kınıyoruz, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabır diliyoruz. Yaralılara da geçmiş olsun dileklerimizle birlikte acil şifalar temenni ediyoruz.

Sorunlarımızın konuşarak, diyalogla, siyaset yoluyla çözülmesi arayışlarını kanla kesmeye çalışan anlayış bilmeli ki eğer Öcalan bir inisiyatif alır ve siyasetin önünü açmak isterse tüm gücümüzle arkasında olacağız.

Demokratik siyaseti ve barış arayışlarını itibarsızlaştırmaya, iradesiz kılmaya yönelik hiçbir yaklaşımı kabul etmeyeceğiz. Herkes hesabını kitabını buna göre yapmalıdır. Barış isteyenlerin sesinin, kimden gelirse gelsin bu defa bastırılmasına asla izin vermeyeceğiz.”

Bahçeli: Kiralık katilleri sahaya sürenler sonuç alamayacaklar

Dünkü ‘Öcalan’ çıkışı hala yankı uyandıran MHP lideri Devlet Bahçeli’den ise itidalli bir açıklama geldi: “TUSAŞ Kahramankazan tesislerine yapılan hunhar terör saldırısını nefretle lanetliyor, aziz şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Aziz milletimizin ve hepimizin başı sağ olsun diyorum. Hiçbir hain ve hasmane hesap tutmayacak, hiçbir kanlı ve kalleş proje milli birlik ve kardeşliğimizin karşısında tutunamayacaktır. Kiralık katilleri sahaya sürenler, terörizmi karanlık bir aparat olarak kullananlar sonuç alamayacakları gibi mücadele azmimizi de asla kıramayacaklardır.”

Bayraktar: Milli Teknoloji Hamlesi yolundan asla dönmeyeceğiz

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da saldırıya ilişkin açıklama yapanlardandı. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşmıda Bayraktar “Hayatımızı vakfettiğimiz Milli Savunma Sanayii ve Milli Teknoloji Hamlesi yolunda bu menfur saldırılar biz Türk mühendislerini, teknisyenlerini ve savunma sanayii çalışanlarını asla yıldıramayacak. Bizler bu toprakların geleceğini inşa eden nesiller olarak, vatanımız ve milletimiz için kanımızla, terimizle çalışmaya devam edeceğiz. Bu yolda attığımız her adımla şehitlerimizin aziz hatırasını ilelebet yaşatacak ve milletimizin gururunu daima yücelteceğiz. Hiçbir tehdit, hiçbir saldırı bizi bu yoldan çeviremeyecek. Milli Teknoloji Hamlesi yolundan asla ve asla dönmeyeceğiz” diye yazdı.

Milli Savunma Bakanı Güler: Bir türlü akıllanmıyorlar

SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı için İstanbul’da bulunan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de TUSAŞ’a yönelik saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Güler şunları kaydetti:

“TUSAŞ tesislerimize her zaman yaptıkları gibi alçakça, şerefsizce bir saldırı yaparak milletimizin huzurunu bozmaya çalıştılar. Bu PKK’lı şerefsizlere hak ettikleri cezayı her seferinde veriyoruz fakat bunlar bir türlü akıllanmıyorlar. Her zaman söylediğimi bir daha tekrar ediyorum, en son terörist ortadan kaldırılıncaya kadar bunların peşini bırakmayacağız, bu yapılanı ve acılarını misliyle çıkaracağız. Bunu herkes görecek, hiç merak etmeyin.”

Tam çözüm konuşulurken: PKK'dan TUSAŞ'a terör saldırısı, beş şehit varTam çözüm konuşulurken: PKK’dan TUSAŞ’a terör saldırısı, beş şehit var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.