Piyade okulundaki Atatürk kavgasında teğmenlerden 30 saniyelik savunma
Tuzla Piyade Okulu'nda bir teğmenin yakasına Atatürk fotoğrafı takmamasıyla başlayan kavgada sona gelindi. 10Haber'in edindiği bilgiye göre kavgaya karışan yedi teğmen de ihraç edildi, YDK soruşturmayı genişletme kararı aldı. Karara tepkiler var.
Tuzla Piyade Okulu’nda 10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni’nde bir teğmenin yakasına Atatürk fotoğrafı takmamasıyla başlayan kavgadan sonra yedi teğmen ihraç talebiyle disipline sevk edilmişti. Teğmenlerden dördü yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmene tepki göstermişti, biri Atatürk fotoğrafı takmamış, ikisi de ona destek vermişti.
TSK’dan ihracı istenen teğmenlerin ihracı 18 Ocak’ta toplanan Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nda görüşülmüştü.
Yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmene tepki gösteren dört teğmen savunma yaparken Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenle ona destek olan iki teğmen savunma yapmaya gitmemişti.
10Haber’in askeri kaynaklardan edindiği bilgiye göre disipline sevk edilen yedi teğmen de ihraç edildi. Öte yandan Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu Tuzla Piyade Piyade Okulu’nda yürüttüğü idari soruşturmayı genişletti. Yüksek Disiplin Kurulu’nun soruşturmayı genişletmesinin nedeni daha önce 10Haber’in bir bölümünü yayınladığı ve Kara Harb Okulunda bir cemaat yapılanması olduğunu ima eden WhatsApp yazışmaları. Milli Savunma Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nun kararını onadığı takdirde yedi teğmenin ihracı kesinleşerek soruşturma genişletilecek.
10 Kasım töreninde yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenle buna tepki gösteren teğmen arasında kavga çıkmıştı.
Teğmenler arasındaki tartışma ilerleyen günlerde de sürdü. 13 Kasım’da bazı teğmenler yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenlerin kaldığı 405 numaralı koğuşun kapısına Atatürk posteri astı. Atatürk posterine tepki gösteren teğmenlerle poster asan teğmenler arasında arbede yaşandı. Arbededen sonra 10 Kasım’da yakasına Atatürk posteri takmayan Piyade Teğmen A.A. Tuzla Devlet Hastanesi’ne giderek darp raporu almak istedi. Hastanede darp izine rastlanmadığı raporu verilince de Tuzla Polis Merkezi’ne giderek şikayetçi oldu.
Bu gelişmeler üzerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı idari soruşturma başlattı. Disiplin Soruşturma Heyeti’nin 5 Aralık’ta hazırladığı raporla yakasına Atatürk fotoğrafı takmayanlara tepki gösteren dört teğmenin ihracı istendi. Disiplin Soruşturma Heyeti 405 numaralı koğuşta kalan üç teğmenin de ihracını talep etti.
10Haber’in ulaştığı bilgiye göre teğmenlerden sorumlu alay komutanı albayla bölük komutanı bir üsteğmen de yaşanan olaydan sonra görevden uzaklaştırıldı.
10Haber olarak “Teğmenlerin kavgasında cemaat yapılanması izi” başlıklı haberimizde yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenlere tepki gösteren teğmenlerin bu grubu geçen yıl Kara Harp Okulu’nda görevli komutanlara bildirdiğini duyurmuştuk. Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenlerin “Allahü teâlâ için sevmek” anlamına gelen ‘Hubb-i fillah’ adlı WhatsApp grubu kurduğu, bu grupta yapılan yazışmalarda haftasonları bir eve gittikleri, bir ağabeyden kitap aldıkları ve bir “dava”dan bahsettikleri bilgisini paylaşmıştık.
Tuzla Piyade Okulu’ndaki 10 Kasım töreninde yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenle birlikte hareket eden teğmen grubunun hafta sonlarında alt devrelerini Nurculara ait bir eve çağırdığına ilişkin görüntüleri 10Haber ortaya çıkarmıştı.
Görüntülerde yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenle aynı koğuşta kalan bir başka teğmenin alt devrelerini Nurculara bağlı bir cemaate çağırdığı görülüyordu.
Alt devresini sohbete çağıran F.A. yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan A.A. ile birlikte okuldan uzaklaştırılan teğmenlerden biri.
Yüksek Disiplin Kurulu’nun teğmenler hakkında ihraç kararı vermesine emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz tepki gösterdi. 10Haber’e konuşan Ahmet Yavuz şunları söyledi:
“TSK’da disiplin önemlidir, biri disiplinsizlik yapıyorsa cezalandırırsınız. Ancak bu ceza adil olmalı. Çünkü TSK’da disiplin kadar değerler ve ilkeler de önemlidir. Ceza disiplin içinde olunsun, kurallar uyulsun diye verilir. Ancak burada başka bir durum var. Emekli amiraller nasıl sarıklı amirale karşı çıktıkları için gözaltına alındıysa bu durum da onun bir benzeri. Yapılan yanlıştır, karar siyasidir. Ancak verilen karar siyasi olarak nehrin akış istikametine uygundur. Tarikat mensubu olanlara tarikatlar sahip çıkıyor ama şimdi öteki çocuklara kim sahip çıkacak… Türkiye’nin dramı da bu. 1990’lı yıllarda TSK’dan atılanlar hemen belediyelerde iş bulmuş, 2011’den sonra hakları iade edilmişti.”
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce de sosyal medya hesabından teğmenlerin ihracına tepki gösterdi. İnce’nin paylaşımı şöyle:
“Tuzla Piyade Okulu’nda yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmeni uyaran dört vatansever Türk teğmeninin TSK’dan ihraç edilmesi asla kabul edilemez. Vatansever teğmenlerimiz görevini yerine getirmiştir. Teğmenlerimiz değil, teğmenlerimiz hakkında bu karara imza atanlar TSK’dan ihraç edilmelidir.”
Tuzla Piyade Okulu'nda yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmeni uyaran 4 vatansever Türk teğmeninin TSK'dan ihraç edilmesi asla kabul edilemez.
Vatansever teğmenlerimiz görevini yerine getirmiştir. Teğmenlerimiz değil, teğmenlerimiz hakkında bu karara imza atanlar TSK'dan…
— Muharrem İNCE (@vekilince) February 6, 2024