Üniversite maratonunun ilk ayağı bitti: Kimliğini unutanlar, okulu karıştıranlar

Üniversiteye giriş sınavının ilk ayağı olan TYT bugün gerçekleşti. Öğrenciler her sene yaşanan krizlerle bu sene de karşılaştı. Kimi kimliğini unuttu kimi okulu karıştırdı. Sorularıysa uzmanlar değerlendirdi.

Gündem 8 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Geç kalan öğrencileri okula polisler yetiştirdi.

Üniversite öğrencisi adayları YKS 1. oturum olan Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) bugün girdi. TYT’de adaylara, 120 soru için 165 dakika süre verildi. Türkçe testinden 40, sosyal bilimler testinden 20, temel matematik testinden 40, fen bilimleri testinden 20 olmak üzere toplam 120 soru yöneltildi.

Uzman Eğitimci Cihan Yeşilyurt Sözcü’den Sultan Uçar’a sınavı yorumladı. “Soruları her ders için alanında uzman branş öğretmenlerimiz çözdü. Ortak kanaatleri bu yılki soruların kısmen de olsa TYT’de alışkın olunan yoruma dayalı soru beklentisini geçerek daha çok bilgi içerikli oldukları yönünde oldu” diyen Yeşilyurt, yorum sorularında da şıkların birbirine çok yakın olmasının adayları zorladığını söyledi.

Bu yıl TYT’de adayların önceki senenin aksine sayısal bölümlerde değil tarih, felsefe ve din alanlarında zorlandığını söyleyen Yeşilyurt “2024 TYT Matematik/Geometri testi soruları 2021 TYT’den daha zor değildi. Uzun paragraf soruları bu sınavda sorulmadı. Okuduğunu anlama soruları ön planda tutulmuş” dedi. Fizik sorularının 9. ve 10. sınıf konularından hazırlandığını belirten Yeşilyurt, kimya sorularının orta-kolay zorluk seviyesinde olduğunu belirtti. Biyoloji sorularının beklenenden daha kolay olduğunu ifade eden Yeşilyurt “2024 TYT Türkçe soruları genel olarak müfredata uygun ve geçen yıllara paralel şekilde paragraf sorularının öğrenciyi ölçtüğü, okuduğunu anlama ve analiz etmeye yönelik soruların ağırlıkta olduğu bir sınav olarak karşımıza çıktı” dedi.

TYT gerçekleştiği sırada Türkiye’nin dört bir yanından önceki senelerde alışılan manzaralar ortaya çıktı. Bu sene de kimliğini unutanlar ve sınava geç kalanlar zor anlar yaşadı. Çanakkale’de sınav öncesi yeni kimlik çıkartma, yanlış okul, evrak eksikliği , kimliği evde unutma gibi nedenlerle geç kalan 10 öğrenci İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı motosikletli timlerden yardım istedi. Polis ekipleri, adayları motosiklete bindirerek sınava girecekleri okula ulaştırıldı.

Diyarbakır’da öğrencileri okula polisler yetiştirdi.

Diyarbakır’da 122 okulda öğrenciler YKS’ye girdi. YKS için, İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesindeki motosikletli Yunus timleri, okul önlerinde görev aldı. Önceki sınavlarda isimleri sürekli karıştırılan ve birçok öğrencinin bu nedenle geç kaldığı, Yenişehir ilçesi Mehmet Akif Ersoy Bulvarı üzerindeki Yeni Diyarbakır Lisesi ile 2 kilometre mesafede Şehitlik semtindeki Diyarbakır Lisesi önünde 6 ekip görevlendirildi. Okulların önüne gelip sınav yerini karıştırdıkları belirlenen 21 aday, motosiklete bindirilerek, sınava girecekleri okula götürüldü.

Samsun’da sınava geç kalan iki öğrenciyi trafik polisleri yetiştirdi.

Samsun’da YKS için giriş belgesini unutan bir kız öğrenci ile sınava geç kalan erkek öğrencinin yardımına İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri yetişti. İki öğrenci Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne ait şahin ve motorize ekipleri tarafından sınav için eksik evrakını tamamlayarak motosikletle sınava girecekleri binaya yetiştirildi.

Öğrenciler sınav telaşında: Sonuca değil sürece odaklanınÖğrenciler sınav telaşında: Sonuca değil sürece odaklanın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.