Üniversitelerde 34 yaş üstü kadınlara özel kontenjan

Üniversite sınavına giren 35 yaşından büyük 168 bin 7 kadın katıldı. Ayrıca 34 yaşını tamamlamış kadınlardan geçmişte hiç üniversite eğitimi almamış olanlar için üniversitelerde kontenjan da ayrıldı.

Gündem 20 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Hafta sonu üniversite adayları emeklerinin karşılığını almak için ter döktü. Trafiğe takılan, okulları karıştıran, kimliklerini unutanlar ise kapıda kaldı ve hüzünle eve döndü. Bunlarla birlikte üniversite sınavına gençlik yıllarında hayallerini gerçekleştiremeyenler de girdi ve yıllar sonra okul sırasında diğer adaylarla yarıştı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) 35 yaşın üzerinde 168 bin 7 kadın adayın başvurduğunu belirtti. Özvar, 1 Ocak 2023 itibarıyla 34 yaşını tamamlamış kadınlardan geçmişte hiç üniversite eğitimi almamış olanlar için üniversitelerde 8 bin 105’i lisans, 12 bin 937si ön lisans olmak üzere toplam 21 bin 42 kontenjan ayrıldığını kaydetti.

Tüm yurtta YKS heyecanı: Geç kalanlar, kimliğini unutanlar, okulu karıştıranlar...Tüm yurtta YKS heyecanı: Geç kalanlar, kimliğini unutanlar, okulu karıştıranlar…

Özvar bu uygulama ile Türkiye’de fırsat eşitliğine olumlu bir katkı verdiklerini söyledi ve yükseköğretime erişimde belirli bir yaşın üstündeki kadınlara da kolaylık sağladıklarını aktardı. Ayrıca “Sınava katılan adaylara baktığımızda bazı örneklerde de görüldüğü gibi üniversite sınavına girişte hem evladı hem de annesi aynı tatlı heyecanı paylaşarak kader ortaklığı sergilemiş oldular” dedi.

YÖK’ten yapılan yazılı açıklamada ise 34 yaşını tamamlamış kadınlara ayrılan kontenjanın, toplumun genelinde daha kapsayıcı bir yükseköğretim anlayışının güçlenmesine katkı sunmasının hedeflendiği bildirildi.

Üniversite sınavlarında tüm oturumlar tamamlandı, soruların zorluğu sosyal medyaya yansıdıÜniversite sınavlarında tüm oturumlar tamamlandı, soruların zorluğu sosyal medyaya yansıdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.