Öğrencilere banka hesabı uyarısı: Hesabınızı kiraya vermeyin, geleceğinizi yakmayın!
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Özvar devlet üniversitelerinde ikinci öğretimin tamamen kaldırıldığını duyurdu. Özvar vakıf üniversitelerinden de buna göre planlama yapmalarını istedi.
Ülke genelinde 2023-2024 akademik yılında lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde toplam 6 milyon 950 bin 142 öğrenci eğitim görüyordu. Bunların arasında ikinci öğretimde okuyanlar da var. Geçen yıl bin 308 ikinci öğretim programına yaklaşık 80 bin öğrenci yerleşmişti. Ama artık bu program kaldırıldı.
Kararı da 259’uncu Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda YÖK Başkanı Erol Özvar duyurdu. İstihdam odaklı yeni programlarla üniversitelere ilave kontenjanlar verdiklerini ama bazı meslek programlarında da piyasa beklentilerinin üzerinde mezuniyet verildiğini söyledi. Özellikle mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlarda eğitimdeki kalitenin yükseltilmesi için kontenjanlarda ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda yeni düzenlemeler yapıldığını ve öğretim elemanları sayısı, derslik ve benzeri kapasite dikkate alınarak düşürüldüğünü söyleyen Özvar ikinci öğretimlerin de kapatıldığını duyurdu.
Özvar “Bu dönem üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız devlet üniversitelerimizdeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur. Vakıf üniversitelerinde de, devlette olduğu gibi, ikinci öğretim programların istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesi temin edilecektir. Vakıf üniversitelerimizin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmasını bekliyoruz” dedi.
Öte yandan Özvar gelecek akademik yıldan itibaren Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı açık öğretim programlarına ‘ikinci üniversite’ kapsamında sadece 35 yaş üstündeki öğrencilerin kayıt yaptırabileceğini de söyledi. Başta öğretmenlik olmak üzere istihdam dengesi için bu kararları aldıklarını ifade eden Özvar “Nitekim farklı ön lisans ve lisans programlarında öğrenim gören öğrencimizin öğretmenliğe geçiş fırsatı yakalamak adına 35 yaş sınırı getirdiğimiz programlara ‘ikinci üniversite’ kapsamında yoğun bir şekilde yöneldiği görülmektedir. Aldığımız karar bu durumu kontrol altına almayı ve sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlamaktadır” diye konuştu.
Türkiye Ocak 2024 itibariyle 208 yükseköğretim kurumu (devlet/vakıf üniversitesi ve vakıf meslek yüksekokulu) ile dünyada üniversite sayısı bakımından 25. sırada.