Üniversitelilerin gözde şehir şampiyonu değişmedi: Eskişehir

Yapılan son araştırmaya göre üniversite öğrencilerinin en sevdiği iller saptandı. Eskişehir birinciliği yine elinde tuttu. İlk 10'a İstanbul'un sadece Anadolu yakası girdi.

Gündem 1 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Üniversiteler 2 Ekim itibarıyla açıldı ve açıklanan yerleştirme sonuçlarına göre bu yıl kontenjan doluluk oranlarının yüzde 99,8 oldu. Tercih ettiği üniversiteye yerleşen öğrenci sayısı ise geçen yıla kıyasla 47 bin 393 arttı. Öğrencilerin üniversite tercihi yaparken dikkat ettiği noktalar ise hep tartışma konusu; kimi puanın yüksekliğine, kimi üniversitenin eğitim kalitesine, kimi maddi durumuna, kimi de okulun bulunduğu şehre göre karar verdi.

Özel ders platformu Preply de tercihlerin üniversitenin bulunduğu şehirle ilişkili olduğu tezinden yola çıkarak çalışma yaptı, bu şehirleri inceledi. Araştırmanın birincisi şaşırtıcı değil: Her yıl birinciliği elinde tutan Eskişehir bu araştırmada da zirvede yer aldı. Anadolu, Osmangazi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencilerine ev sahipliği yapan kent uzun zamandır unvanını koruyor.

Preply Avrupa Bölge Müdürü Mustafa Ali Sivişoğlu “Şehrin tam ortasından geçen Porsuk Çayı ve yatay şehirleşme anlayışı Eskişehir’i kanallarıyla ünlü Avrupa şehirlerinden farksız kılıyor. Öğrenci nüfusuna alışkın halkın sıcak ve samimi tavrı pek çok öğrenci için Eskişehir’i yükseköğrenimde öncelikli illerden biri haline getiriyor. Sevenin çok sevdiği Ankara da keza Bilkent, Hacettepe, Orta Doğu Teknik Üniversitesi gibi çoğunluğu kampüs okulu olan üniversiteler sayesinde ikinci sırada yer alıyor. İstanbul ise yalnızca Anadolu yakasıyla ilk 10’da sıralanıyor, bunu da artan maliyetler ve kalabalık nüfus gibi sebeplerle açıklayabiliriz” dedi.

Aydın, Muğla, Antalya, Manisa’nın da öğrencilerin sevdiği 10 il arasında olduğunu belirten Sivişoğlu “Ilıman iklimi, denize yakınlığı, doğal güzellikleri ve yoğun olmayan nüfuslarıyla bu şehirler yaşam maliyetinin de nispeten düşük olduğu şehirler olarak dikkat çekiyor. Ayrıca Ege ve Akdeniz insanının öğrencilere karşı hoşgörülü tutumu bu kentleri özellikle çevre iller için gözde eğitim şehirleri arasına yerleştiriyor. Kimileri büyükşehir olsa da İstanbul ve Ankara gibi illere kıyasla hâlâ küçük kalmayı başaran bu şehirler öğrencilere kendilerini güvende ve memnun hissedeceği bir eğitim ortamı hazırlıyor” diye konuştu.

Üniversite öğrencisi Eskişehir sokaklarını tuvaline taşıdıÜniversite öğrencisi Eskişehir sokaklarını tuvaline taşıdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.