Uyuşturucu baronu Çetinkaya’nın yaptırdığı okulun adı ancak yakalanınca değiştirildi

Uyuşturucu ticareti suçundan kırmızı bültenle aranan ve 24 yıl kesinleşmiş cezası bulunan Urfi Çetinkaya 11 Nisan’da İstanbul Sarıyer’de bir villada yakalandı. Yıllardır aranan Urfi Çetinkaya'nın oğlunun adını taşıyan okulların isimleri, bakanlık kararıyla değiştirildi.

Gündem 21 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Uyuşturucu kaçakçılığı ve satıcılığı ile cinayetler başta olmak üzere pek çok şeyle suçlanan, epey uzun bir süredir polisin ‘arananlar’ listesinde yer almasına rağmen ancak birkaç gün önce yakalanan Urfi Çetinkaya’nın devlete okul yaptırdığını, bu okullara kendi çocuklarının adını verdiğini ve okulların düne kadar ‘Çetinkaya’ adını taşıdığını biliyor muydunuz? Biz bilmiyorduk.

Oysa Urfi Çetinkaya’nın bir suç insanı olarak geçmişi çok ama çok uzun. İlk olarak 12 Eylül 1980 darbesinin ardından silah, mermi ve gümrük kaçakçılığı suçlamasıyla tutuklandı. 18 Mayıs 1988’de polisin ‘dur’ ihtarına uymayan Çetinkaya vuruldu ve tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Bir yıl sonra İstanbul’da üç kilo uyuşturucu ile yakalandı, 6 ay sonra tahliye oldu.

1991’de İspanya’da ele geçirilen 46 kilo eroinin sahibi olduğu suçlamasıyla gözaltına alınıp, serbest bırakıldı. Bundan bir yıl sonra “Matador” operasyonunda tutuklanarak 3 yıl cezaevinde kaldı. Daha sonra “Son Tango” operasyonunda bir kez daha tutuklandı. Çetinkaya 2012’de sağlık sorunları gerekçesiyle tahliye edildi.

Kırmızı bültenle aranan Urfi Çetinkaya, İstanbul'da yakalandıKırmızı bültenle aranan Urfi Çetinkaya, İstanbul’da yakalandı

Çetinkaya’nın ismi son yıllarda İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerifi Zindaşti ile anıldı. Çetinkaya’nın kardeşi Aydın Çetinkaya ve yeğeni Ceyhan Çetinkaya da Mayıs 2022’de gözaltına alındı.

2012’den beri kırmızı bültenle hem Interpol tarafından dünyada, hem de Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’de aranan Urfi Çetinkaya, 11 Nisan’da Sarıyer’de yakalandı.

Çetinkaya’nın 2000 yılı öncesinde yaptırdığı okulların adları ise daha yeni değiştirildi. Dönemin İstanbul Valisi Erol Çakır ile yaptığı mutabakat üzerine uyuşturucu kaçakçısı Urfi Çetinkaya, yaptırdığı okullara ölen oğlu Örfi’nin adını verdi. Defalarca kez cezaevine girip çıkan Çetinkaya’nın okulların adları, son 23 yılda değiştirilmedi. İsim değişikliği talepleri birçok kez mahkemeye takıldı.

Urfi Çetinkaya, okula ölen oğlu Örfi Çetinkaya’nın ismini vermişti

Yeni Şafak yazarı Erdal Kılınç’ın haberine göre o okulların adları, ancak Urfi Çetinkaya yakalandıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından değiştirildi. Bakanlık, “Hadımköy Örfi Çetinkaya Anadolu Lisesi”nin adını “Hadımköy Anadolu Lisesi” olarak değiştirdi.

Ürfi Çetinkaya’nın yakalandığı villadaki ‘hapis’ hayatı: Tabancası yanında, hastanesi bile villadaÜrfi Çetinkaya’nın yakalandığı villadaki ‘hapis’ hayatı: Tabancası yanında, hastanesi bile villada

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.