Uzmanlar ABD’nin Türk SİHA’sını düşürmesini yorumladı: Gözdağı veriyor

ABD'nin Suriye'de Türk SİHA'sını düşürmesinin yankıları sürüyor. Uzmanlar ABD'nin Türk SİHA'sını düşürerek gözdağı verdiği konusunda hemfikir. Sürecin nereye gideceği konusunda ise soru işaretleri devam ediyor. 

Gündem 7 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

PKK/YPG terör örgütünün Ankara’da İçişleri Bakanlığına yönelik saldırısı sonrası bölgede sıcak günler yaşanıyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Suriye ve Irak’ta PKK/YPG’ye ait hedefleri vuracağını açıklayarak, “3. taraf” diyerek ABD’yi uyarmasının ardından silahlı insansız hava araçlarıyla tespit edilen hedefler Perşembe akşamı vuruldu. Bu operasyon sonrası Türkiye’ye ait bir SİHA, ABD tarafından düşürüldü. SİHA’nın düşürülmesinde Ankara sessiz kalırken, Türk SİHA’sının düşürülmesini ABD dünya kamuoyuna duyurdu. Bu olayın ardından Türk SİHA’ları Suriye içlerine girerek YPG hedeflerini tekrar vurdu. Dün öğleden sonra ise Türk Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada SİHA’nın ABD tarafından düşürüldüğünü doğrulayarak gerekçe olarak ise “Teknik değerlendirmeler nedeniyle bir SİHA kaybedilmiştir” denildi, yani Türkiye SİHA düşürülmesini büyük bir mesele yapmadı, olayı ‘Türk ve ABD askerleri arasındaki koordinasyonsuzluk’a bağlamakla yetindi.
10Haber olarak bu yaşanan süreci sorduğumuz uzmanlar, ABD’nin SİHA’yı düşürerek Türkiye’ye gözdağı verdiği konusunda hemfikir.

Özülker: ABD ve Türkiye karşı karşıya gelir

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Türkiye kendini savunmaya başladığında, ayağa kalktığında sağdan soldan engeller ortaya çıkarılıyor. Bu SİHA meselesi de çok ilginç. Türk SİHA’sı olduğu bilinmesine rağmen vuruluyor. Bun durum bir gözdağı olarak da değerlendirilebilir. Çok abartılı bir şey söyleyeceğim. Batı basınında çok sık okumaya başladım. Üçüncü dünya savaşının çıkacağı merkezlerden birinin bu bölge olduğu ifade ediliyor.  Bu makalelerde özetle Türkiye bu YPG bölgesine askeri operasyon yapacak, ABD bugünkü neocon politikalarında ısrarcı olursa, Türkiye ile ABD’nin karşı karşıya gelmemesi mümkün değil. Bunun sonucu nedir, işte bu soru işareti” dedi.

Pekin: Türkiye’yi kışkırtmak için yaptılar

Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin ise Türkiye’nin bir oyuna çekilmek istendiğini belirterek, “Türkiye YPG/PKK mevzilerini vurarak iyi yaptı.  Önce SİHA’larla müdahale yaptı. SİHA ABD tarafından düşürülünce uçaklarla müdahale yaptı. ABD uçakların içeri girmesine izin verdi. Vermek zorunda kaldı. ABD buna izin vermezse Türkiye’yi kaybedebilirdi. Ama Türkiye’nin bölgede bir şeyler yapmak istediğinin farkındalar, bunu yaptırmamaya çalışıyorlar.  Ankara saldırısı Türkiye’yi kışkırtmak için yapılmış bir saldırı gibi duruyor.

İsmail Hakkı Pekin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biraz zamana ihtiyaç var. Türkiye bir oyuna çekilmek isteniyor gibi duruyor.  Aklımda olan şey şu: Ankara’daki terör saldırısıyla meskun yerlerde eylem yapılabilir ikazında bulunuluyor Türkiye’ye. Aynı zamanda Türkiye, İran, Rusya ve Suriye ile karşı karşıya getirilmeye çalışılıyor. Türkiye bölgede söz sahibi olmak istiyor., buna yönelik çalışmalar yapıyor. Buna engel olmak istiyorlar. Türkiye de buna gerekli cevabı verdi. Bunlardan biri Irak’ta yaşandı. Irak’ın kuzeyinde yapılmak istenen şeye bakarsak. Irak’ın kuzeyinde bir şeyler yapılmak isteniyor. Dışişleri Bakanı Fidan önce Irak’a gitti. Orada çeşitli görüşmeler yaptı. Biliyorsunuz Basra’dan Ovaköy’e kadar kalkınma yolu yapılması planlanıyor. Bunun dışında Barzani’nin Türkiye ile arası iyi. Buna paralel Bafil Talabani’nin koordinatörlüğünde PKK, KYB işbirliği var.  Bunun içerisinde ara sıra Haşdi Şabi de katılıyor. Türkiye Irak’ta yeni bir düzenleme yaptı. O yüzden mi Türkiye’yi hedef aldılar.”

Gürdeniz: Cevap verilmezse ABD YPG’yi korumaya devam edecek

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ise SİHA’nın düşürülmesiyle ABD’nin gözdağı verdiğini, buna cevap verilmesi gerektiğini vurgulayarak “Türk SİHA operatörleri ABD üs ve askerlerini bilerek vurmayacağına göre ABD bu olayı fırsata çevirmiş ve burada bir daha uçak /SİHA dolaştırma denmiş. Akabinde Amerikan Savunma Bakanı Ankara’yı aramış ve Reuters’e göre karşılıklı müdahaleyi önlemek için tedbirleri konuşmuş. Bu olaydan kısa sonra Türk üssüne PKK saldırısı düzenlendiğini ekleyelim. Bu durumda Türkiye’nin iki seçeneği var. Ya 4 Temmuz Çuval olayındaki gibi bunu da sineye çekecek ya da İncirlik’in ABD tarafından kullanılmasının iptali ile  İsveç’in NATO üyeliğinin veto edilmesi üzerinden  onurunu koruyacak. Eğer bir reaksiyon gösterilmezse Kuzey Irak ve Suriye’deki ABD güçleri müttefikleri olan YPG ve dolayısıyla PKK’yı ateş gücü ile korumaya devam edecektir” ifade etti.

Suriye karıştı: MİT terör tesislerini vurdu, ABD jeti Türk SİHA'sını düşürdü, teröristler TSK üssüne saldırdıSuriye karıştı: MİT terör tesislerini vurdu, ABD jeti Türk SİHA’sını düşürdü, teröristler TSK üssüne saldırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.