Van’da kaybolan Rojin’den yeni bir iz yok: En son ‘şarjım yok, telefonum kapanacak’ demiş

Rojin Kabaiş yeni kazandığı üniversite için Diyarbakır'dan Van'a geldikten iki gün sonra kaldığı yurttan Van Gölü sahiline inmek üzere ayrıldı ve kendisinden bir daha haber alınamadı. Van dört gündür genç kızı arıyor ancak Rojin'den hiçbir haber yok.

Gündem 1 Ekim 2024
Fotoğraf: DHA

Rojin Kabaiş 27 Eylül’de henüz iki gün önce yerleştiği yurttan Van Gölü sahiline inmek üzere çıktı ve onu bir daha gören olmadı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü birinci sınıf öğrencisi olan Kabaiş 27 Eylül akşamı yurdun yemekhanesinde akşam yemeğini yedikten sonra dışarı çıktı ve bir daha geri dönmedi.

Arkadaşlarının kendisine ulaşamaması üzerine ertesi gün saat 12.00 civarında durum polis ekiplerine bildirildi. Yapılan incelemelerde Kabaiş’in o akşam saat 18.30 sularında Van Gölü sahiline gitmeyi planladığı ve bir arkadaşına birlikte gitmeyi teklif ettiği, ancak olumsuz yanıt aldığı ortaya çıktı.

Aramaların ilk gününde Van Gölü sahilinde Kabaiş’e ait olduğu düşünülen cep telefonu ve kulaklığı bulundu. Bu süre zarfında Kabaiş’in Diyarbakır’da olan ailesi de Van’a geldi.

Zamanla yarışıyoruz, arama çalışmaları güçlendirilmeli

Süreçle ilgili bilgi almak adına ulaştığımız Van Baro Başkanı Av. Sinan Özaraz Rojin’in dosyasının nöbetçi savcılığa düştüğünü ve bu yüzden sürecin ağır ilerlediğini, asıl savcının dün sabah saatlerinde belli olduğunu söyledi ve “Bugün 16.30’da savcıyla bir görüşmemiz olacak. Görüşmenin ardından sürecin hızlanacağına inanıyoruz. Rojin’in dosyası hızlı hareket etmeyi gerektiren bir dosya, zamanla yarışıyoruz” dedi.

Rojin için üniversitesinin kampüsünde Van Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Rojin’in aile üyelerinin de katıldığı bir basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasındandan sonra söz alan Özaraz yaptığı açıklamada “Gülistan Doku’ya altı yıllık sürece rağmen hala ulaşılamamıştır. Narin Güran’ın acısı hâlâ taze ve dosyanın aydınlatılamadığı bir süreçten geçerken Rojin Kabaiş’in de aynı akıbete uğramasına izin vermeyeceğiz. Bugün Rojin Kabaiş ile ilgili yürütülen soruşturmanın savcılık raflarında kalan bir dosya olmaması için etkin bir soruşturma yürütülmesi çağrısında bulunmak için buradayız.  Cuma gününden bu yana Rojin için çok uzun bir süre geçti. Bu tür durumlarda en önemli hususlardan biri zamanla yarışmamız gerektiğini unutmamamızdır.  Haberi aldığımız günden bu yana Baro Kadın Hakları Merkezi ve sivil toplum örgütleri olarak buraya gelerek olay yerinde gözlem ve incelemeler yaptık. Emniyet ve savcılıkla yaptığımız görüşmelerde, her ne kadar arama faaliyetlerinin devam ettiği bilgisini aldıysak da bu faaliyetlerin daha da güçlendirilmesi gerektiğinin bilincindeyiz. Van Valiliği, Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Müdürlüğüne çağrımız aramaların sadece bir şüphe üzerinden yürütülmemesi, her türlü şüphenin değerlendirilerek hiçbir iddianın göz ardı edilmeden soruşturmanın yürütülmesi gerektiğidir. Kampüse yakın köyde ve Van genelinde çalışmaların etkin bir şekilde yapılması gerekiyor. Van Barosu olarak şunu belirtiyoruz, Rojin Kabaiş dosyası savcılık raflarında bekleyen bir dosya olmayacak. Dosyanın ve sürecin takipçisi olacağız” dedi.

Aramalar sürerken

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Neslihan Şedal ise Rojin’in bulunması için polis, Jandarma Sahil Güvenlik, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Büyükşehir Belediyesine bağlı İtfaiye ekiplerinin üç gündür çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı. Özellikle Rojin’in cep telefonunun bulunduğu Van Gölü ve çevresinde aramaların hem havadan hem karadan hem de sudan devam ettiğini söyleyen Şedal, “Rojin’in bulunması için tüm imkanları seferber ettik, en kısa zamanda bulmayı temenni ediyoruz” dedi.

Şedal, Rojin’in ailesiyle iletişimde olduklarını söyledi ve ailenin arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili şikayetlerini dile getirdi:

“Aile çok ciddi arama yapılmadığından şikayetçi. Söylediklerine göre aramaların ikinci gününde saat 20.00’den sonra hiçbir şekilde çalışma yapılmamış. Aramalar yalnızca kampüsle sınırlı kalmış, yakınlarda bir köy var, oraya da bakmak gerek. Hızlı davranılması gerek.”

Yurt müdürü geç haber verdi

Rojin’in ailesinin yurt müdüründen de ayrıca şikayetçi olduğunu aktaran Şedal “Yurt müdürü Rojin’in kayıp olduğunu hem bize hem de aileye bir gün sonra aktardı. Hal böyle olunca Rojin’in kaybolduğu gün son teması kiminle kurduğu, kime ne söyleyerek gittiği konusunda bilgi edinmekte geç kalındı. Bildiğimiz tek şey en son ailesi ile görüştüğü ve annesine ‘şarjım az, telefonum kapanacak’ demiş” dedi.

Belediye’nin dalgıç ekipleri de dahil olmak üzere tüm ekiplerini Rojin’in arama çalışmaları için seferber ettiğini söyleyen Şedal gölün çevresinde bulunan telefon, kulaklık ve birkaç eşya dışında herhangi bir gelişme olmadığını söyledi.

Van kayıp üniversiteli Rojin'i arıyor: Telefonu ve kulaklığı göl kıyısında bulunduVan kayıp üniversiteli Rojin’i arıyor: Telefonu ve kulaklığı göl kıyısında bulundu

‘Ne oldu da kayboldu kızım?’

Baba Nizamettin Kabaiş herhangi bir gelişme olmadığını yinelerken Neslihan Şedal’ın bahsettiği köye dün arama ekiplerinin gittiğini ancak buradan da bir sonuç çıkmadığını söyledi. “Yapılması gerekenler yapılıyor” diyen Kabaiş arama çalışmalarının dalgıçlar, helikopterler ve karadaki ekiplerle devam ettiğini aktardı. Kızının en son sahilde yürürken kameralarda görüldüğünü söyleyen Kabaiş daha erken müdahale edilse kızının şu ana kadar bulunmuş olacağını söyledi ve yurt müdüründen şikayetçi olduğunu dile getirdi:

“Yurt müdürü 18 saat sonra bana haber verdi. Hem bize hem de polis karakoluna geç haber vermişler. Daha erken haber verselerdi benim kızım daha çabuk bulunurdu. Kızım en son kameralarda görülmüş, sahilde yürüyor. Ne oldu da kayboldu sonradan? Daha erken haberimiz olmalıydı. Yurt müdüründen şikayetçiyim, suç duyurusunda da bulundum.”

Rojin’in telefon ve kulaklığının bulunduğu sahil.

‘Yüzme bilmezdi, hayatında su görmedi’

Kızını kaybolmasından iki gün önce Diyarbakır’dan Van’a getirdiğini ve kızının çok mutlu olduğunu söyleyen baba Kabaiş Rojin’in annesiyle son konuşmasında he şeyin yolunda olduğunu ve alıştığını, mutlu olduğunu söylediğini ifade etti. Rojin’in kaybolduğu gün çakıl taşı toplamak için sahile inmek istediğini ailesine de söylediğini söyleyen baba Kabaiş “Kızım hayatında su görmedi, yüzme de bilmezdi. Çakıl taşı toplamak için sahile inmek istemiş. Arkadaşına da sormuş, ama o gitmek istememiş. Kızım ne oldu da kayboldu, bu sorunun cevabını bilmiyorum” dedi.

Arama kurtarma çalışmaları bugün, dördüncü günde de devam edecek.

Van üç gündür Rojin'i arıyor: Baba Kabaiş 'Getirdiğim gün çok sevinmişti' dediVan üç gündür Rojin’i arıyor: Baba Kabaiş ‘Getirdiğim gün çok sevinmişti’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.