Vural Avar’a ölümünden önce ‘cezaevinde kalabilir’ raporu veren doktorlara soruşturma izni verilmemiş

Emekli Korgeneral Vural Avar 84 yaşında hapishanede ölmüştü ve ona 'cezaevinde kalabilir' raporu veren doktorlar hakkında soruşturma açılması istenmişti. Ancak Avar'ın eşi Tuna Avar'a giden evrakta soruşturma izni verilmediği belirtiliyor.

Gündem 29 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Emekli korgeneral Vural Avar.

2021 yılında 14 emekli general 28 Şubat davasından tutuklanmış, cezaevine gönderilmişti. O günden bu yana yaşı ilerlemiş emekli generallerin sağlık durumu gündemde. Tutuklu emekli korgeneral Vural Avar 20 Aralık 2022’de koğuşunda ölü bulunmuştu. Avar’ın hapishanede öleceği ziyaretçileri tarafından sürekli kamuoyuna duyuruluyordu, ancak bir tek doktorları inanmamıştı Avar’ın hasta olduğuna. 30 Ekim 2022’de de banyoda düşen Avar’ın kaburgaları kırılmıştı; ölümünden sadece 50 gün önce.

Ekim ayında kendisini ziyaret eden Ahmet Zeki Üçok “Yüksek tansiyon, kalp, demans, prostat, işitme kaybı hastalıkları var. Günde 10 hap kullanıyor. Sürekli söylediklerini tekrar ediyor. İsimleri unutuyor. Koğuş arkadaşının ismini hatırlamadı. (…) Çok zayıf ve kırılgan. Bu kışı çıkaramaz” demişti. Öyle oldu.

Cumhuriyet’ten Barış Terkoğlu’nun haberine göre Avar’ın ailesi ve avukatı bu ölümle ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na “Sorumlular yargılansın” başvurusu yapmıştı. Bu başvurunun üstünden de bir buçuk yıl geçti ve Vural Avar’ın eşi Tuna Avar’a soruşturma izni verilmediği belirtildi. Savcılık Avar’ın cezaevinde kalmasına neden olan doktorları soruşturmak için Sağlık Bakanlığı’na yazı yazmış, bakanlık dosyayı Mesleki Sorumluluk Kurulu’na sevk etmiş, kurul da 10 doktor hakkında ön inceleme yapıp sonucu şöyle duyurmuştu: “Soruşturma izni verilmemesine…”

Doktorlar Avar için şu raporu vermişti oysa:

“Vural Avar heyet odasına getirildikten sonra yardım almadan kendisine gösterilen sandalyeye oturmuş ve gene yardım almadan sandalyeden kalkarak kendisine sorulan sorulara cevap vermişti. (…) Postürü düzgündü. Özbakımı iyiydi. İletişiminde bir sıkıntı yoktu. Verdiği cevaplar anlamlıydı.”

Onunla birlikte 84 yaşındaki emekli orgeneral Çetin Doğan da aynı şekilde ciddi sağlık sorunları yaşıyor. Daha önce beş damarından bypas olan Doğan kronik şeker ve tansiyon hastası. Çetin Doğan son olarak 4 Mart’ta safra kesesindeki taş nedeniyle tansiyonu çok yükselince hastaneye kaldırıldı. Ameliyatla safra kesesindeki taş alındı, stent takıldı. Pankreası ise ancak bir ay sonra alınabildi. Çünkü Doğan cezaevinde zatürre olmuştu, doktorlar ameliyata ancak zatürre tedavisinden sonra izin verdi. Adli Tıp Kurumu’nun hakkında kocamışlık raporu verdiği Doğan’ın dosyası bir yıldır Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önünde imza bekliyor.

İmza Erdoğan’ın önünde

Avar’ın ölümünün ardından yayınlanan genelgeyle Çetin Doğan’ın kaldığı cezaevinin müdürü ve savcı Doğan’ın sağlık kontrollerinin yapılması için re’sen harekete geçmişti. Doğan önce İzmir’deki bir hastanede, ardından Adli Tıp’ta muayene oldu. Raporun tahliyeye giden yolu açması için özet kısmında “yaşlılık, sakatlık ve kronik sorunlardan” söz edilmesi gerekiyordu. Ancak raporda hastalıklar saptanmış olsa da özet kısmında bu ifadeler yoktu. Bu yüzden rapor genelgeden faydalanmayı sağlamadı. Ardından savcı Doğan’ın durumunun “genelge kapsamında” değerlendirilmesini istedi.

Savcının dilekçesinin ardından rapor düzeltildi, diğer gerekli belgeler hazırlandı ve Adalet Bakanlığı’na yollandı. Adalet Bakanlığı dosyayı onayladıktan sonra aileler yerel karakoldan arandı, prosedür denebilecek sorular soruldu, dosya Beştepe’ye imzaya gitti. Adli Tıp Kurumu’nun ‘kocamışlık ve sürekli hastalık’ raporu düzenlediği Çetin Doğan’ın dosyası Nisan 2023’ten beri Cumhurbaşkanı’nın önünde.

Madımak Katliamı hükümlüleri ‘yaşlılıktan’ serbest bırakılmıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2 Temmuz 1993’te 33 kişinin yakılarak katledilmesine ilişkin Sivas Katliamı davasında idama mahkum edilen Hayrettin Gül ve Ahmet Turan Kılıç’ın ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrilen cezasını “sürekli hastalık” gerekçesiyle kaldırmıştı.

Geçen hafta da organize suç örgütü üyeliğinden tutuklanan, televizyon ve internet programlarının ‘eğlence’ yüzlerinden Nihal Candan anoreksiya gerekçesiyle serbest bırakılmıştı.

Çetin Doğan 46 gündür hastanede, dosyası bir yıldır Erdoğan’ın önünde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.