Gürcü mafya lideri 3. kez İstanbul’da yakalandı: 10 yıldır süren hesaplaşma

Gürcü Chikladze, İstanbul-Antalya hattında infazlarla süren 10 yıllık mafya hesaplaşmasının figürlerinden biri. Mafya lideri daha önce iki kez İstanbul’da yakalanıp hapis yattı, sınır dışı edildi. Sahte pasaportla tekrar gelen Chikladze üçüncü kez yakalandı. 10 yıllık hesaplaşmanın detayları haberde

Gündem 19 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Son yıllarda Türkiye’nin yabancı kökenli suç örgütü liderleri tarafından merkez olarak kullanıldığı yorumları yapılıyor. Özellikle Azeri, Rus ve Balkan kökenli suç örgütlerinin Türkiye’de faaliyet gösterdiği gözlemleniyor. Balkan kökenli mafya liderlerinden Sırbistan kökenli Jovan Vukotiç, İstanbul Şişli’de 7 Eylül 2022’de öldürüldü. İstanbul ve Antalya kentleri ise mafya infazlarına sahne oldu.

Dün de Azerbaycan merkezli Janıyev suç örgütü yöneticilerinden ‘Gölge’ lakaplı Gürcistan vatandaşı Guram Chıkhladze üçüncü kez İstanbul’da yakalandı.

Chikladze, Namık Caniyev’in liderliğini yaptığı Rusya’da etkili olan Janıyev suç örgütünün önemli yöneticilerinden birisi.

Chikladze’nin kim olduğunu anlamak için önce 2013’e gidelim.

Türkiye 'gri liste'den çıkmak için vites yükseltiyorTürkiye ‘gri liste’den çıkmak için vites yükseltiyor

İstanbul- Antalya hattında mafya infazları

Azeri suç örgütü üyesi Ali Gamidov, 2013 yılında İstanbul Bahçeşehir’de lüks bir villada öldürüldü. Cinayet şüpheli olarak Azerbaycanlı bir başka suç örgütü lideri Rövşen Caniyev gösterildi. Caniyev, Interpol tarafından aranırken İstanbul’a geldi.

Azerbaycan uyruklu Namık Caniyev’in kardeşi Rövşan Caniyev, 2016’da Beşiktaş’ta infaz edildi. Azmettiricinin başka bir Azerbaycanlı suç örgütü lideri Nadir Salifov olduğu belirlendi. Chikladze, Rövşan Caniyev’in intikamını almak için 2020’de Türkiye’ye geldi.

Ancak ‘Lotu Quli’ lakaplı Nadir Salifov’u ortadan kaldırmak için yaptığı plan polis tarafından farkedildi.

Bu arada Türkiye’nin en büyük metropolünde yaşanan uluslararası mafya hesaplaşmasının sebebinin Rusya’daki meyve hali piyasasında etkili olan çeteler arasındaki rekabet olduğu belirlendi.

Chikladze, 2020’nin Ocak ayında 16 adamıyla birlikte İstanbul’da gözaltına alındı. 7 ay cezaevinde kaldıktan sonra sınır dışı edildi.

Türkiye’deki suç örgütü lideriyle de ilişkililer

Yabancı kökenli mafyanın Türkiye’deki suç örgütü liderleriyle ilişkileri de var.

Chikladze’nin planları deşifre edildi ama Salifov infaz edilmekten kurtulamadı. Yine Türkiye’de, Antalya’da 20 Ağustos 2020’de kaldığı otelde öldürüldü. Öte yandan Salifov’un Sedat Peker’le, kardeşi Namık Salifov’un ise Alaattin Çakıcı’yla fotoğrafları ortaya çıkmıştı.

Chikladze’ye geri dönecek olursak aynı yıl “Andry Maly” adına düzenlenmiş sahte pasaportla yeniden Türkiye’ye giriş yaptı. 26 Ekim 2020’de Beşiktaş’taki bir otelde iki adamıyla yeniden gözaltına alındı. Tutuklanarak cezaevine gönderildi, ardından tekrar sınır dışı edildi.

Soylu da şikayetçiydi                                   

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 24 Mayıs 2021’de katıldığı bir canlı yayında Chikladze için şunları söyledi:

“Bir Gürcü mafya lideri var. Gürcistan bunu istemedi, elimizde kaldı. Hapishaneye koyuyoruz, avukatları itiraz ediyor çıkıyor. En sonunda kimse istemediği için Beyaz Rusya’ya gönderdik. Onlarca suç örgütü lideri ile teker teker mücadele ettik. Her birisinin uluslararası bağlantıları söz konusu. İçeride avukatlarla iş tutma kabiliyetleri çok yüksek.”

Interpol aracılığıyla yakalama kararı çıkarıldı, 3. kez İstanbul’da yakalandı

İstanbul Emniyeti’nin yaptığı çalışmalarda Guram Chikhladze’nin yeniden Türkiye’ye geldiği, sürekli zırhlı araçlarla ve korumalarla gezdiği ve buradan Rusya ve Azerbaycan’da bulunan örgüt üyelerini ve örgüt adına düzenlenen eylemleri yönettiği belirlendi.

Janıyev suç örgütünün önemli yöneticilerinden Guram Chıkhladze hakkında Rusya’da gerçekleştirilen birçok öldürme suçunun faili olması sebebiyle Rus makamları tarafından İnterpol aracılığıyla yakalama emri çıkarıldığı anlaşıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin Küçükçekmece’de yaptığı operasyonda Guram Chıkhladze yakalanarak gözaltına alındı.

Şüpheli 15 Temmuz tarihinde sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak Ceza İnfaz Kurumu’na teslim edildi.

Meksika sınırı gibi: Türkiye'ye helikopterle gelip uyuşturucu indirdilerMeksika sınırı gibi: Türkiye’ye helikopterle gelip uyuşturucu indirdiler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.