Yargı paketi Meclis yolunda: Casusluktan infaz sistemine 60 madde

Hükümet yeni yargı paketine dair çalışmalarını tamamlamak üzere. Meclis tatile girmeden önce sunulması beklenen pakette 60 madde olacak ve infazdan casusluk suçlamalarına kadar yeni düzenlemeler bulunacak.

Gündem 7 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Temsili fotoğraf.

Hükümet 9. yargı paketi çalışmalarının sonuna geldi. Paketin içinde ne olacağı da böylece ortaya çıktı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç daha önce yeni tip casusluk suçlarının caydırıcı şekilde soruşturulup kovuşturulabilmesi için bazı maddeler konacağını açıklamıştı. Tunç “TCK’daki casusluk suçu teknik olarak ‘bilgi ve belge’ üzerinden işlenebilen bir suç tipidir. Ancak geldiğimiz noktada çok daha farklı tekniklerle casusluk kavramı içinde kalabilecek suçlar işlenebilmektedir. Hatta bazı ülkeler veya organizasyonlar bu yeni tekniklerle başka ülkelerde operasyon yapabilmekteler. Ülkemizin böyle operasyonlara maruz kalmaması ve yeni tip casusluk suçlarının caydırıcı bir şekilde soruşturulup kovuşturulabilmesi için hazırlanmış bir taslağımız var. İstihbarat birimlerimizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzenlemelerdir” demişti. Ayrıca infaz sisteminin değişeceğini de belirtmiş ve infaz düzenlemesinin cezasızlık algısını da ortadan kaldıracağını söylemişti.

Bunlarla birlikte 23 farklı kanun, 3 kanun hükmünde kararnamede değişiklik veya düzenleme içeren 60 maddelik 9’uncu yargı paketinde suç örgütlerinin finansmanın önlenmesinde TMSF’nin kayyım olarak atanması da gündemde.

TRT’den Gizem Karakış’ın haberine göre suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt, silahlı örgüte silah sağlama, terörizmin finansmanı suçları bir şirketin faaliyetleri çerçevesinde işlenmişse kayyum atanmasına karar verilecek. TMSF suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama ve terörizmin finansmanı suçlarının bir şirketin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde kayyım olarak atanacak. TMSF’nin kayyım süresi beş yıl olacak.

Yabancı istihbarat örgütlerinin Türkiye’deki casusluk faaliyetlerinin önlenmesiyle ilgili kapsamlı ve önleyici yasal düzenlemeler yapılacak. Yeni tip casusluk suçlarının caydırıcı şekilde soruşturulup kovuşturulabilmesi sağlanacak. Ceza İnfaz Sistemi ve mükerrer suçlarla ilgili düzenlemeler, hakaret suçunun sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinin uzlaştırma kapsamından çıkartılarak ön ödeme kapsamına alınması da pakette olacak.

Uzlaşma görüşmelerinde tespit edilemeyen veya uzlaşmadan sonra ortaya çıkan zararlara ilişkin tazminat davası açılabilecek. Noterliğe ilişkin düzenlemeler de pakette yer alıyor. Noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek. Noterlik ücret tarifesi her yıl mart ayı yerine ocak ayı başında yayımlanacak.

Pakette kadınların soyadı hakkına ilişkin bir değişiklik de yer alacak. İki soyadı kullanan evli kadınlara yalnızca kendi soyadını kullanma hakkı gelecek.

Seçim ve bayram arası veren Meclis'te gündem yoğun: Yargı paketi, sporda şiddet, ruhsatsız silah, kripto paraSeçim ve bayram arası veren Meclis’te gündem yoğun: Yargı paketi, sporda şiddet, ruhsatsız silah, kripto para

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.