Yargıda ‘Allah’ın sıfatı’ tartışması: ‘Çok tehlikeli bir cümle’

Yargıtay üyesi ve eski HSK Daire Başkanı Mehmet Yılmaz yargı kararlarıyla bir mesajında ‘Allahın sıfatı ve kulun beklentisinin’ yargı mensuplarına emanet edildiğini söyledi. Bu sözlere Eski Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ’dan tepki geldi.

Gündem 18 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Yargıtay üyesi Mehmet Yılmaz

Yargıtay üyesi ve eski HSK 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz sosyal medya hesabından tartışılan yargı kararlarıyla ilgili açıklama yaptı. Yargı içinde iktidara yakınlığıyla bilinen Yargıda Birlik Platformu’nun da önde gelen isimlerinden Yılmaz toplumu ilgilendiren davalarda beğenilen kararların övgülerle, beğenilmeyenlerin ise protestolarla doldurularak kamuoyunun yönlendirildiğini söyledi.

Yılmaz “Mahkeme hükümleri tabii ki eleştirilecektir. Ancak bu eleştiri henüz hüküm kesinleşmeden, dosya kapsamı ve mevcut delil durumu bilinmeden, bilimsel ve hukuki zeminden uzak yapılırsa hukuka gölge düşürdüğü gibi hakka zarar verir, gözümüz kadar sakınmamız gereken yargı görevlilerine olan güven duygusunun zedelenmesine yol açar.   Herkes iyi bilir ki yargının sağlıklı ve saygın varlığı toplumun temel güvencesi ve son sığınağıdır. Bu nedenle hakim ve savcılar hata yapma, suç işleme veya kötü davranışta bulunma ayrıcalığına sahip olmadıklarını, aksine daha titiz olmakla yükümlü bulunduklarını hep akılda tutar. Zira yasal sorumluluklarına ek olarak vicdani sorumluluk da görev gereği onlara yüklenmiştir. İhmali veya kastı, adalete gölge düşürecek tavır ve kararları yasalarca korunmayacağı gibi böyle bir durum vicdanlarını da büyük bir ızdıraba mahkum eder” dedi ve devamında sosyal medyada tartışma yaratan ifadeler kullandı.

Yılmaz mesajını “Çünkü onlara tevdi edilen emanet:

– Allahın Sıfatı!..

– ⁠Kulun beklentisi!..

– ⁠insanlığın amacı!..

– ⁠toplumun temel direğidir!..” diye sürdürdü.

Yılmaz sözlerini “İşte hakim ve savcılar ‘Hak’ gibi bir yüce değeri dağıtmanın emanetçisi olduğunu bilir ve görevi boyunca bunu hiç unutmaz. NE MUTLU!… Tüm nitelikleriyle hakim ve savcı olabilen bu mesleğin seçkin, vefalı, Vatan ve Millet aşığı, Milli İrade ve Cumhuriyetimizin koruyucusu fedakar mensuplarına” ifadeleriyle sonlandırdı.

Eski Yargıçlar Sendikası Başkanı’ndan tepki: Çok tehlikeli bir cümle

Eski Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ “Laik bir ülkede adaletin tanrıya dayandırılması, ‘Allahın sıfatı’, ‘Kulun beklentisi’ gibi ifadeler çok yanlış. Bu ifadeler hakim ve savcıları Allah’ın emirlerini yerine getiriyor pozisyonuna sokar ve çok tehlikeli bir cümle olur. Türkiye Anayasası’nda laik bir cumhuriyeti ifade ediyor. Bu nedenle çok tehlikeli. Bu söylemler yargıyı skolastik düzleme çeker. Yargı faaliyetini tanrıyla, dinle ilişkilendirmek çok tehlikelidir. Bu sözü söyleyenin de aklına gelmeyecek kötü sonuçlar yaratır. Herkesin dikkat etmesi gerekir” diye konuştu.

Yılmaz’ın yargı kararlarına getirilen eleştirilerle ilgili sözleriyle ilgili de konuşan Karadağ “Diğer taraftan yargı kararları tabii ki eleştirilecek. Bu kadar kötü kararların çıktığı bir dönemde adalet beklentisi olan insanlar yargıyı uyarmakla görevli. Özellikle siyasi davalarda verilen kararlar için “Bu kadar tesadüf ancak delil olur” diyoruz. Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmadığı, Cumhurbaşkanı’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları için ‘uymuyorum’ dediği bir ortamda insanlar tabii ki tepkilerini dile getirecek” dedi.

8. Yargı Paketi yürürlükte: AYM’nin iptal ettiği madde aynen geri geldi8. Yargı Paketi yürürlükte: AYM’nin iptal ettiği madde aynen geri geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.