‘Yargıda rüşvet’ iddiaları sonrası açığa alınan hakim konuştu: Hemşehri baskısı yapıldı

Açığa alınan hakim Sidar Demiroğlu kararın arkasında Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in baskısının olduğunu ileri sürdü. Demiroğlu Başsavcı İsmail Uçar’la Gürlek’in hemşehri olmasına vurgu yaptı.

Gündem 25 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın 6 Ekim’de Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) gönderdiği şikayet mektubundan sonra yargı içinde ‘dilekçe savaşları’ başlamıştı. Uçar’ın hedef aldığı isimler arasında Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun ve hakim Sidar Demiroğlu da vardı. HSK, 23 Kasım’da Demiroğlu’nu açığa aldı.

Bir yıldan uzun bir süre İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimi olarak görev yaptıktan sonra 1 Eylül’de İstanbul Anadolu 21. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan Demiroğlu açığa alındıktan sonra avukatı aracılığıyla Gazete Duvar’dan Can Bursalı’ya konuştu.

Demiroğlu Mali Suçları Araştırma Araştırma Kurulu’nun (MASAK) kendisi hakkında hazırladığı raporun ve HTS kayıtlarının temiz çıktığına vurgu yaptı, açığa alınmasının arkasında ‘hemşehrilik’ bağı olduğunu ileri sürdü.

‘Gürlek ile Uçar hemşehri’

Hakim Sidar Demiroğlu İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar ile Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in Nevşehirli olduklarına dikkati çekerek “Akın Gürlek baskı yapmış” dedi.

Hakimlik yaptığı dönemde yürüttüğü kritik davalarla tanınan Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek ağustos ayında HSK’dan sorumlu bakan yardımcılığı görevine atanmıştı.

Ne olmuştu?

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar HSK’ya gönderdiği şikayet mektubunda para karşılığında erişim engelleme ve tahliye kararları verildiğini, hakimlere baskı yapıldığını ileri sürmüştü. Uçar’ın dilekçesinde Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun ile 21. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Sidar Demiroğlu hedefteydi.

Altun ve Demiroğlu da Uçar’ın şikayet mektubunu HSK’ya  karşı dilekçe vererek yanıtlamıştı. Altun, Demiroğlu’na referans olan ismin Uçar olduğunu ileri sürerken Demiroğlu da Uçar’ın neden bir yıl boyunca kendisi hakkında işlem başlatmadığını sormuştu. Demiroğlu Uçar’ın bir boşanma davasında kadın eşe operasyon yaptırarak delil olan dijitalleri sildirdiğini de iddia etmişti.

Demiroğlu HSK’ya sunduğu dilekçesinde “Sadece şahsım değil; 1., 2. ve 3. derece tüm akrabalarımın banka hesaplarının, ekonomik durumlarının ve sosyal yaşantılarının incelenmesini talep ediyorum. HTS kayıtlarının en ince ayrıntısına kadar incelenmesini talep ediyorum” demişti.

HSK müfettişleri soruşturma sonucunda Sidar Demiroğlu’nun açığa alınması yönünde rapor verdi. HSK da raporun ardından Demiroğlu’nu açığa aldı.

Yargıda sahiden tuz da kokmuş galiba…Yargıda sahiden tuz da kokmuş galiba…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.