Erdoğan-Bahçeli uzlaştı ama Yargıtay’da yine başkan seçilemedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP liderinin görüşmesi sonrası Yargıtay'daki ülkücü adayın çekilmesine rağmen dünkü seçimden yine sonuç çıkmadı, hatta Erdoğan'ın istediği aday değil diğer adayın oyları yükseldi.

Gündem 13 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Yargıtay Başkanlığı için bugün yapılan 36’ncı tur seçiminden de sonuç alınamadı.

Yargıtay, siyasetin zirvesinde varılan uzlaşmaya rağmen dün de başkanını seçemedi. Geçen hafta sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin görüşmesi sonrası Yargıtay’da ‘ülkücülerin adayı’ kabul edilen 3. Ceza Dairesi Başkanı adaylıktan çekilmişti ama dün yapılan 36. tur seçimde beklenen sonuç elde edilemedi, Erdoğan tarafından da desteklenen mevcut başkan Mehmet Akarca’nın değil onun rakibi Ömer Kerkez’in oyu yükseldi, hatta Kerkez 169 oy alarak seçilmek için gereken 175 oya ilk kez çok yaklaştı. Dünkü seçimde 53 oyun geçersiz veya boş çıkması dikkat çekti. Yargıtay’da bugün 37. tur oylama yapılacak.

Yargıtay’da bugün yapılan seçim sonuçları.

Dört yıl boyunca görev yapacak yeni başkanı belirlemek için yapılan seçimlerde Yargıtay Başkanı Akarca, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez ve 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk yarışmış, ama şu ana kadar hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamamıştı.

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca dört yıl boyunca görev yapmış, görev süresinin dolması ardından seçimler başlamıştı.

Yargıtay Başkanlığı için aday olan Muhsin Şentürk birinci başkanlık adaylığından çekildiğini açıklamıştı. Şentürk üyelere gönderdiği mesajda “Süreçte oluşan tıkanmanın giderilmesi ve Yargıtay’ımızın kurumsal itibarının korunması amacıyla birinci başkanlık adaylığından çekiliyorum” demişti. Şentürk ayrıca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına adaylığını açıklamıştı.

Erdoğan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısını seçecek

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yargıtay Büyük Genel Kurulunun, kendi üyeleri içinden göstereceği adaylar arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçiliyor. Cumhurbaşkanı sıralamaya ve aldıkları oya bakmadan sunulan beş adaydan birini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçebiliyor.

Erdoğan önce mesaj verdi, sonra Bahçeli ile görüştü, Yargıtay seçiminde denge değiştiErdoğan önce mesaj verdi, sonra Bahçeli ile görüştü, Yargıtay seçiminde denge değişti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.