Yer Mersin Limanı, bu kez kokain değil kaçak oyuncak yakalandı

Mersin Limanı uyuşturucu ele geçirilmesiyle sürekli Türkiye'nin gündeminde. Ancak son operasyonda yakalanan bu kez uyuşturucu değil insani yardım kisvesi altında oyuncak ve kumaş oldu. Aynı şekilde Kocaeli gümrüğünde de kaçak oyuncak yakalandı.

Gündem 28 Mayıs 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Mersin Limanı'nda ele geçirilen oyuncaklar.

Türkiye’deki limanlar arasında yıllık yük elleçleme bakımından kapasitesi en büyük liman Mersin Uluslararası Limanı (MIP). 11 Mayıs 2007 tarihine kadar Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından işletilen Mersin Limanı’nın işletme hakkı Özelleştirme İdaresi tarafından ihalesi yapılarak 11.05.2007 tarihinde 36 yıl süreyle Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.’ye verildi.

Muz görünümlü kokainler

Bu liman Türkiye’nin sürekli gündeminde, çünkü yapılan operasyonlarda yüklü miktarda kaçak mal ele geçiriliyor. Örneğin 7 Ocak’ta yapılan bir operasyonda 77 kilogram kokain ele geçirilmişti. Orta ve Güney Amerika ülkelerinden limana getirilen konteynerler muz yüklü gösteriliyordu ama yapılan incelemede konteynerin ön kısmında gizli bir bölmeye saklanmış 77 kilogram kokain olduğu ortaya çıktı. 27 Ekim 2023’te ise Mersin Limanı’nda 610 kilogram kokain ele geçirilmişti. Burada da yine Ekvador’dan gelecek muz kolilerinin içine kokain maddesi yerleştirilmişti.

Mersin Limanı’nda yapılan bir uyuşturucu operasyonu.

Bundan iki ay önce yine Mersin Limanı’ndaki operasyonda 54 kilogram kokain ele geçirilmiş, 10 kişi de gözaltına alınmıştı. Mersin Limanı yakalanan uyuşturucularla gündeme gelse de burada sadece kokain yakalanmıyor. 15 Kasım 2023’te de limanda 113 bin 250 kaçak elektronik sigara ele geçirildi. Yakalanan miktarın Gümrük Muhafaza ekiplerince tek seferde ele geçirilen en yüksek miktar olduğu duyuruldu Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından.

Kocaeli Limanı’nda ele geçirilen ucuz pazar ürünleri.

Bu kez uyuşturucu değil oyuncak

Şimdi Mersin Limanı yine bir kaçakçılık operasyonuyla gündemde. 1 milyar Türk Lirası değerinde kaçak ürünler insani yardım malzemesi diye beyan edilmişti. Aynı şekilde Kocaeli Limanı’ndaki operasyonda ise yaklaşık 22 milyon Türk Lirası değerinde muhtelif türde ticari eşya yakalandı.

Mersin Limanı’nda ele geçirilen ve Türkiye’ye yasadışı olarak sokulmaya çalışılan 6 konteyner 130 bin kilo oyuncak ve 2 konteyner kumaştı. Kocaeli Limanı’nda ise 4 konteyner içinde 197 bin 548 adet oyuncak, 2 bin 592 adet fan, 28 bin 800 adet lazer, 575 adet gözlük, 2 bin 484 adet çanta, 7 bin 950 adet şişirilebilir top, 8 bin 690 adet at tut yakala oyun seti olmak üzere yedi kalemde toplam 248 bin 639 adet ticari eşya ele geçirildi. Yapılan operasyonda yakalanan kaçak eşyanın piyasa değerinin yaklaşık 22 milyon Türk Lirası olduğu belirlendi.

Böylece toplam piyasa değeri 1 milyar 22 milyon değerinde kaçak ürün yakalanmış oldu.

Uluslararası uyuşturucu çetesine operasyon: Çete lideri Kocaeli'de yakalandıUluslararası uyuşturucu çetesine operasyon: Çete lideri Kocaeli’de yakalandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.