Yerli savaş uçağı Kaan kanatlanıyor

Türkiye'nin milli muharip uçağı Kaan'ın ilk uçuş hazırlıkları ve testleri önemli ölçüde tamamlandı. İlk uçuşun birkaç hafta içinde yapılması planlanıyor.

Bilim Teknoloji 27 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) ve Türkiye’nin en büyük projelerinden olan Kaan’ın uçuşuna yönelik hazırlıklar ve testler tüm hızıyla devam ediyor. Kaan’ın bugüne kadar fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri ve yakıt testlerinin ardından motor çalıştırma testleri de yapıldı. Yer testleri ile taksi testlerinin de tamamlanmasının ardından Kaan’ın birkaç hafta içinde ilk uçuşunu gerçekleştirmesi bekleniyor.

Erdoğan: Yerli uçak gemimizle dünyanın en üst ligine çıkacağızErdoğan: Yerli uçak gemimizle dünyanın en üst ligine çıkacağız

Kaan, 17 Mart’ta hangardan çıkarak pist başı yaptı. Uçak geride kalan dokuz aylık süreçte Türk mühendislerince gökyüzüyle buluşmasına hazırlandı. İlk uçuş görevi için girdiği testler başarıyla tamamlandı.

Yerli tasarım ve imalatıyla dikkat çeken Kaan’ın kanat açıklığı 14, yüksekliği 6, uzunluğu ise 21 metre. Kokpiti ise tek kişilik. Maksimum 55 bin fite kadar çıkabilecek olan Kaan 40 bin fitte sesten 1,8 kat hızlı uçabilecek. Çift motoru, yüksek manevra kabiliyeti, radara düşük görünürlüğü, gövde içi silah taşıyabilmesi ve elektronik harp kabiliyeti de Kaan’ın dikkat çeken özelliklerinden.

TeknoFest İzmir açıldı... Erdoğan: Savunma ihracatında hedefimiz 6 milyar doları aşmakTeknoFest İzmir açıldı… Erdoğan: Savunma ihracatında hedefimiz 6 milyar doları aşmak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.