Yerlikaya’dan Cumartesi Anneleri yanıtı: Yaşadıkları mağduriyettir

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya her hafta Galatasaray Meydanı'nda kaybedilen yakınlarını ararken gözaltına alınan Cumartesi Anneleri'ne ilişkin açıklama yaptı. Cumartesi Anneleri'nin yaşadığının mağduriyet olduğunu söyleyen Yerlikaya "Çözüm üreteceğiz" dedi.

Gündem 9 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Arjantin’deki Plaza de Mayo Anneleri 30 Nisan 1977’den bu yana her perşembe bir araya gelerek kaybedilen yakınlarını arıyor. Bunu 27 Mayıs 1995’te bu yana Türkiye’de kayıplarını arayanlar da yapıyor. Amaç aynı, gözaltına alındıktan sonra haber alamadıkları yakınlarının akıbetini öğrenmek, öldürülen yakınlarının faillerinin bulunup yargılanmasını istiyorlar. Ancak her hafta eylem yapılan Galatasaray Meydanı 2018 yılından bu yana Cumartesi Anneleri’ne fiilen yasak.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Cumartesi Anneleri’nin 25 Ağustos 2018’deki 700. hafta açıklamasında gözaltına alınmasını hak ihlali saymasına rağmen meydana çıkanlar gözaltına alınıyor. Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 2018’de 700. haftada bu gözaltı uygulamasını savunmuş ve “Bugün terör örgütleri, bu odaklar eliyle bir başka istismar alanı peşinde koşuyor, anne istismarı. Yapılmak istenen çok açıktır. Annelik kavramı üzerinden bir mağduriyet oluşturup, hem teröre bir mağduriyet maskesi giydirmeye çalışıyorlar, hem de toplumu ayrıştırmaya çalışıyorlar” demişti. Hatta Soylu Galatasaray Meydanı’nın terör örgütlerinin sözde ortak meşruiyet alanı haline getirilmesine müsaade etmeyeceklerini söylemiş, “Bu millet yüz yıl önce bunların ağababalarına bu ülkeyi teslim etmemişti, bugün onların paçozlarına da teslim etmez, bunu herkes böyle bilsin” diye konuşmuştu.

AYM kararına rağmen her hafta gözaltına alınan gözaltına alınan Cumartesi Anneleri geçen hafta gözaltına alınmadı, meydana karanfil bırakabildiler.

HEDEP Urfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya bunu sordu. Dilan Kunt Ayan polis müdahalesine ait fotoğrafları gösterdi Yerlikaya’ya; o fotoğraflarda bileklerine kelepçe takılan eylemciler vardı. Yerlikaya da Dilan Kunt Ayan’a yanıt verip geçen hafta gözaltı yapılmadığını söyledi: “Cumartesi Anneleri’nin yaşadığı mağduriyettir. En kısa zamanda sürede çözüm üreteceğiz. Bu hafta gördünüz gözaltı yapmadık.”

971. hafta: Cumartesi Anneleri bu kez karanfil bırakabildi971. hafta: Cumartesi Anneleri bu kez karanfil bırakabildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.