‘Kahramanım’ dediği babasının böbreğiyle yaşama tutundu
Tekvando'da Türkiye şampiyonluğu ve uluslararası başarılar kazanan 21 yaşındaki milli sporcu Alican Doğru Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay'daki evlerinin yıkılmasının ardından çalışmak için geldiği Antalya'da sanayide otomobil tamir ediyor.
Hatay’ın Antakya ilçesinde Doğru ailesinin en büyük çocuğu Alican 12 yıl önce otomobil boyacılığı yapan babasının yönlendirmesiyle tekvando sporuna başladı. Lise eğitimini açık öğretimde tamamlayan Alican aile ekonomisine katkı sağlamak için Antakya’daki sanayide otomobil tamircisinde işe başladı.
Spor sevgisi nedeniyle antrenmanları aksatmayan Doğru ilk madalyasını 2019’da Antalya’da Türkiye Açık Tekvando Turnuvası’nda kazandı, üçüncü oldu. Elde ettiği başarıyla milli takıma seçilen Alican Doğru antrenmanlara ve sanayideki işine devam etti. Genç milli takım formasıyla 2021’de İstanbul’daki Avrupa Gençler Tekvando Başkanlık Kupası’nda gümüş madalya sahibi olan Alican sonraki sene de Türkiye şampiyonu oldu.
Milli formayla uluslararası müsabakalarda başarı hedefleyen Alican’ın hayalleri 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremle yıkıldı. Depremde evi yıkılan Alican Doğru kendi imkanlarıyla çıkıp duvarın altında kalan kardeşlerini kurtardı. Sanayide çalıştığı tamircideki ustası depremde ölen Alican çalışarak ailesinin geçimine katkı sağlamak için Antalya’ya geldi. Çadırda kalan ailesinden uzakta yeni yaşama başlayan Doğru sanayide otomobil tamirhanesinde işe başladı.
Deprem sonrası hayatı değişen Alican Doğru hayal ettiği şampiyonluklar için yeniden antrenmanlara da başladı. Mesai saatleri dışında bireysel olarak antrenman yapan depremzede sporcu 1-5 Ekim’de Erzurum’da ki Türkiye Şampiyonası’nda bronz madalya aldı. Ailesinin ve iş yerindeki çalışma arkadaşlarının gururu olan Alican hedefinin dünya şampiyonluğu ve olimpiyat madalyası olduğunu söyledi. Küçük yaştan itibaren kazandığı madalya ve plaketlerin depremde yıkılan evinin enkazında kaybolmasının üzüntüsünü yaşayan Alican yeni madalyalar kazanma peşinde.
Şöyle anlatıyor Alican: “2012’de tekvandoya başladım. Lise eğitimimi yarıda bırakmak zorunda kaldım. Sonra hem çalıştım hem spora devam ettim. Sanayide işe başladım, aileme destek oluyordum. 2019’da madalya kazandım. Milli takıma seçildim. Uluslararası müsabakada ikincilik elde edip Türkiye şampiyonu oldum. Depremde spor salonlarımız, evimiz yıkıldı, antrenman yapamadım. İş imkanı daha yüksek diye Antalya’ya geldim. Çalışıp aileme destek oluyorum ve kendi çabamla sporumu yapıyorum. Parklarda antrenman yapıp şampiyonaya katıldım, Türkiye üçüncüsü oldum. Antrenmanlarımı gölge tekvandosuyla, taktik çalışmalarla parkta, sahilde yapıyorum.”
Deprem sonrası hayatında ve ileriye dönük düşüncelerinde büyük değişiklik olduğunu belirten Alican “Spora ayıracak fazla vaktim ve imkanım olmadığı için kendi çabamla kendimi geliştiriyorum. Her şeyimi kaybettim ama önemli olan güç ve umudu kaybetmemek. Her zaman umudum vardı. Amacım yıkılan şehrin yıkılmayan kahramanı olmak. Başarılarımla böyle anılmak istiyorum. Sporu çok sevdiğim için kariyerimi hep ileri taşımak istedim. İşimi aksatmadan aileme destek olmaya çalışıyorum. Deprem oldu, ama önemli olan umudu kaybetmemek” dedi.