Yine Kocaeli yine yanık vakası: Sağlıklı doğan dördüzlerin üçü öldü

Kocaeli Gebze'de yeni doğan dördüz bebeklerinin üçü hastanede hayatını kaybetti. Aile hastaneden şikayetçi olurken, bebeklerinde yanık izleri olduğunu söyledi. Kocaeli Şehir Hastanesi'nde ameliyat olan hastalarda da yanık izleri görülmüştü.

Gündem 16 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Akın ve Hamide Okutucu çifti adeta kâbus yaşadı. Sancı şikayetiyle gittiği özel bir hastanede doğum yapan Hamide Okutucu, dördüz doğurdu. Bebekler sağlıklıydı ancak erken doğum sebebiyle küvöze alındılar. Doğumdan yalnızca iki gün sonra, bebeklerden birinin vefat haberi geldi. Birkaç gün sonra da ikinci ve üçüncü bebekleri de hayatını kaybetti.

Acılı çifte, doktorun kendilerine bebeklerde mikrop olduğunu söylediğini iddia etti. Aile, dördüncü bebeği Cemre’nin kurtulması için çaresizce beklemeye başladı. Ancak bebeklerinin durumunun kötüye gittiğini ve vücudunda yanıklar olduğunu gören anne ile baba Okutucu, hastane ve doktor araştırması yaptı, çocuklarını başka hastaneye sevk etti.

‘Aynı hastanede başka bebekler de öldü’

Üç ay boyunca entübe kalan ve iyileşemeyen bebek, sonradan sevk edildiği hastanede bir ay boyunca tedavi altına alındı, iyileştirilerek ailesine teslim edildi. Aile, bebeklerinin ölümünden hastane ve doktorları sorumlu tutarken, kendi bebeklerinden sonra aynı hastanede başka bebeklerinde öldüğünü söyledi. Bebeklerinin vücudunda yanık izi olduğunu ve kemiklerinin gözüktüğünü söyleyen aile, “sorumluların cezalandırılması için” davacı olduklarını belirtti.

‘Mikrobun anne sütünden geçtiğini söylediler’

Üç çocuğunu kaybetmenin acısını yaşayan Hamide Okutucu, şunları söyledi:

“Hemşireler bebeklerimi kucağıma verdiler, gayet iyilerdi. Bir gün sonra gittiğimde Cemre’yi makineye soktuklarını öğrendim. ‘Bunlarda da mikrop var, aileden ırsi olabilir’ dediler. Hatta bu mikrobun anne sütünden geçtiğini söylediler. Bunun üzerine derin dondurucudaki anne sütünü çöpe dökmek zorunda kaldım. Meğerse benimle ilgisi yokmuş, mikrop hastane ortamından bebeklerime bulaşmış. Sonradan Emre’de fenalaşınca konuyu başka hastanelerdeki doktorlara danışmaya başladım. 2 profesörle danıştım bana, ‘Bebekleri o hastaneden almamız lazım, yüzde 30 şansları var’ dediler”

Mikroplu bebeği hiç bir hastane almak istemedi

Doktorun yanına gidip bebekleri almak istediğini belirten anne Okutucu, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Doktora ’İki bebeğimi kaybettim siyah çanta içinde verdin, artık ben dayanamıyorum. Bebeklerimi ver, başka hastaneye gönderelim’ dedim. Doktor, ‘Vermem, kendiniz yer bulunca vereceğim’ dedi. Hastane araştırdım. Bebekler mikrop kaptığı için hiçbir hastane onları almak istemedi veya hastanelerde boş yer bulamadım. En sonunda Emre daha da kötü oldu ve kendisini kaybettik. Cemre’nin de durumu çok kötüydü. Kendi çabalarımızla Ümraniye Devlet Hastanesi’ne gittik ama boş yoktu. Göztepe’ye gittik, oradaki doktor bebekte mikrop olduğu için almak istemedi. Daha sonra Sağlık Bakanlığı devreye girdi, Bağcılar’da bir hastanede bizi kabul etti. Özel Hastaneden bebeğimizi aldık ve diğer hastaneye naklini sağladık. Doktor bebeğin durumunun çok kötü olduğunu, bütün damarlarının patladığını söyledi. Kuvözde kolunu yakmışlardı, kemikleri gözüküyordu. Gebze’de bebeğim hiç besleme almadan 3 ay entübe kaldı. 3 gün sonra Bağcılar hastanesinde bebeğimi uyandırdılar. Bir hafta sonra entübeyi tamamen kaldırdılar. Bize bir ayda çocuğumuzu teslim ettiler. Bağcılar’da bize, ‘Eğer o bebekler burada olsaydı, yaşardı’ dedi.”

Kocaeli Şehir Hastanesi’nde de yanık vakaları iddiası

Öte yandan, Kocaeli Şehir Hastanesi’nde ameliyat olan 60’a yakın hastada yanık izleri oluştuğu, iki kişinin bu sebepten hayatını kaybettiği iddia edildi. İddiaların üstüne giden Kocaeli Tabipler Odası, olay hakkında bilgi almak için Sağlık Bakanlığına dilekçe gönderdi. Tabipler Odası, dün yayınlanan bir basın bildirgesinde, “Yerel ve ulusal basında, dört Kasım 2023’te, Kocaeli Şehir Hastanesi’nde elektrik sisteminden kaynaklanan nedenlerle ameliyatlarda yanıklar oluştuğuna ilişkin haberler yer almıştır. Tabip odamıza ulaşan bilgiler, içinde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’dan (TÜBİTAK) bir ekibin de bulunduğu bir heyetin Kocaeli Şehir Hastanesi’nde inceleme yaptığı, bazı ameliyathanelerde tıbbi cihazlara elektrik sağlayan sistemde sorun belirlendiği yönündedir” dedi.

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü ise “Elektrik alt yapısına gerekli denetimlerin yapıldığını ve yanık yüzünden hayatını kaybeden veya yaralanan hasta olmadığını” açıkladı.

Konu ile ilgili İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez ise konuya ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) soru önergesi verdi.

Kocaeli’de kimyasal panik: Kargo paketinden sızdıKocaeli’de kimyasal panik: Kargo paketinden sızdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.