YKS sonuçlarına ilk bakış: Bilgisayar ve yazılım mühendisliklerinin harareti söndü

YKS sonuçları açıklandı. Devlet üniversiteleri yüzde 98, vakıf üniversiteleri yüzde 85 oranında doldu. Eğitim uzmanları bu sene sonuçlarda büyük sürpriz olmadığını söylüyor.

Gündem 13 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarını açıkladı. Öğrenciler kendi puanlarını ve yerleştikleri bölümü ÖSYM’nin web sitesinden öğrenirken genel tablo da yavaş yavaş beliriyor.

Eğitim Uzmanı Salim Ünsal’ın ÖSYM’nin verisini kullanarak hazırladığı tablolarda YKS yerleşme bilgilerini görmek mümkün.

2024 YKS kontenjan ve öğrenim türlerine ve bursa göre sınıflandırması. Tablolar: Salim Ünsal

Yukarıdaki tablo genel fotoğrafı çekiyor ve kontenjan türlerine, öğrenim şekillerine ve burs türlerine göre doluluk / boşluk durumunu gösteriyor.

YKS 2024 kontenjan ve üniversite türlerine göre yerleşme bilgileri

Yukarıdaki tablo üniversite türleri genel olarak nasıl bir doluluk yakaladı ve boş kalan kontenjanlar bu üniversitelerde hangi kontenjan türüne ait sorusunun yanıtını veriyor.

Puan türlerine göre kontenjan ve yerleşme bilgileri

Yukarıdaki tablo puan türlerine göre nasıl bir doluluk gerçekleştiğini gösteriyor.

Bilgisayar biraz düştü, tıp biraz yükseldi

Ünsal’ın yayımladığı bir başka tablo devlet üniversitelerinde tüm bölümlerdeki taban puanları binde 5’lik hata payıyla gösteriyor. Tabloya buradan ulaşabilirsiniz.

Salim Ünsal sonuç verisinden çok sayıda detaylı çıkarım yapmanın mümkün olduğunu ama ilk bakışta bir sürpriz görmediğini söyledi. Ünsal’ın sonuçlarla ilgili diğer çıkarımları şöyle:

Matematik öğretmenliğine ilgi çok düştü

* Toplam kontenjanı binin üzerinde olan devlet üniversitesi programlarında ortalama sıralama kaybını en yüksek düzeyde yaşayan bölüm ilköğretim matematik öğretmenliği oldu. Yıl içinde yaşanan atama sorunları ve tarihin en düşük atama sayısında kalması öğrencilerin gözünü korkutmuşa benziyor. Geçen yıl 158 bin ortalama ile girilen ve kontenjanların tamamı dolan bölüm bu yıl 262 bin ortalamaya düştü, yüzde 59 oranında doldu. Geçen yıl 4 bin 732 kontenjanı olan bölüm bu yıl kontenjan 3 bin 992’ye düşmesine rağmen sıralamada aşağılara indi.

* Bilgisayar ve yazılım mühendisliklerinin hararetinin söndüğü bir yıl yaşadık. Özellikle devlet yazılım mühendislikleri geçen yıl ortalama 93 binle girilen bir bölümken bu sene ortalama 135 binle girilen bir bölüm haline gelmiş. Her iki yılda da kontenjanının tamamını doldurmasına rağmen sıralamada itibar kaybetmiş.

* Yazılım mühendisliğinin başına gelen kısmen bilgisayarın da başına gelmiş. Geçen yıl 9 bin 273 kontenjanı ortalama 94 binlik sıralamayla tam doldurmayı başarmışken bu sene kontenjanı 8 bin 509’a düşmesine rağmen yüzde 98’lik doluluğu ancak yakalayabilmiş. Ortalama 125 binlik sıradaki adaylar Bilgisayar mühendisliğine rahat girebilmiş.

* Ortalama sıralamalar itibariyle kan kaybında 31 binlik gerileme ile Biyoloji, 30 binlik gerileme ile Arkeoloji, 28 binlik gerileme ile Fen Bilgisi Öğretmenliği ve 21 binlik gerileme ile de Sosyal Bilgiler Öğretmenliği var. Bunların hepsinin öğretmenlik olması dikkat çekici.

Rekor yükseliş Türk Dili ve Edebiyatında

* Sıralamada zehir gibi yükselen bölümler sözel bölümler. Özellikle kontenjanlar çok azaltılınca çocuklar elde kalan sözel programlara saldırmış. Sıralama ortalamasına göre en yüksek sapma 225 bin birden yükselen Tarih bölümü. Geçen yıl Tarih’e 587 bin ortalama ile giriliyorken bu sene 361 binlik ortalamayla giriliyor. Geçen yıl 9 bin 435 olan kontenjan ise bu yıl 3 bin 44’e gerilemiş. Her iki yılda da bölüm silme dolmuş.

* Tarihteki rekor yükselmeyi Türk Dili Edebiyatında da görüyoruz. Geçen yıl 440 bin ortalama ile rahatça girilen bölüm bu yıl 268 binlik bir sıralama ortalamasında.

* Kısılan kontenjanlara tepki veren iki bölüm daha var: İslami İlimler ve İlahiyat. 773 binle girilen İslami ilimlere 626 binle girebilmek mümkün olmuş. 511 binle girilen İlahiyat’a ise bu yıl ortalama 387 binle girilebilmiş. İki bölümün kontenjan toplamı 17 binden 10 bine düşürülünce bu yığılma kaçınılmaz hale gelmiş.

Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.