YKS’de yapay zekayla kopya girişimi: Düğme görünümlü kamera, kart şeklinde telefon ve router…

Isparta'da Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS) Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) elektronik düzenekle birlikte yapay zeka kullanarak kopya çeken bir kişi yakalandı. Düzeneği ayakkabı astarına yerleştirmiş.

Gündem 10 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Isparta’da Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) ilginç bir ‘kopya yöntemi’ denendi. Her şey bir görevlinin 8 Haziran’da TYT’ye katılan M.E.E.’nin hareketlerinden şüphelenmesiyle başladı. Öğrenci sınav esnasında salondan çıkarıldı, üstü arandı.

Öğretmen yanılmamıştı. Gerçekten de ayakkabısının iç astarında kopya düzeneği vardı: ‘Router’ denen ve internet bağlantısı sağlayan cihaz, kredi kartı görünümünde cep telefonu, düğme görünümü verilmiş kamera ve kulaklık.

Sınav öncesi ayakkabısının astarını yırtıp elektronik düzeneği buraya yerleştirmişti. Sınav salonuna girişteki kontrollerden de bu şekilde geçmişti. İçeri girdikten sonra tuvalete giderek ayakkabısından çıkardığı düzeneği üstüne yerleştirip kulaklığı da takmıştı.

Sistem şöyle işliyordu: Router cihazıyla internet bağlantısını sağlıyor, düğme görünümü verilmiş kameraya soruyu okutup yapay zekaya gönderiyordu. Yapay zeka da soruyu çözüp cevabı kredi kartı görünümündeki cep telefonu yoluyla kulaklıkla iletiyordu.

İki kişi yakalandı

‘6114 sayılı Ölçme ve Seçme ve Yerleştirme Merkezi Hizmet Kanununa muhalefet’ suçundan M.E.E. gözaltına alındı, kendisine yardım ettiği belirlenen A.B. de yakalandı. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen M.E.E. tutuklandı, A.B. ise serbest bırakıldı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.