Yol yapıldı, uçurumlu teleferik seferleri bitti

Rize'de 40 yıldır yolu olmayan Muradiye Beldesi halkı evlerine "varangele"de denen teleferikle ulaşıyordu. Ancak yeni yapılan yolla birlikte bu tehlikeli yolculuk sona erdi.

Gündem 5 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Sarp arazide yolu olmayan bölge halkı yaklaşık 40 yıldır evlerine varangel olarak bilinen teleferikle gidiyordu. Rize’nin Muradiye beldesinde 100 metre yükseklikte yapılan bu tehlikeli yolculuk mahalleye yapılan yolla sona erdi. Belde halkı yeni yoldan güvenle evlerine ulaşım sağlarken teleferiği artık sadece yük taşımada kullanıyor.

Beldede oturan Mehmet Küçükmustafa teleferik sisteminin mucidi olduğunu söylüyor. Küçükmustafa sarp arazide yolu olmayan evine ulaşmak için yaklaşık 40 yıl önce bu taşıma aracını eviyle araç yolu arasına kurmuş. 100 metre yüksekte ve ve 150 metre uzunluğundaki yatay teleferikle yola önce eşya ve yük taşıyan aile, ardından teleferik kabinini kendileri için kullanmaya, yolda araçtan inip eve bununla gidip gelmeye başlamış. Aynı sistemi sonra bölgede başka insanlar da kullanır olmuş.

‘Eşya için kurduk, insan taşımaya başladık’

Teleferiğin zamanla kullanım amacının dışına çıktığını söyleyen Mehmet Küçükmustafa “önce eşya taşımak için kurduk. Sonradan insan da taşımaya başladık. Eskiden mahalle sakinlerinden isteyenler sıklıkla kullanıyordu. Sonra kimileri kullanmaktan vazgeçti. Bir zaman sonra biz de o amaçla kullanmayı bıraktık. Bazıları binmekten korkuyor yüksekten gittiği için, ama bir o kadar da binmek isteyen oluyor. Fakat biz pek bindirmek istemiyoruz. Teleferikle şimdi sadece yük taşıyoruz” dedi.

Yolumuza kavuştuk, teleferiğe ihtiyaç kalmadı

Uzun yıllar teleferikle eve ulaşım sağlayan Küçükmustafa “yaklaşık 40 yıl oldu. Bu zamana kadar sıkça kullandık. Patika yol var ama, uzun ve zor oluyordu. Karşıdan da yol geçtiği için eşya ve kumanyamızı taşımak için teleferik kurmuştuk. Yolumuza kavuştuk,  teleferiğe ihtiyaç kalmadı. Eskiden mecbur biniyorduk, ama şimdi yol konusunda sıkıntımız kalmadı. Tehlikeli teleferik yolculuğumuz mazi oldu” dedi.

 

4.2 milyon dolarlık mask iki ülke arasında krize neden oldu4.2 milyon dolarlık mask iki ülke arasında krize neden oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.