Zeren toprağa verildi, eylemler sürüyor

Aydın'daki yurtta düşen asansörde ölen Zeren Ertaş toprağa verildi ve babası Akın Ertaş, "Devlet, bundan sonra adaletli yüzünü de göstersin. Sorumlular, sorumluluklarını alsınlar" dedi.

Gündem 27 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
KYK yurtlarındaki asansör kazaları Meclis gündemine getirildi.

Aydın’daki Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda 25 Ekim gecesi asansör düştü. Asansörde 16 öğrenci vardı ve bunlardan Zeren Ertaş sıkışarak öldü. Vali Yakup Canbolat ilk açıklamasında 15 kişilik asansöre 16 kişinin bindiğini, asansörün, birinci kattayken henüz kapı kapanmadan kaymaya başladığını, bu sırada asansördeki öğrencilerden birinin panik halinde dışarı çıkmak isterken arada sıkışarak vefat ettiğini söyledi.

Daha sonra Canbolat Zeren’in ailesini hastanede ziyaret etti. Baba Akın Ertaş Canbolat’a “Sonuna kadar gidelim, bu ihmalleri yapanlar cezalarını çeksinler. Ben kızıma saygılı olmayı öğrettim. Benim çocuğum karıncayı bile incitmezdi. Devlete olan inancımı kaybettim. Çocuğumu ilk defa devlete emanet ettim ama devlet benim çocuğuma 20-25 gün bakamadı” dedi.

Zeren Ertaş’ın cenazesini sevenleri uğurladı.

‘Devlet adaletli yüzünü de göstersin’

Bugün ise 22 yaşındaki Zeren’in cenazesi vardı ve İstanbul’da toprağa verildi. Burada basına açıklama yapan baba Ertaş, “Devlet bize merhametli yüzünü gösterdi. Bundan sonra adaletli yüzünü de göstersin. Sorumlular, sorumluluklarını alsınlar. Hiçbir çocuğun canı yanmasın, hiçbir anne ve babanın ocağına ateş düşmesin. Yurtlarda çocuklarımız eylem yapıyormuş. Bir abileri olarak onlara şunu söylemek istiyorum. Ne olur taşkınlık yapmasınlar. Vatanına milletine bağlı olarak, düzgün bir şekilde kötü insanların emellerine alet olmasınlar. İnşallah devletin mekanizmaları devreye gider. Orada bir sürü ana kuzusu, baba yavrusu var” diye konuştu.

Asansör faciasında ürküten ihtimallerAsansör faciasında ürküten ihtimaller

Öte yandan Zeren’in ölümü öğrencileri de ayağa kaldırdı, Türkiye’nin gündemine oturdu. Çünkü Türkiye’de 4 milyondan fazla üniversite öğrencisi var ve bunların aileleri de panik halinde. Türkiye’nin dört bir yanında eylemler düzenlenirken hem Zeren için adalet talep etti hem de yurtlarda yaşanan sorunlara da çözüm bulunmasını istedi.

‘Korkuyorsan asansöre binme’

Sinop Seyyid İbrahim Bilal Kız Öğrenci Yurdu’nda önceki gece öğrenciler Zeren için protesto düzenledi. Protesto sırasında yurt müdürü öğrencilere ‘nasihat’ verdi ve “Asansör arızalandıysa bir tuşu var. Basalım kullanmayalım. Korkuyor musun? Çakılacağını mı düşünüyorsun? Binme asansöre” dedi. Öğrenciler ise bu sözlere “Ne demek binme?” diyerek tepki gösterdi ve müdürü yuhaladı. Yurt müdürü de aldığı tepkiden sonra sözlerini sonlandırıp gitti.

'Bizim yurttaki asansörler de sorunlu ama henüz çakılmadığımız için bakılmıyor'‘Bizim yurttaki asansörler de sorunlu ama henüz çakılmadığımız için bakılmıyor’

Bitlis’teki bir erkek yurdunda da dün eylem vardı ve polis de yurt bahçesine girdi. Öğrenciler polisin dışarı çıkmasını istedi.

Bursa’da ise beş yurt öğrencileri beraber yürüdü ve hem ıslık hem de alkışlarla Zeren’in ölümünü protesto etti.

Ağrı Abdurrahim Arvasi Kız KYK Yurdu’nda da öğrenciler telefonlarının ışığını yaktı ve “Ölmeye değil, okumaya geldik” sloganı attı.

İzmir’de ise Zeren için bir araya gelen öğrenciler Büyükpark’a yürümek istedi ama polisler barikat kurdu. Öğrenciler bu duruma tepki gösterdi.

Kırklareli Hundi Hatun Kız KYK Yurdu’nda ise öğrenciler “Zeren bizim kız kardeşimiz” sloganı attı.

Ankara Emine Şerife Hanım KYK Yurdu’nda öğrenciler, Zeren’in ölümünü protesto etmek için odalarının ışıklarını söndürüp açtı.

Zeren’in yaşamını yitirdiği Aydın’da da sıra arkadaşları Zeren’in ölümünü dün Kent Meydanı’nda protesto etti.

Kayseri’deki Melikgazi KYK Yurdu’nda eylem yapan öğrencilerin üzerine kapı kilitlendi ve yönetim protestoyu engellemeye çalıştı.

İstanbul’da ise öğrenciler Kadıköy’de toplandı. Zeren’in ölümünü protesto eden öğrenciler sorumluların yargılanmasını istedi.

Aydın'da öğrenci yurdunda asansör faciası, bir kişi öldü... Yurt ayağa kalktı, kıl payı kurtulanlar anlattıAydın’da öğrenci yurdunda asansör faciası, bir kişi öldü… Yurt ayağa kalktı, kıl payı kurtulanlar anlattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.