Zindaşti’nin ‘kanlısı’ydı: Uyuşturucu baronu Orhan Ünğan tutuklandı

Uyuşturucu kaçakçısı firari Naci Şerifi Zindaşti'nin kızı ve yeğenini öldürtmekle de suçlanan 'Hayalet' lakaplı baron Orhan Ünğan tutuklandı.

Gündem 12 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerifi Zindaşti’nin kızı ve yeğeninin Büyükçekmece’de öldürülmesiyle gündeme gelen ‘hayalet’ lakaplı uyuşturucu baronu Orhan Ünğan tutuklandı.

İki gün önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinasyonunda başlatılan soruşturmada İstanbul merkezli Ankara, Diyarbakır, Kilis, Muğla, Mersin, Antalya, Kocaeli, Hakkari, Mardin, Van ve Balıkesir’de “Kuyu-4″ operasyonları düzenlenmişti.

Şüphelilerin “uluslararası uyuşturucu madde ticareti yapmak” ve “suçtan elde edilen suç gelirlerini aklamak” suçlarını işlediği gerekçesiyle düzenlenen operasyonlarda birbirleriyle bağlantılı dört organize suç örgütünün yöneticileri Mert (Orhan) Ünğan, İbrahim Kurtar, Aydın Razaki ve Recep Özyıldız’ın da aralarında olduğu 62 şüpheli yakalanmıştı.

Adliyeye sevk edilen şüphelilerden aralarında cezaevinden Covid-19 izniyle çıkan uluslararası uyuşturucu baronu ‘Hayalet’ lakaplı Orhan Ünğan’ın olduğu 32 kişi ‘suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma’ ve ‘uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama’ suçlarından tutuklandı. 15 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Ünğan İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerifi Zindaşti’nın kızı Arzu Şerifi Zindaşti ve şoförü Devrim Öztunç’un 26 Eylül 2014’te Büyükçekmece’de öldürülmesinin azmettiricisi olmakla da suçlanıyordu.

3 ton 367 kiloluk uyuşturucu

Bu suç örgütlerinin şu ana kadar yapılan tespitlerde Türkiye ve farklı ülkeleri kapsayan operasyonlarda ele geçirilen toplam 3 ton 367 kilogram uyuşturucu ve uyarıcı maddenin sorumlusu oldukları tespit edildi.

Mert (Orhan) Ünğan’ın başında olduğu uyuşturucu suç örgütünün Orta Doğu, Güney Amerika ve Balkan ülkelerinden Türkiye’ye ve Avrupa ülkelerine kokain, eroin ve skunk naklettiği belirtildi. Örgüt yöneticilerin Türkiye ve farklı ülkelerde ele geçirilen 2 ton 457 kilogram uyuşturucu maddeden sorumlu oldukları, uyuşturucu madde ticaretinden elde edilen suç gelirlerini otelcilik, turizm, kuyumculuk, döviz büroları ve inşaat sektörlerinde akladıkları bildirildi.

İbrahim Kurtar’ın başında olduğu ve “Kurtar” grubu olarak bilinen uyuşturucu suç örgütü üyesi şüphelilerin başta Türkiye olmak üzere özellikle Avrupa ülkelerine nakledilen eroin sevkiyatlarında rol aldığı, Rusya ve Hollanda’da ele geçirilen 372 kilogram eroinden sorumlu oldukları ve örgüt yöneticilerinin saha operasyonlarında aktif rol oynadığı belirtildi.

Aydın Razaki’nin Orta Doğu’dan temin edilen eroini Avrupa ülkelerine pazarladığı, transfer ettiği ve yurt dışında bulunan kendisine ait kumarhaneler aracılığıyla akladığı, Güney Amerika ülkelerinden temin edilen kokaini Avrupa ülkelerine, Avrupa ülkelerinden temin edilen ekstazinin ise Türkiye’ye sevk edilmesinden sorumlu olduğu tespit edildi. M.K, E.Y, V.C ve T.D’nin de yönetici ve üyesi olduğu suç örgütünün İran ve Polonya’da ele geçirilen toplam 490 kilogram eroinle Türkiye’de ele geçirilen 100 bin ekstazinin sevkiyatını yaptığı öğrenildi.

Recep Özyıldız’ın başında olduğu uyuşturucu suç örgütü üyesi şüphelilerin Türkiye’de geçen yıllarda yapılan bir operasyonda ele geçirilen 51 kilogram eroinden sorumlu olduğu tespit edildi.

Operasyonlarda toplam değeri 11 milyar lira olan 200 taşınmaz malvarlığına, 85 motorlu araca, 30 şirketteki ortaklık paylarına ve şüphelilerin bütün banka varlıklarına elkondu.

Operasyonlar sonucunda 13 ruhsatsız tabanca, bir ruhsatsız tüfek, üç para sayma makinesi, çok miktarda döviz, Türk Lirası, altın ve ziynet eşyası ele geçirildi.

Orhan Ünğan-Zindaşti-Burhan Kuzu

Orhan Ünğan ismi, 6 Eylül 2014’de İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerifi Zindaşti’nin kızı ve yeğeninin Büyükçekmece’de öldürülmesiyle gündeme gelmişti. Bu olaydan sonra Orhan Ünğan ve kardeşi İlhan Ünğan hakkında kırmızı bülten çıkarılmıştı. Orhan Ünğan Hollanda’da yakalanıp Türkiye’ye getirilmiş, Zindaşti’nin kızı ve yeğeninin öldürülmesi davasında yargılanmıştı. Bu dava sürecinde Ünğan’ın aranan kardeşi İlhan Ünğan da Zindaşti’nin adamları tarafından Kadıköy’de silahlı saldırı düzenlenerek öldürülmüştü. Orhan Ünğan Covid-19 salgını nedeniyle cezaevinden izinli çıkmıştı. Kırmızı bültenle aranan Naci Şerifi Zindaşti ile aralarında polislerin de olduğu suç örgütüne ilişkin davada şikayetçi Orhan Ünğan emniyet içindeki bazı yetkililerin Zindaşti ile ilişkisi olduğunu, dijital verilerin ve kamera kayıtlarının silindiğini söylemişti.

İstanbul’da sekiz yıl önce uyuşturucu baronu Naji Şerifi Zindaşti ile Ömer Erdal Akkartal arasında çıkan silahlı çatışmanın soruşturmasında adı geçen turizmci Aliye Uzun da silahlı saldırıya uğramıştı.

Zindaşti ve koronavirüse yakalandıktan sonra Kasım 2020’de hastanede hayatını kaybeden AK Parti eski milletvekili Burhan Kuzu ile çekilen fotoğraflarla gündeme gelen Uzun Zindaşti’yle bir dönem ‘flörtleştiklerini’ anlatmış, Aliye Uzun’un iktidarın önde gelen isimleriyle yakın ilişkileri de dikkat çekmişti.

Zindaşti ve Kuzu’yu tanıştırdığını belirten Uzun “Bu şahsın ülkemize yatırım yapacağını düşündüğüm için Burhan hoca ile tanıştırdım. Daha sonra bu adamın yasa dışı işlerinin olduğunu öğrendikten sonra görüşmeyi kestim” demişti.

Zindaşti’den kendisini tehdit ettiği için şikâyetçi olduğunu söyleyen Uzun “Zindaşti’yi ilk deşifre eden kişi benim” diye konuşmuştu.

Zindaşti’nin cep telefonu imajından da Kuzu’ya ait görüntüler çıkmıştı. Zindaşti’nin bu görüntülerle Kuzu’ya şantaj yaparak istediklerini yaptırdığı öne sürülmüştü.

Narcos Türkiye'de son perde: Zindaşti'nin can düşmanı uyuşturucu baronu Ünğan yakalandıNarcos Türkiye’de son perde: Zindaşti’nin can düşmanı uyuşturucu baronu Ünğan yakalandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.