Çocukların duygusal gelişimini destekleyen 15 kitap

22 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Öfke, kibir, kıskançlık, güven, korku, üzüntü, sevinç, iyimserlik, sabır, kayıpların üstesinden gelmek... Çocuk edebiyatını yıllardır yakından takip eden 10Haber Kitap yazarı Devrim Yılmaz, çocukların duygusal gelişimini destekleyen 15 kitap seçti.

Kimse Bakmazken Duygular Ne Yapar?
Tina Oziewicz, Aleksandra Zajac
Çeviren: Edip Sönmez
Domingo Yayayınları, 2022
68 sayfa.
Öfke, ağzını yırtarcasına açmış tek kelimeyle patlarken kibir kristal bir dağın zirvesindeki yüksek kulede yaşıyor, yalnızlık yorgun argın yollara düşüyor. Güvensizlik kendine türlü türlü kafesler yaparken güven köprüler kuruyor. Sabır göz alıcı bahçesiyle ilgileniyor, korku hiç orada değilmiş gibi davranıyor… Ama sonuçta hepsi içimizde, elimizden tutmak için ilham bekliyor.

Satın Al

Seni Zaten Seviyorum
Jory John, Benji Davies
Çeviren: Aslı Tohumcu
Çınar Yayayınları, 2023
32 sayfa.
Birbirinin tam zıttı iki arkadaş; Ayı evinde kendi başına güzel bir gün geçirmek isterken Ördek onunla dışarı çıkmak, eğlenmek istiyor. Peki, farklı şeylerden hoşlanmaları birbirlerini sevmedikleri anlamına mı gelir? Seni Zaten Seviyorum’un içe dönüklere ve dışa dönüklere anlatacakları mühim olduğu kadar matrak da.

Kızıl Ağaç
Shaun Tan
Çeviren: Seda Ersavcı
İthaki Çocuk, 2020
32 sayfa.
“Bazen gün doğar ve hiç umut getirmez beraberinde. Ve gitgide kötüleşir her şey. Bir kasvet çöker üstüne.” Kim tahmin edebilir ki bu sözlerle başlayan bir kitabın umuda, iyimserliğe ve yenilenmeye dair bir başyapıt olduğunu.

Sakın Korkma
Milada Rezkova, Lukas Urbanek, Jakup Kase
Çeviren: İpek Güneş Çıgay
TUDEM, 200 s.
Bitirenlerin “Korku, sana sahip olduğum için çok şanslıyım” diyecekleri bir kitap. Milada Rezkova ürkek kalplere sahip minikleri dünyanın en eski duygusuyla tanıştırırken korkunun neden gerekli olduğu sorusunu merkeze alıyor.

Boşluk
Anna Llenas
Çeviren: Sanem Öge
Nesin Yayınları
80 sayfa.
İçindeki boşluktan muzdarip bir çocuğun iyileşme, zorlukların ve kayıpların üstesinden gelme hikâyesi yediden yetmişe her okura ilham verecek türden. Anna Llenas’ın muhteşem kolajlarıyla.

Birazcık Endişeli
Ciara Gavin, Tim Warnes
Çeviren: Ayça Aldatmaz
Meraklı Tilki Yayınları
32 sayfa.
“Her an kötü bir şey olacakmış” hissisiyle gelen tedirginlik ve stres çocuklar için baş etmesi zor duygular. Ciara Gavin’in incelikli bir mizahla kaleme aldığı Birazcık Endişeli, konuya birbirinin zıttı iki arkadaş üzerinden yaklaşıyor.

Kalbim
Corinna Luyken
Çeviren: İdil Ademir
Eksik Parça Yayınları
36 sayfa.
“Ufak şeyler büyüyebilir ve kırıklar onarılabilir. Kapanmış bir kalp yeniden açılabilir.” Ödüllü yazar ve illüstratör Corinna Luyken şiirsel metniyle en karanlık anlarımızda bile ışığın süzüldüğü içimizdeki pencereyi işaret ediyor.

Üzüntü İçin Bir Sığınak
Anne Booth, David Litchfield
Çeviren: Gamze Özdemir
Ketebe Yayınları
32 sayfa.
“Hüznünüze hakkı olanı verin çünkü insanlar kedere dürüstçe ve cesaretle katlandığında tüm dünyayı kaplayan hüzün dinecek.” David Litchfield hüznün doğasını mevsimlerin döngüsünden ilhamla anlatıyor.

Herkes Alfred’e Bakıyor
Johan Unenge, Maria Nilsson Thore
Çeviren: Ali Arda
Redhouse Kidz
40 sayfa.
Utangaçlıktan küçüldükçe küçülüp minnacık olmakla özgüven patlaması yaşayıp bir deve dönüşmek arasında incecik bir çizgi var. Oysa ne görünmez olmaya ne de kimseyi göremeyecek kadar büyümeye gerek var.

Ya O Gün
Cosetta Zanotti, Ana Paula Santander
Çeviren: Burcu Yılmaz
Hep Kitap
32 sayfa.
Ya sevdiklerimi kaybedersem? Ya savaş çıkarsa? Ya başarısız olursam? Ya virüs kaparsam? Kaygı zihni ele geçirmeye görsün. Oysa birkaç kelime minik kalpleri yatıştırmaya, güven vermeye yetebilir, en kötü zamanlarda bile mutlaka bir ışık belirir.

Çıtır Çıtır Felsefe-Kahkaha ve Gözyaşları
Brigitte Labbé, Jacques Azam
Çeviren: Azade Aslan
Günışığı Kitaplığı
40 sayfa.
Çıtır Çıtır Felsefe serisiyle tüm dünyada milyonlarca çocuğa ulaşan Brigitte Labbé, günlük hayat deneyimlerimizden yola çıkarak gülmenin ve ağlamanın fiziksel ve duygusal izlerini sürüyor.

Oynuyorum ve Kendimi Tanıyorum Serisi
(DuygularımÖzgüvenKorkularımÖfke ile Başa Çıkma Yolları)
Kollektif, Çeviren: Burak Targaç
Domingo Yayınları
112 sayfa.
Duygusal beceri kazanımını destekleyeci etkinlikleriyle Oynuyorum ve Kendimi Tanıyorum serisi, çocuklara, duygularını anlayabilmeleri, kendilerini ifade edebilmeleri, zor duygularla baş edebilmeleri, kendileriyle ve başkalarıyla barışık bir hayat sürebilmeleri için kapılar açıyor.

Sevgi Nereden Gelir?
Daniela Kulot
Çeviren: Olcay Geridönmez
Ginko Çocuk
32 sayfa.
Solucana sorarsanız topraktan, çiçeklere sorarsanız güneşten gelir, maymuna göre başımızın üstünde oturur sevgi. Ona giden pek çok farklı yol vardır ve önemli olan sevginin her rengine kucak açmaktır.

Bir Karın Dolusu Sır
Pim Van Hest, Nynke Talsma
Çeviren: Lale Şimşek Çalışkan
Yapı Kredi Yayınları
32 sayfa.
Moria’nın karın ağrısının sebebi ne bozuk süt ne soğuk algınlığı ne de fazla şeker yemesi. İşin aslı karnı sırlarla dolu. Sırların Moria’nın karnında ne işi var derseniz, olanı biteni ebevynlerine anlatmaya çok ama çok çekiniyor.

Hiç Hata Yapmayan Kız
Gary Rubinstein, Mark Pett
Çeviren: Meltem Özdemir
1001 Çiçek Yayınları
32 sayfa.
Betül o kadar mükemmel ki sabahları okula giderken onu hayranları ve gazeteciler karşılıyor. Çoğu kişi adını bile bilmiyor çünkü onu “Hiç Hata Yapmayan Kız” olarak tanıyorlar. Hata yapmaktan delicesine korkuyor, peki, hata yapmak dünyanın sonu mu?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.