10Haber’den İstanbul Caz Festivali rehberi

İstanbul Caz Festivali, 30. yaşını kutluyor. 7-19 Temmuz tarihleri arasında iki kıtada ve denizde gerçekleşecek olan festival, dünya çapında isimleri ağırlayacak. Kafası karışık müzikseverler için festivalin öne çıkan etkinliklerinden derlediğimiz 10 Haber Festival Rehber huzurlarınızda.

Kültür Sanat 25 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Festivalin yıldızlarından Morcheeba, Parkorman2da sahne alacak.

İstanbul için haziran aylarında artık klasikleşmiş iki büyük festival var. Biri haziran ayındaki İstanbul Müzik Festivali, diğeri ise temmuz ayının bekleneni İstanbul Caz Festivali. İKSV’nin düzenlediği bu iki festivalin ilkini 10 Haber olarak günbegün takip etmiştik. Merak edenler ayrıntılara buradan ulaşabilir. Şimdi sırada İstanbul’un kültür sanat hayatının artık ayrılmaz bir parçasına dönüşen ve bu yıl 30. yaşını kutlayan İstanbul Caz Festivali var. 7 Temmuz akşamı Yeniköy’deki Avusturya Başkonsolosluğu’nda gerçekleşecek Takeshi’s Cashew konseriyle festival müzikseverlerle kavuşacak.

İstanbul dünya çapında isimleri ağırlayacak

İstanbul Caz Festivali’nin 7 Temmuz’daki açılış gecesinin ardından 19 Temmuz tarihine kadar şehrin dört bir yanında konserler sanatseverleri bekliyor. Bu özel maratonun her etkinliği özeldir elbet ancak biz yine de seçim yaparken işinizi kolaylaştırmak adına mutlaka gitmeniz gerekenleri sizin için sıraladık. Bu vesileyle festival biletlerine passo.com.tr’den ulaşabileceğinizi de hatırlatmış olalım. Hazırsanız başlıyoruz.

İstanbul Caz Festivali’nde özel buluşma: Okay Temiz & Riff Cohen

Parkorman festivalin bu yılki ana mekânlarından biri. 8 Temmuz akşamı gerçekleşecek festival tadında etkinlikte Parkorman Türkiye ve yurtdışından özel isimleri ağırlayacak. Bir önceki gün festivalin açılışını gerçekleştiren Takeshi’S Cashew’in yeniden sahne alacağı gecenin yıldızlarından bir diğeri Kovacs. Sziget ve Glastonbury gibi festivallerde de sahne alan Kovacs, 30. İstanbul Caz Festivali’nin konukları arasında. 2014 yılından bu yana müzikal üretimlerine devam eden Kovacs’ı İstanbullular daha önce dinleme fırsatı yakalamıştı. Taraflar arasında sıcak bir bağ ve hoş bir sohbet söz konusu. Gecenin ve hatta festivalin en dikkat çekici performanslarından biriyse İsrailli müzisyen Riff Cohen ile Türk caz sahnesinin efsanelerinden Okay Temiz’i buluşturan proje olacak. İki isim ‘The Ritual’ adını verdikleri projeyle Parkorman sahnesinde. Perküsyon üstadı Okay Temiz, ağrılıklı olarak Fransızca şarkılar söyleyen Riff Cohen ile sahneleyecekleri ‘The Ritual’ öncesinde ise Mert Demir ortamın havasını daha da ısındıracak.

https://youtube.com/watch?v=YUPA0C60YDE

Parkorman’da virtüözler gecesi

Takvimler 9 Temmuz Pazar’ı gösterdiğinde festival tam da hafta sonuna yaraşır bir sanatçı listesiyle karşımıza çıkıyor. Bir önceki gecenin günlük festival gibi programıyla yarışan pazar günü de özel isimleri ağırlıyor. İngiliz topluluk Morcheeba, elektronikten rock müziğe yayılan seslere sahip şarkılarıyla hem gecenin hem de festivalin yıldızlarından biri. Londra çıkışlı Alfa Mist, hiphoptan aldığı ilhamla ürettiği müzikleri dinleyiciyle buluşturacak olan bir diğer isim. Müzik tutkunları Alfa Mist’i Salon İKSV’de verdiği konserden de hatırlayacaktır. Ada’yı İstanbul’a taşıyan bu özel akşamın bir diğer İngiliz misafiri ise Mammal Hands olacak. Her biri virtüöz müzisyenlerden oluşan topluluk İstanbul yazında Parkorman’da güzel bir esinti vaat ediyor. Son olarak gecenin yerli ismi olan Ekin Beril’i de anmadna geçmek olmaz. Müzikal kariyerinde emin adımlarla ilerleyen Ekin Beril’i radarınızı almayı tavsiye ediyoruz. Bakalım loopları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yılın en iddialı konserlerinden biri için The Lumineers geliyor

The Lumineers geniş kesimler tarafından 2016 yılında yayınladıkları ‘Sleep on the Floors’ şarkısıyla tanındı. İnsanda her şeyi geride bırakıp nereye varacağını bilmediği bir yolculuğa çıkma isteği uyandıran şarkıyla büyük bir çıkış yakalayan Amerikalı topluluk nihayet İstanbullu müzikseverlerle buluşuyor. American Folk ve rock seslerini buluşturan şarkılarıyla The Lumineers, sadece festivalin değil 2023’ün de en özel konserlerinden biri olmaya aday. Coloradolu bu duygusal gençlerin performansını kaçırmamanızı tavsiye ediyoruz. The Lumineers öncesinde Türk alternatif sahnesinin önde gelen topluluklarından Adamlar seyircileri bu özel geceye hazırlamak bir nevi daha da ısındırmak için sahnede olacak.

Kadıköy’de caz rotası

Nasıl ki İstanbul Müzik Festivali’nin gözbebeklerinden biri Müzik Rotası ise İstanbul Caz Festivali’nin de klasikleşen ve çok sevilen buluşması +1’li Gece Gezmesi de bir o kadar heyecan verici. 13 Temmuz Perşembe gecesi kondisyonuna güvenen herkesi ağırlamaya talip olan bu buluşma artık gelenekselleştiği üzerede Kadıköy’de gerçekleşecek. Dorock XL, Moda Sahnesi, The Wall ve Kadıköy Sineması bu özel rotanın müzik durakları olacak. Peki bu gezmeli müzik buluşmasında ne dinleyeceğiz? Hemen söyleyelim: Ari Barokas, Evdeki Saat, Another Bitches Brew, Barış Demirel,  Sababa 5, Taşra Üçlemesi Caz Projesi, Dilan Balkay, The Flabbies, Düşün ve Yalnayak gecede bizleri bekleyen isimler. O akşam için ayağınıza rahat bir ayakkabı, yanınıza da güzel bir insan almayı unutmayın.

Caz, Şehir Hatları’nda

Caz Vapuru 16 Temmuz Pazar kalkıyor acele edin. Kabataş – Anadolu Kavağı – Kabataş arasında sefer yapacak olan bu özel vapurda dünyanın en güzel şehrinin Boğaz kıyılarını izlerken kendinizi müziğin ritimlerine teslim etmemeniz oldukça zor. Son yıllarda imza attıkları çalışmalarla dikkat çeken, Flapper Swing, asla karşı koyamayacağınız ritimleriyle şiirlere, şarkılara ilham olan Boğaz’da müzikseverlerle buluşacak. Bu müzikli yolculuğun bir diğer özel swing topluluğu ise Brassist olacak. Boğaz esintisi İstanbul sıcağının etkisini azaltsa da siz yine de yanınızda bir güneş kremi bulundurmayı unutmayın. Selfielerinizde yüzünüz yanmış bir şekilde fotoğraflarınız olsun istemeyiz.

Boğaz kıyısında Afrika’nın büyülü sesi

Festival programının yıldızlarından olan Fatoumata Diawara konseri 17 Temmuz Pazartesi akşamı gerçekleşecek. Ortaköy’deki Esma Sultan Yalısı’nda gerçekleşecek konserde 41 yaşındaki Malili yıldız, topraklarının büyülü ritimlerini müzikseverlerle buluşturacak. Fransa’da yaşayn Diawara, Herbie Hancock, Bobby Womack, Flea, Damon Albarn ve David Crosby gibi isimlerle sahne aldı ve ortak projelere imza attı.

İstanbul Modern'in mimarı Renzo Piano: 'Böyle bir yere yapı inşa etmek cesaret ister'İstanbul Modern’in mimarı Renzo Piano: ‘Böyle bir yere yapı inşa etmek cesaret ister’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.