100 yıldır kayıp olan Klimt tablosu 32 milyon dolara satıldı

Avusturyalı sanatçı Gustav Klimt'in 100 yıldır akıbeti bilinmeyen 'Fraulein Lieser'in Portresi' adlı tablosu Viyana'da açık artırmaya çıkarıldı. Tablo 32 milyon dolara alıcı bulurken yeni sahibinin kimliği açıklanmadı.

Kültür Sanat 25 Nisan 2024
Fräulein Lieser'in Portresi (1917) Gustave Klimt öldüğü sırada atölyesinde bulundu.

Avusturyalı sanatçı Gustav Klimt’in 100 yıldır kayıp olan tablosu Viyana’da açık artırmaya çıkarılacak. ‘Fraulein Lieser’in Portresi’ adlı tablosu 32 milyon dolara satıldı. Bu, beklenenin altında bir rakam anlamına geliyor. Zira satış öncesi yetkililer tablonun değerinin 53 milyon dolar olduğu tahmin hatta daha yüksek bir fiyata satılabileceğini öngörüyordu.

Bir zamanlar Avusturya’da Yahudi bir aileye ait olan portre halka açık olarak son kez 1925 yılında halka görülmüştü. Bu tarihten sonraki akıbeti bilinmiyordu. Klimt’in tabloyu ölümünden bir sene önce yapmaya başladığı biliniyor, ancak hakkında yanıtlanmamış birçok soru ve tablonun ilham kaynağına ilişkin farklı pek çok iddia var. Uzun yıllar tablonun Adolf Lieser tarafından yaptırıldığına ve Lieser’in kızını tasvir ettiğine inanıldı. Kimilerine göre tabloyu Adolf’un kardeşi Henriette Lieser-Landau bizzat yaptırmış olabilirdi.

Nasıl kaybolduğu bilinmiyor

Eserin nasıl ortadan kaybolduğuna gelecek olursak… Tablonun İkinci Dünya Savaşı öncesinde ya da sırasında yağmalandığına ya da çalındığına dair bir kanıt yok. Bilinen yegane şey tablonun 60’larda alıcı bulduğu ve üç mirasçı yoluyla şimdiki sahibine ulaştığı. Ancak şimdiki Avusturyalı sahiplerin kimliği kamuoyuna açıklanmadı.

Basquiat tablosu açık artırmaya çıkıyor: Beklenti 30 milyon dolarBasquiat tablosu açık artırmaya çıkıyor: Beklenti 30 milyon dolar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.