Gustav Klimt tablosu 100 yıl sonra bulundu: 1 milyar 650 milyon TL

Avusturyalı ressam Gustav Klimt'in en son 1925 yılında sergilenen 'Fraulein Lieser'in Portresi' isimli tablosu 100 yıl sonra ortaya çıktı. 1960'lardan itibaren özel bir koleksiyonda bulunan tablo açık artırmada en az 54 milyon dolara satılacak.

Kültür Sanat 27 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Gustav Klimt'in 100 yıl sonra ortaya çıkan tablosu açık artırmada yeni sahibini bulacak.

Avusturyalı ressam Gustav Klimt’in 100 yıldır kayıp olduğu düşünülen bir tablosu Viyana’da bulundu. ‘Fraulein Lieser’in Portresi’ adlı tablo İkinci Dünya Savaşı öncesinde Avusturya’da yaşayan Yahudi bir aile olan Leiser’e aitti. Ressamın bu özel tablosu  en son 1925 yılında halka açık bir şekilde sergilenmişti. Bu tarihten sonra tablodan bir daha haber alınamamıştı.

Tablonun sahibi olan aile, özel koleksiyonundaki bu eseri satışa çıkarınca Gustav Klimt’in artık neredeyse unutulmaya yüz tutmuş portresi yeniden ortaya çıktı. Tabloyu satışa çıkaracak olan Im Kinsky müzayede evi portrenin değerinin 54 milyon dolardan fazla olduğunu tahmin ediyor. Üstelik müzayede evine göre ‘Fraulein Lieser’in Portresi’nin yeniden gün yüzüne çıkması son derece sansasyonel bir gelişme. Im Kinsky müzayede evi yetkilisi yaptığı açıklamada, “Bu kadar nadir, sanatsal önemi ve değeri olan bir tablo Orta Avrupa’da on yıllardır sanat piyasasında bulunmuyordu” dedi.

Gustav Klimt tablosu geçen yıl 100 milyon dolara satılmıştı

Gustav Klimt’in bu tablosu 24 Nisan’da yasal varislerinin isteğiyle açık artırmaya çıkacak. Bu satış, Naziler tarafından yağmalanan sanat eserlerinin alındıkları kişilerin torunlarına iade edilmesini öngören uluslararası Washington Prensipleri Annlaşmasına dayanıyor. Müzayede evinden yapılan açıklamada, tablonun açık arttırmadan önce İngiltere, İsviçre, Almanya ve Hong Kong’da sergileneceği belirtildi.

Bir sanat avukatı Avusturya medyasına yaptığı açıklamada eserin İkinci Dünya Savaşı öncesinde veya o dönemde yağmalandığına dair şu ana kadar hiçbir kanıt bulamadıklarını söyledi. Gustav Klimt’in eserleri müzayedelerde büyük meblağlara alıcı bulmaya devam ediyor. Hatırlanacağı üzere  Avusturyalı ressamın ‘Yelpazeli Kadın’ adlı eseri Haziran 2023’te 100 milyon euroya satıldı. Bu rakam Avrupa’da açık arttırmada satılan en değerli sanat eseri olmuştu.

Polis, İsrail'den çalınan Chagall ve Picasso tablolarını 14 yıl sonra Belçika'da bulduPolis, İsrail’den çalınan Chagall ve Picasso tablolarını 14 yıl sonra Belçika’da buldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.