Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali’nde Cumhuriyet coşkusu

Şiir Derneği tarafından düzenlenen 14. Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali, yarın başlıyor. Festivalde Cumhuriyet tarihi boyunca Türk şiirinin gelişimi ele alınacak. Orhan Veli'nin bir şiiri de denizaltına bırakılacak.

Kültür Sanat 20 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Beş gün sürecek festival, sekiz ülkeden 20 şairi bir araya getiriyor.

Şiir Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali, 14’üncü kez İstanbullularla buluşmaya hazırlanıyor.

Yarın başlayacak ve 25 Kasım’a kadar sürecek festivalde, sekiz ülkeden 20 şair bir araya gelecek. Festivalin bu seneki teması ise edebiyat ve sürdürülebilir yaşam konsepti ilişkisine dikkat çekmek için ‘ekopoetika’ olarak belirlendi. Festival Başkanı Adnan Özer, festivalin temasını şu sözlerle anlattı:

“Sürdürülebilir yaşam konseptinin entelektüel dünyamızdan artık edebiyat dünyasına ve topluma mal olması gerekiyor. Festival, bu gecikmiş etkinliğin ilkini bu yıl gerçekleştirecek. Cumhuriyetin 100. yılını kutladığımız bu yıl modern Türk şiirinin serencamını işlememek ise olmazdı. Sempozyumda, onar yıllık dilimlerle panoramik olarak ve özelde birtakım atılım ve kırılma noktaları ile şiirimiz uzmanlar tarafından incelenecek. Bu sempozyum başta üniversite öğrencileri olmak üzere tüm edebiyat çevrelerine açıktır, onları yakından ilgilendireceğini düşünüyorum.”

Festival programının öne çıkan etkinlikleri şöyle:

📌 Festival kapsamında Cumhuriyeti’n 100. Yılı 22 Kasım’da Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi’nde düzenlenen  ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Şiiri’ sempozyumu ile kutlanacak. Sempozyumda, Türk şiiri 1920’den 2020’ye onar yıllık dilimler halinde ele alınacak.

📌 Festivalin 20 şairinin 10’u kadın. Bu vesileyle 23 Kasım akşamı Artizan Sanat’ta ‘Şair Kadınlar Şiir Akşamı’ özel etkinliğinde bu kadın şairleri İstanbullularla buluşacak.

📌 24 Kasım’da Mehmed Akif Şiir Müzesi’nde ‘İstanbul’u Anlatan Romanlar’ paneli gerçekleşecek. Panelde, bu konuda öne çıkan Türk romanları alanında uzman isimler tarafından ele alınacak.

📌 Festivalin son günü 25 Kasım’daki etkinliklerin buluşma noktası Beykoz. Saat 12.00’da şair Orhan Veli’nin Beykoz’daki evinin önünde düzenlenecek ‘Şiirin Su Altındaki Hafızasına Bir Dalış’ etkinliğinde aynı zamanda dalgıç olan şair Nihat Özdal tarafından Orhan Veli’nin şiirinin yazılı olduğu bir mermer levha denizin altına bırakılacak. Festival, akşam saat 18.00’da Beykoz Vakfı’nda düzenlenen kapanış töreni ile sona erecek.

Uluslararası Seneca Şiir Ödülü, Tarık Günersel'inUluslararası Seneca Şiir Ödülü, Tarık Günersel’in

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.