2 bin yıllık eser ait olduğu topraklara dönüyor: Roma’dan Gaziantep’e getirilecek

Binlerce yıllık stel anavatanına dönüyor. Zeugma Antik Kenti'nden çalınan tarihi stel, İtalyan makamları tarafından Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği'ne iade edildi. Müjdeyi veren Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, tarihi eser kaçakçılığıyla mücadelenin devam edeceğini vurguladı.

Kültür Sanat 29 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Roma'dan getirtilecek olan stel, Zeugma Antik Kentine ait.

Türkiye’nin yasa dışı yollardan yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin iadesi konusundaki mücadelesi sonuç vermeye devam ediyor. Geçen ay ABD’den 12 tarihi eseri geri alan Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan müjdeli bir haber daha  geldi. Milâttan sonra ikinci yüzyıla tarihlenen Satornila isimli stel, Gaziantep’e getiriliyor. Zeugmalı Satornila’nın müjdeli haberini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Twitter hesabından duyurdu.

Gaziantep’teki Zeugma Antik Kenti’nden kaçırılan yaklaşık 2 bin yıllık stel, Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği’ne iade ediliyor. Tarihi eser kaçakçılığıyla mücadelenin devam edeceğini vurgulayan Ersoy, göreve başladığında Türkiye’ye iade edilen ilk eserin de Zeugma’ya ait olduğunu hatırlattı.

Zeugmalı Satornila’nın stelinde “Kocasını seven eş, Satornila, elveda” ibaresi yer alırken konu hakkında bir açıklama da Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun’dan geldi. Coşkun, tarihi eserin iade edilmesi için sarf ettiği çabalardan ötürü Dışişleri Bakanlığı, Roma Büyükelçiliği ve İtalyan makamlarına teşekkürlerini iletti; eserin Türk makamlarına iade edildiğinin müjdesini verdi.

ABD’den 12 eser iade edilmişti

Son olarak 2022 yılında dünyanın farklı ülkelerine kaçak yollarla götürülen 120 tarihi eser Türkiye’ye iade edilmişti. 2023 yılı da eserlerin iadesi konusunda umut verici bir şekilde başlamıştı. Mart ayında New York’taki Metropolitan Müzesi’nden 12 tarihi eser Türkiye’ye iade edildi. Aralarında Urartu ve Roma dönemlerine ait heykellerin bulunduğu eserler Antalya Müzesi’nde sergilenmeye başladı.

Bir tanesi 7 bin yıllık: ABD, 12 tarihi eseri Türkiye’ye iade ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.