44 yılın bilançosu: 25 bin tarihi eser Türkiye’ye iade edildi

Türkiye'nin tarihi eser kaçakçılığıyla mücadelesi devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yayınladığı verilere göre 1980 yılından günümüze yurtdışına kaçırılan tam 25 bin 525 tarihi eser Türkiye'ye geri getirildi.

Kültür Sanat 15 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele eden ekiplerin yurt dışında tarihi eser niteliğindeki varlıkların izini sürüp envantere kazandırma çalışmaları devam ediyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün ‘Yurtdışından İadesi Sağlanan Eserler’ verilerine göre yurtdışına kaçırılan 25 bin 524 tarihi eser ve kültür varlığı Türkiye’ye getirildi.

En çok iade Almanya’dan

1980’den bu yana 17 ülkede yapılan 150 ayrı çalışma sonrasında yurtdışına kaçırılan eserler iade edildi. En çok tarihi eserin getirildiği ülkeler sıralamasında Almanya, Hırvatistan, Bulgaristan, İngiltere, ABD ve Sırbistan yer aldı. Listeye göre Almanya’dan 8 bin 670, Hırvatistan’dan 4 bin 147, İngiltere’den 3 bin 742, Bulgaristan’dan 3 bin 61, ABD’den 2 bin 599, Sırbistan’dan 1865 eserin iadesi sağlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında bu yıl 17 eserin iadesi sağlandı. Fransa ile İngiltere’den ikişer, İtalya’dan 11, İsviçre ile Almanya’dan birer eser Türkiye’ye getirildi. Bu yıl Fransa’da ikamet eden bir kişi Bizans imparatorlarından 1. Justinianus (5l8-527) dönemine tarihli bronz sikkeyle Artuklu beylerinden Nasreddin Artuk-Aslan (1200-1239) dönemine tarihli diğer bronz sikkeyi Türkiye’ye getirdi.

Roma dönemine ait eserler de iade edildi

Bir Alman vatandaşı tarafından 30 yıl önce Türkiye’den kaçırıldığı ifade edilerek Stuttgart Başkonsolosluğu’na teslim edilen Roma dönemine ait pişmiş toprak vazo da Türkiye’ye getirildi. İngiltere’deki bir müzayede evinde satışa sunulmasının ardından yürütülen çalışmayla mermer Kore Torsosu’nun iadesi de sağlandı.

Boubon Antik Kenti kökenli anıtsal boyutlardaki bronz imparator heykeli 2011’de müzayedede satın alan kişinin heykelin yasa dışı geçmişini öğrenip Türkiye’ye iadeyi kabul etmesi ile Antalya’ya getirildi. Floransa Savcılığı tarafından gerçekleştirilen bir soruşturma kapsamında ele geçirilen 11 pişmiş toprak eser Türkiye kökenli olduğunun ispatlanması sonucu teslim alındı. Graubünden Kantonu Arkeoloji Servisi, İsviçre Federal Kültür Ofisi (FOC) ile temasa geçerek Milet antik kenti kökenli olduğu anlaşılan bir mermer yazıt parçasını Türkiye’ye gönüllü olarak iade etti.

Bayramda antik rotalar: Bir güzelliğin izinde ZeugmaBayramda antik rotalar: Bir güzelliğin izinde Zeugma

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.