Efes’ten sonra Afrodisias da geceleri aydınlanacak

Türkiye'de gece müzeciliği yaygınlaşıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'un duyurduğu projeyle Efes, Side, Olimpos gibi antik kentlerin yanı sıra Aydın'daki Afrodisias da bu seneden itibaren geceleri ziyaret edilebilecek.

Kültür Sanat 17 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Aydın'daki Afrodisias, Anadolu'unun en önemli antik kentlerinden biri.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın antik kentlerin geceleri de ziyaret edilebilmesi için başlattığı proje genişliyor. Daha önce Efes, Olimpos ve Aspendos’ta uygulanacağı duyurulan gece ziyaretleri Afrodisias Antik Kenti’nde de yapılacak. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi antik kent, yapılacak düzenleme sonrası geceleri de gezilebilecek. Aydın’ın Karacasu ilçesi sınırlarında bulunan Karya dönemine ait antik kentin geçmişi 2 bin 500 yıl öncesine kadar uzanıyor. Afrodisias Antik Kenti Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Ersoy, burasının Roma döneminde heykeltıraşlık yeteneğinin yansıtıldığı önde gelen merkezlerden olduğuna işaret etti.

Afrodisias Antik Çağ’da heykeltıraşlığın merkeziydi

Kentte görülen kalıntıların büyük bölümünün Roma dönemine ait olduğunu aktaran Bakan Mehmet Nuri Ersoy, “Afrodisiaslılar kendilerini heykeltıraşlık sanatındaki ustalıklarıyla Roma dünyasına tanıttılar, biz de onların mirasını yapacağımız koruma çalışmaları ile tüm dünyaya tanıtacağız” dedi.

Afrodisias Stadyumu 262 metre uzunluk, 50 metre genişlik ve 30.000 izleyici alabilecek oturma sıralarına sahip.

Yabancı kazı başkanı olan antik kentlere Türk bilim insanlarından oluşan koordinatörler görevlendirildiğini belirten Ersoy, Afrodisias için de aynı zamanda Tripolis Antik Kenti Kazısı Başkanı olan Prof. Dr. Bahadır Duman’ın görevlendirildiği bilgisini paylaştı. “Geleceğe Miras Afrodisias” projesi kapsamında yapılacaklar hakkında bilgi veren Bakan Ersoy, şöyle konuştu:

“Afrodisias’ta kent parkı ve havuzun yanı sıra en ihtişamlı yapılardan biri olan Tetrapilon’da konservasyon, Tetrastoon’da ise kazı ve restorasyon çalışmalarını başlatıyoruz. Antik dönemde Afrodisias’taki bazilika kentin en büyük kapalı binasıydı. Binanın ön cephesine odaklanan yeni bir proje ile devasa giriş sütunlarını ayağa kaldırma çalışmalarını 2023 yılında tamamlamış ve binanın cephesinde Diokletianus’un ‘tavan fiyat fermanı’nı sergilemiştik. Şimdi ise hazırladığımız yeni projeyle binanın kalan kısmı için kazı yapacak, mozaiklerin konservasyonunu tamamlayacak ve sütunları ayağa kaldırarak yapının ziyaretçiler tarafından algılanmasını kolaylaştıracağız. Yaklaşık 120 yıl önce kazılan ve aradan geçen zamanda tekrar toprak altında kalan gymnasiumu kazarak yapıyı yeniden ortaya çıkaracak ve ziyaretçi güzergahına alternatif oluşturacağız”

Efes Antik Kenti, gece müzeciliğinin ilk başlayacağı yerlerden biri olarak duyurulmuştu.

Afrodisias gece de gezilebilecek

Afrodisias’ta Osmanlı dönemi hamam ve Geyre evlerine yönelik belgeleme, konservasyon ve restorasyon çalışmalarını da proje kapsamında gerçekleştireceklerini aktaran Baken Ersoy, çok sayıda yazıt ve kabartmalı mermer lahite sahip antik kentte iki yeni teşhir alanı planladıklarını dile getirdi. Anıtsal yapılar ile gezi güzergahlarını aydınlatarak antik kenti gece müzeciliği kapsamında da ziyarete açacaklarını aktaran Mehmet Nuri Ersoy, şöyle devam etti:

“Afrodisias Müzemizde güçlendirme çalışmaları, teşhir, tanzim ve onarım uygulamalarını da gerçekleştireceğiz. Afrodisias için hazırlanan bütün bu projeler, başlayan uygulamalar ve yoğun bir mesai ile kentin daha çok kişiye ulaşmasını sağlayacağız ve süreç için 1 milyar 750 milyon lira bütçe ayıracağız. Bir sene sonra buradaki değişiklikleri gözlemlemek için yeniden burada buluşacağız. Afrodisias diğer ören yerlerimize de örnek olacak, gece müzeciliğiyle, gelişmiş restorasyon çalışmalarıyla ziyaretçi rekorları kıran bir noktamız olacak”

Her yıl çok sayıda konsere de evsahipliği yapan Aspendos, gece müzeciliği kapsamında geceleri de ziyaret edilebilecek.

Hatırlanacağı üzere Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, daha önce yaptığı bir açıklamada gece müzeciliğinin yaygınlaşacağını açıklamıştı. Bu kapsamda başlatılan çalışmalar doğrultusunda Troya, Efes, Patara, Olimpos, Phaselis ve Side gibi antik kentlerin bir bölümünde ışıklandırma işlemleri tamamlanırken bir bölümünde de bitirilmek üzere. Türkiye’de her yıl yerli ve yabancı milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan antik kentleri bu uygulamayla çok daha fazla kişi gezebilecek. Özellikle yaz dönemi hava sıcaklığının gündüz saatlerindeki bunaltıcılığı da düşünüldüğünde gece müzeciliğiyle bu büyük alanları daha rahat ziyaret etmek mümkün olacak.

Bakan açıkladı: Antik kentler artık geceleri de ziyaret edilebilecekBakan açıkladı: Antik kentler artık geceleri de ziyaret edilebilecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.