2023 Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün sahibi Füruzan oldu

Can Yayınları'nın kurucusu Erdal Öz'ün anısını yaşatmak için ailesi tarafından her yıl düzenlenen Erdal Öz Edebiyat Ödülü
yeni sahibini buldu. Ödülün bu yılki sahibi çağdaş Türk edebiyatının önemli isimlerinden Füruzan oldu.

Kültür Sanat 1 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Can Yayınları’nın kurucusu ve aynı zamanda Türk edebiyatının önemli kalemlerinden Erdal Öz’ün anısını yaşatmak için her yıl verilen ödülün kazananı belli oldu. 2023 Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün bu yılki sahibi Füruzan oldu. Başkanlığını Ömer Türkeş’in üstlendiği, Metin Celâl, Nilüfer Kuyaş, Murat Yalçın, Jale Özata Dirlikyapan, Behçet Çelik ve Faruk Duman’dan oluşan seçici kurul, 29 Eylül 2023’te yaptığı toplantıyla Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün on altıncısını öykü ve romanlarıyla edebiyatımızda derin izler bırakmış yazara verilmesini kararlaştırdı.

Ödülün gerekçesinde şu ifadeler yer aldı: Füruzan, 1970’lerden itibaren çöken burjuva ailelerinin, yoksulluk ve yalnızlıkla boğuşan kadın ve çocukların,yabancı ortamlarda bunalan ve yurt özlemi çeken göçmenlerin dramlarına sevecenlikle yaklaştı; umutlu gelecek için emek verenlerin uğradıkları haksızlıkları ve toplumsal yaraları ele alırken kişileri derinlemesine inceledi, anlatımını ayrıntılarla besledi. Yapıtlarıyla öykünün yenilenmesine ve yaygınlaşmasına öncülük etmiş yazarların başında geldi.

Erdal Öz Edebiyat Ödülü Orhan Pamuk’tan Selim İleri’ye

Her yıl bir üyenin ayrılıp bir başkasının katılımıyla yenilenen jürinin bu yıl başkanlığını yapan Ömer Türkeş, Füruzan’a ödülünü verdikten sonra seçici kuruldan ayrılacak. Önümüzdeki yıl jürinin yeni üyesi Ayşe Sarısayın olacak.

2008 yılından beri verilen Erdal Öz Edebiyat Ödülü bugüne dek, Gülten Akın, Nurdan Gürbilek, İhsan Oktay Anar, Şavkar Altınel, Murathan Mungan, Cemil Kavukçu, küçük İskender, Orhan Pamuk, Orhan Koçak, Cevat Çapan, Adalet Ağaoğlu, Latife Tekin, Jale Parla, Selim İleri ve Mehmet Eroğlu’na verildi.

Genç keman sanatçısı Elvin Hoxha Ganiyev'e büyük ödülGenç keman sanatçısı Elvin Hoxha Ganiyev’e büyük ödül01

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.