2100 yıllık kitabeli ‘savaş taşı’: ‘Dersini al’

İsrail'de 'Antiochia Hippos' adlı antik kentte savaşta fırlatılmış 2100 yıllık 'ΜΑΘΟΥ (Dersini al)' yazılı taş bulundu.

Arkeoloji 25 Mart 2026

İsrail’de ‘Antiochia Hippos’ adlı antik kentte savaşta fırlatılmış 2100 yıllık ‘ΜΑΘΟΥ (Dersini al)’ yazılı taş bulundu.

Arkeologlar ilk kez üstünde mesaj yazan ve savaşta kullanılmış bir taş buldu. Taş muhtemelen Roma kalesini kuşatan bir askeri vurmak üzere hazırlandı.

Araştırmacılar Hippos antik kenti yakınlarındaki bir nehir yatağını metal dedektörüyle tararken bu taşı buldu. Yaklaşık 70 buluntunun üstünde akrep ya da şimşek resimleri varken bunda yazı yazması bilim insanlarının ilgisini çekti.

Taşların o dönemde sapanla fırlatılarak yaygın olarak kullanıldığı belirtildi.

Çalışmanın yazarlarından arkeolog Michael Eisenberg şöyle dedi: “Sapan mermileri binlerce yıldır kullanılan ve elle atılan ucuz bir mühimmat. Atış gücü deri bir kese içindeyken uzun bir sapanın dönmesiyle harekete geçiriliyor.”

Araştırmacılar taşın milattan önce (MÖ) 2’nci yüzyıla ait olduğunu düşünüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.