230 Fransız sanatçıdan Macron’a çağrı: Filistin devletini tanı

Dünya Gazze'deki insanlık dramına tepki göstermeye devam ediyor. Lea Seydoux'nun öncülük ettiği 230 sanatçı Fransa'nın Filistin'i devlet olarak tanımasını talep etti. İspanya, İrlanda, Norveç ve Slovenya daha önce Filistin'i tanımıştı.

Kültür Sanat 7 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Lea Seydoux

İsrail’in Gazze’de katliamları devam ediyor. Dünyada da katliamlara için ciddi yaptırım gelmemesine rağmen toplumsal tepkiler yoğun. Yüzbinlerce insanın katıldığı gösterilerin yanı sıra sanatçıların açıklamaları ve düzenlenen kampanyalar katliama dikkat çekmeyi amaçlıyor. Bunun son örneği Fransa’da.

Geçen ay İspanya, İrlanda ve Norveç’in Filistin devletini tanıma karar almasının ardından  önceki gün de Slovenya bu karara imza atmıştı. Avrupa ülkelerinde kararın emsal teşkil edeceği düşünülürken bu yönde bir talep Fransız sanatçılardan geldi. Ödüllü oyuncu Lea Seydoux’nun öncülük ettiği 230 sanatçı Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a açık mektup yayınladı.

Daha kaç kişinin ölmesi gerek?

Fransız sanatçıların yayınladığı mektupta “Bizler, sanatçılar, içerik üreticileri, kamuya mal olmuş kişiler ve vatandaşlar farklılıklarımızla ama aynı zamanda bizi birleştiren bağlarla sadece katliam tepki olarak değil bu halkın var olma hakkı adına da Filistin devletini tanıdığımızı dünyaya duyurmak için seslerimizi birleştiriyoruz” dendi.

Emmanuel Macron yaptığı bir açıklamada Filistin’in tanınması konusunun Fransa için tabu olmadığını belirtmişti. Bu açıklamayı hatırlatan sanatçılar “utanç kampında yer alınmaması” gerektiği söyleyip “Net ve hümanist bir tavır alınması için daha kaç kişinin ölmesi gerekecek? İnsanlığa karşı kaç suç daha işlenecek?”  dedi.

Gazze sessizliği Taylor Swift'e dinleyici kaybettiriyor, Dua Lipa yükselişteGazze sessizliği Taylor Swift’e dinleyici kaybettiriyor, Dua Lipa yükselişte

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.