250. yıl hediyesi: Üç müze birleşip ressam Friedrich’in eskiz defterini satın aldı

Alman Romantizmi'nin büyük ustası Caspar David Friedrich'in eskiz defteri artık sergilenecek. Berlin, Dresden ve Weimar'daki üç müze bu eşsiz defteri sanatçının 250. doğum yıldönümü şerefine Berlin'de düzenlenen açık artırmada satın aldı.

Kültür Sanat 15 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Ressam Caspar David Friedrich’in 1804 yılından kalma son defteri olduğuna inanılan bir eskiz defteri Berlin, Dresden ve Weimar’daki müze yetkilileri tarafından müzayede evi Villa Grisebach’tan ortaklaşa satın alındı. Doğumun 250. yılında çok sayıda etkinlik ve müzayedeyle anılan ressamın bu özel eskizi artık Almanya’daki üç kentte dönüşümlü şekilde sergilenecek.

Eskiz defterinin fiyatı açıklanmadı

Eskiz defteri aslında geçen yıl kasım ayında Villa Grisebach’ta açık arttırmaya sunulmuş, ancak kazanan teklif sahibi daha sonra çekilmişti. Alman Federal Devletleri Kültür Vakfı da satın alma işlemine katkıda bulundu. Üç müze yetkilisi ortak basın açıklamasında anlaşmaya varılan fiyatı duyurmadı, ancak tahminler 1 milyon ila 1,5 milyon Avro arasında

Karlsruhe Eskiz Defteri olarak bilinen bu defter Friedrich’in Dresden bölgesine ait çizimlerini içeriyor ve halen var olduğu bilinen altı eskiz defterinden biri. Bunlardan dördü Oslo’daki Norveç Ulusal Müzesi koleksiyonunda, sadece biri bir Alman müzesi olan Dresden Baskı, Çizim ve Fotoğraf Müzesi’ne ait.

Friedrich’in 250. doğum yıldönümü sergilerle kutlanıyor

Dresden Devlet Sanat Koleksiyonları Müdürü Marion Ackermann “Ortaklarımızın böylesine cömert desteğiyle üç kültür kurumunun bu ortak alımının başarılı olması ne büyük şans. Bu, gelecekteki müze satın alma politikası için bir model olabilir: paylaşmak yeni sahip olmaktı” dedi.

Dresden’de Alman ressam için düzenlenen sergi, Friedrich’in 250. doğum günü münasebetiyle gerçekleştirilen üçüncü büyük sergi olacak. Hamburg’daki Kunsthalle’de 1 Nisan’a kadar devam eden bir diğer sergi 335 bin ziyaretçiyle bir rekora imza atmış ve biletler bir ay öncesinden tükenmişti. Berlin’de Caspar David Friedrich: Sonsuz Manzaralar sergisi şu ana kadar Alte Nationalgalerie’ye 200 binden fazla ziyaretçi çekti. Müze serginin son haftası olan 30 Temmuz’dan 4 Ağustos’a kadar kapanış saatlerini akşam 21.00’e kadar uzatacağını açıkladı.

Pink Floyd'dan Nuri Bilge Ceylan'a bulutların üstündeki melankolik ressam: Caspar David FriedrichPink Floyd’dan Nuri Bilge Ceylan’a bulutların üstündeki melankolik ressam: Caspar David Friedrich

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.