Bir Abramovic klasiği Kraliyet Akademisi’nde: İki çıplak sanatçının arasından kim geçecek?

Londra Kraliyet Sanat Akademisi, ziyaretçilerin dar bir kapıda duran iki çıplak sanatçı arasında geçmeye davet edildiği bir performans çalışması olan Marina Abramovic'in 'Imponderabilia'sını (1977) yeniden sahneliyor.

Kültür Sanat 22 Eylül 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Londra'da Kraliyet Sanat Akademisi’ndeki sergi, 1 Ocak'a kadar ziyarete açık.

Performans sanatı denilince akla gelen ilk isim Marina Abramovic. Öyle ki sanat dünyası 1946 doğumlu Sırp sanatçıya “performans sanatının büyükannesi” diyor. Yarım asırlık kariyeri boyunca unutulmaz performanslara imza attı, dünyayı dolaştı. Performanslarında genellikle bedenini ortaya koydu.

Şu sıralar Abramovic’nin kariyerine odaklanan retrospektif, Londra’daki Kraliyet Sanat Akademisi’nde sergileniyor. 255 yıllık geçmişi olan Kraliyet Akademisi’nde kişisel sergisi düzenlenen ilk kadın sanatçı oldu Abramovic. Aslında sergi, 2020 için planlandı, ancak pandemi nedeniyle ertelenmişti. Sanatçı, bu sergide de kendisiyle özdeşleşmiş bir performansa yer veriyor yine. Londra Kraliyet Sanat Akademisi, ziyaretçilerin dar bir kapıda duran iki çıplak sanatçı arasında geçmeye davet edildiği bir performans çalışması olan Marina Abramovic’in ‘Imponderabilia’sını (1977) yeniden sahneleyecek.

Bu bir Abramovic klasiği

Bu performans tartışmaları da beraberinde getirse de aslında performans daha önce de sergilendi. 1977’de Abramovic ve o dönemki sanatçı ortağı Ulay (Frank Uwe Laysiepen) tarafından sahnelenmişti. İtalya’nın Bolonya şehrinde bir galeride gerçekleşen performansta çift, galerinin kapılarından birinde durdu ve ziyaretçiler sanatçıların bedenleri arasındaki küçük boşluktan yanlardan geçmek zorunda kaldılar ya da alternatif olarak alana başka bir kapı kullanmayı seçtiler. Ziyaretçiler, geçerken erkekle mi yoksa kadınla mı yüzleşeceklerini seçmek zorunda kaldılar; çoğu ziyaretçi yüzünü Abramovic’e dönmeyi seçmişti.Bu performans birçok yerde daha gerçekleştirildi.

Abramovic ve Ulay, 1976’da sanatçı ikilisine dönüşmüş, 1988’de ayrılmıştı.

‘Yüzleşmeye fırsat veren bir performans’

Çıplak sanatçılar arasından geçmek istemeyenler için ayrı bir geçiş olduğunu da not düşelim ancak bu geçiş retrospektif sergisinin bir parçası. Kraliyet Sanat Akademisi sergi başkanı Andrea Tarsia, iki çıplak modelin arasına girmenin ziyaretçileri çıplaklık, cinsiyet, cinsellik ve arzu arasında bir yüzleşmeye zorladığını söylüyor.Sergi, 1 Ocak 2024’e kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

Yolunuzu Beyoğlu’na düşürün, Meşher’deki sergiyi kaçırmayınYolunuzu Beyoğlu’na düşürün, Meşher’deki sergiyi kaçırmayın

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.