Türkiye’de bir ilk: İşaret dili müzelerde
Türkiye'den yasa dışı yollarla yurtdışına kaçırılan yaklaşık 2 bin 700 yıllık Bintepeler kolyesi doğduğu topraklara kavuşuyor. Türk yetkililer kolyeyi Boston'da teslim aldı. Kolye Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenecek.
Türkiye bir tarihi eserine daha kavuşuyor. Boston Güzel Sanatlar Müzesi Manisa’daki Bintepeler arkeolojik alanından çıkarılan altın kolyeyi Türkiye’ye iade etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Amerika Birleşik Devletleri Massachusetts Eyaleti’nde yer alan Boston Güzel Sanatlar Müzesi arasında varılan anlaşmayla dün gece teslim edilen altın kolye önümüzdeki günlerde Türkiye’ye getirilecek.
Lidya sanatının karakteristik özelliklerini taşıyan yaklaşık 20 santimetre uzunluğundaki eseri altın ve karnelyan taşlarından oluşan nar şeklinde boncuklar süslüyor. Bölge için tarihî ve kültürel önemi büyük olan bu eser milâttan önce 6. veya 5. yüzyıla tarihlendiriliyor. Manisa Müzesi Müdürlüğü envanterinde kayıtlı Bintepeler Nekropol Alanı’ndan çıkan diğer eserlerle de benzerlik göstermesi açısından büyük önem taşıyor.
Kolyeyi 1982 yılında edinen Boston Güzel Sanatlar Müzesi eserin Anadolu kökenli olması dışında herhangi bir mülkiyet veya köken bilgisine sahip olmadığı bu eser için 2023 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye’nin Boston Başkonsolosluğu ile iletişime geçti.
Bakanlığın yürüttüğü bilimsel incelemeler ve arşiv araştırmaları sonucunda kolyenin 1970’lerde Bintepeler Nekropol alanında, yüzlerce Lidya tümülüsünün bulunduğu bölgede yasa dışı kazılarla çıkarıldığı ve yurtdışına kaçırıldığı tespit edildi. Bu bilgiler ışığında da Boston Güzel Sanatlar Müzesi kolyenin Türkiye’ye iade edilmesine karar verdi. Günümüze iyi korunmuş olarak ulaşan altın kolye bu yıl Türkiye’ye iadesi sağlanan 21. eser oldu. Bintepeler kolyesi önümüzdeki dönemde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenecek.