Üç milyon dolarlık heykel savaşı: Victoria & Albert ile Metropolitan karşı karşıya

Bir yanda Victoria & Albert Müzesi, diğer yanda Metropolitan. Londra ve New York'un saygın iki müzesi Ortaçağ'dan kalma mors dişi heykele sahip olmak için mücadele ediyor. 12. yüzyılda yontulan eser için İngiliz Hükümeti de devrede.

Kültür Sanat 5 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

New York’taki Metropolitan Müzesi ve Londra’daki Victoria ve Albert Müzesi bir sanat eseri için karşı karşıya geldi. Her iki müze de 12. yüzyıldan kalma bir mors (deniz aygırı) dişi heykeli olan ‘Çarmıhtan İndiriliş’i satın almak istiyor. Özel bir koleksiyona ait 2.5 milyon dolar değerindeki heykel bir süredir Londra’da sergileniyor. Ancak heykele sahip olmak için zaman aleyhe işliyor. Zira heykeli müzeye emaneten teslim eden koleksiyoner Gertrude Hunt’ın verdiği süre dolmak üzere.

Müze için süre dolmak üzere

Yaklaşık 1190-1200 yılları arasına tarihlenen 18 santimetre yüksekliğindeki heykel muhtemelen İngiltere’de, York’ta yontulmuştu. Dolayısıyla memleketi de İngiltere’ydi. 1932 yılında koleksiyoner Gertrude Hunt tarafından satın alınan heykel İkinci Dünya Savaşı döneminde Victoria & Albert Müzesi’ne ödünç verilmişti. Şubat 2024’te müze için süre doluyor. Bir ay içinde 2.5 milyon dolar bulunmazsa tarihi heykel müzeden alınacak. Üstelik 2022’de İngiltere’de çıkan ve fildişi ticaretini düzenleyen yasa nedeniyle müze fon yaratmakta zorluklarla karşılaşıyor.

Öte yandan okyanusun karşı tarafındaki New York’un ünlü müzesi Metropolitan da ‘Çarmıhtan İndiriliş’ adlı bu 12. yüzyıl heykeline talip. Üstelik ücretini ödemeye de hazır. Ancak bunun için heykelin önce Londra’daki Victoria & Albert Müzesi envanterinden çıkması gerekiyor. Sonrasında heykele yetkili aracı kurum Sothesby’s üzerinden sahip olabilecek. Kalan bir ayda İngiltere’de yaklaşık bin yıl önce yapılan heykelin ülkede kalıp kalmayacağı belli olacak. Müzelerin tamamen ücretsiz olduğu İngiltere’de bu süre zarfında Victoria & Albert Müzesi’nin bu parayı toplayıp toplayamayacağı merak konusu.

Londra'da tarihi skandal: Binlerce yıllık eserleri hurdacıya göndermişlerLondra’da tarihi skandal: Binlerce yıllık eserleri hurdacıya göndermişler

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.