Tate Modern’de Gazze eylemi

İngiltere'deki Tate Modern Müzesi çalışanları Filistin toplumuyla dayanışmalarını göstermek için müzenin Türbin Salonu'nda oturma eylemi yaptı. Eylemciler Filistin bayrakları açtı, “Filistin İçin Özgürlük”, “Şimdi Ateşkes” yazılı pankartlar taşıdı.

Kültür Sanat 5 Aralık 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Eylemciler Filistin bayrakları açtılar ayrıca “Filistin İçin Özgürlük”, “Şimdi Ateşkes” yazılı pankartlar taşıdılar.

Sanat ve kültür çalışanlarından oluşan bir koalisyon Gazze’de kalıcı ateşkes çağrısı için 26 Kasım Pazar günü Londra’daki Tate Modern Müzesi’nde oturma eylemi  yaptı.

Şiir okumaları, ifadeler, toplu tezahüratlar ve müzik performansları içeren gösteri hem İsrail’in Filistin’i işgalini protesto eylemi, hem de Hamas’ın 7 Ekim’de yaklaşık 1.200 İsrailliyi öldürmesinden bu yana İsrail tarafından düzenlenen hava saldırılarında Gazze Şeridi’nde öldürülen yaklaşık 14 bin 800 Filistinli için bir nöbet niteliğindeydi. Eylemciler Filistin bayrakları açıp “Filistin İçin Özgürlük”, “Şimdi Ateşkes” yazılı pankartlar taşıdı.

‘Kültürel yıkım soykırımın bir parçasıdır’

Eylemciler saldırılar nedeniyle evlerinden olan Filistinli sanatçıların sıkıntılarını da duyurdular. Eylemde müzenin bağışçılarından olan ve İsrail ordusuna finansal destek yaptığı bilinen Ukrayna doğumlu milyarder Lev Blavatnik eleştirildi. Yapılan açıklamada Gazze’de yaşanan bu kültürel yıkımın bir  soykırım aracı olduğu vurgulandı. Eylemin gerekçesi de şu sözlerle açıklandı:

Filistinli sanatçıların kaybedilen yaşamlarının, Gazze’deki kültürel kuruluşların yok oluşunun, okulların ve eğitim yerlerinin bombalanmasının yasını tutmak için bir aradayız.”

Batı sanat dünyasının Gazze sınavında bugün: İki iptal, 100 tarihi eser yıkımıBatı sanat dünyasının Gazze sınavında bugün: İki iptal, 100 tarihi eser yıkımı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.