Atıf Yılmaz’ın ‘Hayallerim, Aşkım ve Sen’i restore ediliyor

Atıf Yılmaz'ın yönettiği, Ümit Ünal'ın senaryosunu yazdığı, başrollerini Türkan Şoray ile Oğuz Tunç'un üstlendiği 1987 yapımı 'Hayallerim, Aşkım ve Sen' restore ediliyor. Filmin yeni kopyası İstanbul Film Festivali'nde gösterilecek.

Kültür Sanat 17 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Atıf Yılmaz’ın yönettiği, Ümit Ünal’ın senaryosunu yazdığı, başrollerini Türkan Şoray ile Oğuz Tunç’un üstlendiği, 1987 yapımı ‘Hayallerim, Aşkım ve Sen’ gelecek kuşaklara aktarılacak. Çünkü film restore ediliyor. Sinema yazarı Agâh Özgüç’ün “genç ve idealist bir senaryocunun gözüyle geleneksel Yeşilçam sinemasını sorgulayan, sinemanın sinemaya baktığı” bir film dediği ‘Hayallerim, Aşkım ve Sen’ İstanbul Film Festivali’nin bu yıl restore edip festivalde göstereceği film olarak seçildi.

1987’deki Antalya Film Festivali’nin yarışan filmlerden olan yapım o yıl efsanevi yarışma seçkisinden ödülle dönmüştü. Altın Portakal Film Festivali’nde o yıl ‘Anayurt Oteli’, ‘Muhsin Bey’, ‘Ses’, ‘Gramafon Avrat’, ‘Katırcılar’, ‘Teyzem’, ‘Asiye Nasıl Kurtulur?’, ‘Beyoğlu’nun Arka Yakası’ gibi sinema tarihimize geçen filmler En İyi Film Ödülü için yarışıyordu. ‘Hayallerim, Aşkım ve Sen’ de festivalde yarışan filmler arasındaydı. ‘Muhsin Bey’ En İyi Film, ‘Anayurt Oteli’ en iyi ikinci film seçilirken ‘Hayallerim, Aşkım ve Sen’ en iyi üçüncü film oldu. Türkan Şoray ise kariyerinin üçüncü En İyi Kadın Oyuncu Altın Portakal’ını aldı.

Filmin başarıları bununla da sınırlı değil. ‘Hayallerim, Aşkım ve Sen’, Cezayir’deki 2. Akdeniz Ülkeleri Film Festivali’nde Türkan Şoray’a En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandırmıştı. Ayrıca Sinema Yazarları Derneği tarafından ‘87-’88 Sezonu En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödüllerini de almıştı.

‘Sinemanın, sinemaya baktığı film’

Gelelim filmin konusuna: Naif bir senaristin ünlü bir yıldıza aşkının hikâyesi paralelinde Yeşilçam sistem ve ortamını anlatan filmin kahramanı senarist Coşkun çocukluk yıllarından beri ünlü yıldız Derya Altınay’a âşıktır. Öyle ki canlandırdığı kurmaca film kahramanları Nuran ile Melek genç adamın hayatına sızmıştır. Coşkun, Derya ile tanışma fırsatı bulur; düşsel bir aşk hikâyesi yazar, senaryo sonunda filme çekilir ve başrolü de Derya oynar, fakat ortaya çıkan film beklentilerden uzaktır.

İstanbul Film Festivali 'Hayallerim, Aşkım ve Sen'i restore ettiriyor

Filmde Yeşilçam’daki imajını üç ayrı kişilikte canlandıran Türkan Şoray’ın ve düş kırıklığıyla yaşayan bir sinema tutkununu canlandıran Oğuz Tunç’un yanı sıra Müşfik Kenter, Engin İnal, Fatoş Sezer, Cihat Tamer, Tuncay Akça da rol alıyor.

Türk sinemasının en büyük miti: Türkan ŞorayTürk sinemasının en büyük miti: Türkan Şoray

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.