450 milyon dolarlık tablonun hikâyesi belgesel oluyor

Da Vinci'nin tartışmalı tablosu 'Salvator Mundi' 450 milyon dolara Suudiler tarafından satın alındığında uzun süre konuşulmuştu. Tablonun gerçek olup olmadığının da içindeyer aldığı tartışma şimdi belgesel oluyor. Oscarlı Julianne Moore başrolde.

Kültür Sanat 20 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Louvre Abu Dabi'de sergilenen Salvator Mundi, 500 milyon dolarlık bedeliyle tarihin en pahalı tablosu olma özelliği taşıyor.

Abu Dabi’de 2017 yılında kapılarını ziyarete açan Louvre Müzesi henüz hiç sergilenmemiş ama dünyanın en pahalısı olan bir tabloya ev sahipliği yapıyor. Leonardo Da Vinci’nin ‘Salvator Mundi’ tablosu yedi yıl önce Christie’s’de düzenlenen bir açık artırmada 450 milyon dolara Suudi veliaht prensi Muhammed bin Salman tarafından satın alınmıştı. Tüm zamanların en pahalı tablosu olan eser hakkında yıllardır süren tartışmalar hız kesmeden devam ediyor. Tartışmanın odağında tablonun gerçek mi yoksa sahte mi olduğu var. Şimdi bu tablonun çalkantılı son altı yılı belgesel oluyor. Başrolde Oscarlı oyuncu Julianne Moore var.

Salvator Mundi’nin nerede olduğu meçhul

‘Salvator Mundi’ Christie’s müzayedesi sırasında Louvre Abu Dabi’de sergileneceği söylense de 2017 satışından bu yana halka açık hiçbir yerde sergilenmedi. Daha sonra Paris’teki Louvre Müzesi’nde 2019’da açılan ve ziyaretçi rekorları kıran Leonardo Da Vinci retrospektifine dahil edileceği söylendi. Ancak tablo o sergide de yer almadı.

Tüm zamanların en pahalı tablosunun ortadan kaybolmasının yarattığı drama bir yana, tablonun kaynağı, restorasyonu ve Christie’s’de satılan Salvator Mundi’nin Leonardo Da Vinci’nin tablosu olarak kabul edilip edilmeyeceği konusunda tartışmalar sürüyor. Bu yıl tablonun eski sahibi Rus milyarder Dmitry Rybolovlev İsviçreli satıcı Yves Bouvier’in yardımıyla tabloyu ve diğer eserleri müzayede evinden satın alması konusunda dolandırıcılıkla suçladığı Sotheby’s’e açtığı davayı kaybetmişti.

Tüm bu yaşananları anlatacak ‘Salvator Mundi’ dizisi Studiocanal, The Picture Company, Entertainment 360 ve Zaftig Films yapımcılığıyla ekranlara gelecek. John Requa ile Glenn Ficarra ikilisinin yöneteceği yapım tablonun tarihçesinin yanı sıra akıbetini de izleyiciye anlatacak. Belgeselin yayın tarihi şimdilik açıklanmadı.

Leonardo da Vinci filmi Andrew Haigh'e emanetLeonardo da Vinci filmi Andrew Haigh’e emanet

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.