Trump’a bir isyan da ABBA’dan: Derhal kaldırın

İsveçli müzik grubu ABBA da şarkılarını izinsiz kullandığı için Trump'a ihtarname gönderen isimler kervanına katıldı. Grubun şarkılarını izinsiz kullanan Trump'a ABBA'dan uyarı gönderildi, müzik ve görüntülerin "derhal kaldırılması" istendi.

Kültür Sanat 31 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
İsveçli müzik grubu ABBA, şarkılarının Trump’ın seçim mitinglerinde izinsiz kullanıldığı için resmi uyarı gönderdi.

Kasım ayında gerçekleşecek ABD seçimleri zafer kazanacak kişiyle tarihe yazılacak olsa da başkan adayı Trump’ın izinsiz kullandığı şarkılar da bir şekilde hatırlanacak. Seçim kampanyasında çeşitli şarkıları izinsiz kullanması nedeniyle sürekli eleştirilen Donald Trump bu kez de İsveçli müzik grubu ABBA’yı karşısına aldı.

Grup, şarkılarının Trump’ın seçim mitinglerinde izinsiz kullanıldığı için resmi uyarı gönderdi. Ancak işler karıştı zira Trump’ın seçim kampanyasını yönetenler kullanım izinleri olduğunu söylüyor.

ABBA Mayıs ayında sahne sanatlarındaki uzun ömürlülükleri ve başarılı çalışmaları nedeniyle İsveç Kraliyet Vasa Nişanı’nı almak üzere Stockholm’deki Kraliyet Sarayı’ndaki törene katılmıştı.

İsveç’teki Svenska Dagbladet gazetesinin haberine göre, Cumhuriyetçi başkan adayı en yüksek İsveç nüfusuna sahip ABD eyaleti olan St Cloud, Minnesota’daki etkinliğinde grubun ‘Money, Money’, ‘The Winner Takes It All’ ve ‘Dancing Queen’ gibi hitler çaldı. Ayrıca insanları bağış yapmaya çağıran mesajların yanı sıra büyük bir video ekranında ABBA üyelerinin film görüntülerini de gösterdi. İsveçli grubun plak şirketi Universal Music ise Trump kampanyası tarafından Abba müziğini veya videolarını kullanmak için izin istenmediğini ve etkinlikten görüntülerin “derhal kaldırılması” gerektiğini söyledi.

ABBA adına basına yapılan açıklamada “ABBA kısa bir süre önce internette yayınlanan videolar aracılığıyla müziklerinin ve videolarının bir Trump etkinliğinde izinsiz olarak kullanıldığını fark etmiştir” denildi. Trump seçim kampanyasından bir sözcü ise şarkıların kullanılması için lisansları olduğunu ileri sürüyor.

Bu ilk değil

ABBA, Trump’ın şarkılarını kullanmasına itiraz eden ilk isim değil. Daha önce Woodkid, Creedence Clearwater Revival, Tom Petty, Neil Young, Flo Fighters, The Rolling Stones, Adele ve Beyonce gibi isimler Trump’ın şarkılarını izinsiz kullanmasına itiraz etmişti.

Trump geçen haftalarda da  yapay zekayla üretilen fotoğrafları gerçek sanmış, Taylor Swift’in fanlarının kendisini desteklediğini duyurmuş ‘Ben de desteği kabul ediyorum’ demişti. Ama kabul ettiğini söylediği desteğin ‘parodi’ olduğu açıkça yazılıydı.

Trump, Foo Fighters şarkısını izinsiz kullandı: Tazminatı Kamala Harris'e gidecekTrump, Foo Fighters şarkısını izinsiz kullandı: Tazminatı Kamala Harris’e gidecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.